outhands

Rijnsburgse Boys pakt punt op karakter

De eerste echte kans is voor Jeffrey Winter vanmiddag. Na een snelle vrije trap van broer Kevin mag hij alleen op doelman De Vries af. Maar deze weet de inzet te keren. Geen droomstart deze keer. Ook niet voor Harkemase Boys wanneer Ronald Breinburg nog niet terug is van een avontuur aan de andere kant van het veld zodat Bischop voor het eerst Orlowski op de proef mag stellen. Bij het eerste doelpunt was het de vraag of Oebele Schokker vanaf eigen helft startte. Hij mocht in ieder geval verder en alleen richting Orlowski maakte hij geen fout: 1-0. Maar de buitenspellucht bleeft zelfs bij windkracht 9 hangen.


Joost Kuhlmann scoort zijn tweede treffer. De eerste stond ook al op zijn naam (foto Paul Barelds)

Harkemase Boys blijft van de vleugels en de ruimte die daar ligt gebruik maken. Als Fellinga aan de andere kant van het veld ontsnapt, schiet Schokker zijn voorschot niet binnen. Martijn Barto herhaalt het kunstje door ook vanaf links alleen bij Orlowski op visite te gaan: 2-0. Amper bekomen van de achterstand dient het volgende doelpunt zich aan, nu mogen de geel-zwarten de hand zeker in eigen boezem steken. Een aaneenschakeling van foute passes leidt tot de ontsnapping van wederom Oebele Schokker die Martijn Barto een niet te misen kans biedt. Het lijkt een kopie van de gebeurtenissen voorafgaande aan de eerste treffer in Nijkerk vorige week.


Een speler van Harkemase Boys ligt verslagen op de grond als Bart Freke de
Rijnsburgers voor het eerst op gelijke stand brengt (foto Paul Barelds)

Ondertussen staat het binnen een half uur 3-0 en zullen de afspraken vooraf tussen trainer en spelersgroep bijgesteld moeten worden. Kansen krijgen de Rijnsburgers wel degelijk. Maar ze zijn schaars want Harkemase Boys heeft bedacht vanuit een gesloten verdediging verder te gaan spelen. Na een omhaal van Kevin Winter kopt Martijn Gootjes over, lobt Jeffrey Winter a la Ron Vlaar – maar dan van een meter over 40 – over het doel van De Vries en vinden daarna alle Winters en Gootjes nogmaals De Vries op hun weg. De Friezen denken wellicht aan het schriftelijk afdoen van de tweede helft maar die gedachte is te vroeg. De corner is van Kevin Winter, de kopbal van Joost Kuhlmann en de ruststand 3-1.

Met drie wissels in de rust geeft Niek Oosterlee duidelijk aan waar het anders moet. De start van de tweede helft is zichtbaar beter dan een week geleden. Eerst is het Van der Weij die Orlowski uit een vrije trap nog eens op de proef stelt. Maar daarna is het een “aangeslagen” Raymond Kolder die zijn team op sleeptouw neemt. Terwijl Martijn Barto nog aan het gras ruikt – “aangenaam, ze noemen me ook wel eens Jos Van Beukingen” – wordt Joost Kuhlmann op links weggestuurd. Die heeft ook de mazzel dat z’n tegenstander uitglijdt maar schuift vervolgens de bal wel knap tussen de palen (3-2).


Bart Freke springt in de armen van Jos van Beuningen, één van de spelers
die in de rust werden ingebracht (foto Paul Barelds)

Het is weer een wedstrijd, er is weer passie. Er is weer pressie, er is weer beleving. En al die meegereisde Rijnsburgse supporters gaan weer helemaal achter hun ploeg staan. De wedstrijd speelt zich helemaal af op de helft van Harkemase Boys. Die op haar beurt via lange ballen Barlo probeert te bereiken. Maar het lukt de spits aan deze kant niet om een bal te veroveren. Terwijl Jeffrey Winter zich aan de andere kant zal realiseren dat niet iedere bal met de hak meegenomen kan worden. Met nog ruim 20 minuten te spelen wordt de stand weer gelijk getrokken. De voorzet van Raymond Kolder wordt via een echte spitsenkaats van Gootjes meegegeven met Bart Freke. Die bedenkt zich geen moment en haalt uit, via een bal in de korte hoek wordt het 3-3.


De snelle Resham Sardar in actie (foto Paul Barelds)

Rijnsburg blijft volop op de aanval spelen en krijgt daarvoor ook nog een rekening gepresenteerd. Via een fraaie aanval over rechts belandt de bal op de rand van het strafschopgebied bij Bischop.De Fries haalt uit en laat via de binnenkant van de paal 4-3 aantekenen. Lang duurt het niet voordat het volgende doelpunt valt te bejubelen. Deze keer kiest Joost Kuhlmann voor een route op rechts. Zijn voorzet wordt door Jeffrey Winter met noeste arbeid binnen gewerkt: 4-4. En nog lijkt de koek niet op. Hartstochtelijk worden de Uien naar voren geschreeuw terwijl Harkema op dat moment duidelijk de onderliggende partij is.

Terwijl de spanningen door een ieders keel gieren is daar plotseling het moment van De Stift van Kevin Winter. Een kluwen van spelers, veel geduw en getrek, bal overtikken in een kleine ruimte. Uit die kluwen dan plotseling de opening met een stifbal waarmee het spel geopend wordt. Geniaal! In de Uientoto had Martijn Gootjes een gelijkspel voorspeld voor deze wedstrijd. Met een paar fraaie bewegingen weet hij zichzelf vlak voor tijd op de penaltystip vrij te maken. Maar lukt het hem niet zijn eigen voorspelling om zeep te helpen. Zo ook niet 2 seconden voor tijd wanneer hij een paar centimeter tekort komt om een voorzet van Resham Sardar binnen te schieten. Het zou – zeker in de ogen van de Harkema supporters – ook iets teveel van het goede zijn geweest.

Harkemase Boys – Rijnsburgse Boys 4-4 (3-1)
12: 1-0 Oebele Schokker; 23: 2-0 Martijn Barto; 28: 3-0 Martijn Barto; 43: 3-1 Joost Kuhlman; 59: 3-2 Joost Kuhlmann; 70: 3-3 Bart Freke; 76: 4-3 Harvey Bischop; 79: 4-4 Jeffrey Winter

Gele kaart Harkemase Boys: Lesley Fellinga, Erich Jongeling
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Danny van der Vijver, Raymond Kolder, Mustafa Celen

Scheidsrechter: de heer B.J. Fikkert
Toeschouwers: 1.400

Opstelling Harkemase Boys: De Vries, De Boer, Dijkstra, Slager (46: Jongeling), Fellinga, Van Wijk, Schokker, Van der Meulen, Barto, Van der Weij (88: Velten), Bischop (81: Krohne).
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot (46: Van Beuningen), Van Noord, Bart Freke, Breinburg (46: Celen), Sardar, Van der Vijver (Kolder), Kevin Winter, Gootjes, Jeffrey Winter, Kuhlmann