Piet Hemminga

Spakenburg – Rijnsburgse Boys 1-1 (0-1)

Rijnsburgse Boys pakt punt bij Spakenburg
Heel lang leek het er op dat Rijnsburgse Boys voldoende zou hebben aan het vroege doelpunt van Raily Ignacio. In de 3e minuut van de wedstrijd schoot hij raak en daarmee schenen de Uien op rozen te zitten. De mannen van Niek Oosterlee leken het verdedigen nagenoeg tot in de perfectie te beheersen. Behalve dat ene moment in de 79e minuut toen het Michael Lanting was die uit een corner raak wist te koppen. Daarna veranderde de wedstrijd in een echte pot voetbal, met kansen en missers over en weer. Niemand die zwart geel een warm hart toedraagt zou het erg gevonden hebben dat hun team een beetje sneaky met de punten naar Rijnsburg teruggereisd zouden zijn. Maar niet helemaal ten onrechte werd het alsnog een puntendeling.
Het valt onder het predicaat voetbalhumor. Voor aanvang van de wedstrijd werden drie levensgrote karikaturen vanaf het dak van de tribune ontrold. Met daarop meer dan levensgrote spottekeningen van Jeroen Hessing, Raily Ignacio en Kevin Winter. De onderschriften luidden resp. The Good, The Bad en The Ugly. Het antwoord kwam na drie minuten spelen vanaf het veld. Een pass van Ivo Rottine op Javier Martina zorgde voor de nodige diepgang op de rechterflank. Vanaf de achterlijn gaf de rechtsbuiten voor op Raily Ignacio die met een beheerste inzet Barry Diteweg volledig kansloos liet: 0-1.
Een vroege opsteker voor de nummer twaalf van de  Topklasse die ten opzichte van de gewonnen partij tegen Scheveningen op drie plaatsen gewijzigd was. Ronald Breinburg was terug van een blessure, Benito Olenski wegens familieomstandigheden afwezig, Danny van der Vijver geblesseerd en Mark van den Boogaart zat zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Het gevolg van die vroege opsteker was wel dat Spakenburg min of meer naar hartenlust mocht aanvallen. En Rijnsburgse Boys zich kon toeleggen op de kunst van het verdedigen. Keer op keer  slaagden Hessing cs er in om de thuisploeg buitenspel te laten staan. Het meeste gevaar komt van afstand maar zowel Scholten als Kees Tol vonden Richard van Nieuwkoop op hun weg. Aan Rijnsburgse zijde komt het meeste gevaar nog van de opkomende vleugelverdedigers, zelfs Kevin Westmaas trekt een aantal keren ten aanval. Een direct gevolg van het gegeven dat de backs van de bezoekers enige vrijheid hadden omdat Spakenburg zijn aanval via het centrum concentreerde.
Het spelbeeld in de tweede helft is nagenoeg ongewijzigd. Spakenburg valt aan maar komt nauwelijks in scoringspositie. Dominique Scholten probeert hetzelfde te doen als Hakim Ziyech in Heerenveen een dag eerder. Scholten schiet ook van veertig meter maar Van Nieuwkoop stond niet ver voor zijn doel en kan de bal gemakkelijk vangen. Spaarzaam is Rijnsburg met zijn tegenaanvallen. Na een kwartier in de tweede helft doet zich zo’n mogelijkheid voor. Een mooi driehoekje eindigt in een diepe bal maar Javier Martina net te kort komt om gevaar te stichten. Of een moment van Raily Ignacio. Door Winter diep gestuurd raakt hij de bal op de rand van het strafschopgebied kwijt. Trainer Jochem Twisker legt het na afloop van de wedstrijd nog één keer uit. Hij bestempelt het  centrale duo van de tegenstander als traag maar ziet vervolgens hoe zijn ploeg meer en meer de lange bal als wapen gaat hanteren. Dat leidt er overigens wel toe dat Jeroen Hessing na ruim een uur spelen met een neusblessure het veld moet verlaten. Met applaus van vriend en vijand, een mooi gebaar.
Een opties overwicht weten te creëren leidt vaak tot complimenten in de pers maar er worden geen punten mee verdiend. Een ervaring die Rijnsburgse Boys uit het verleden maar al te goed kent. Met nog een kwartier te spelen is het Ronald Breiburg die met het hoofd bijna de 0-2 weet binnen te knikken. Om vervolgens aan de andere kant van het veld te zien dat Kevin Westmaas een corner weggeeft aan de Blauwen. De hoekschop wordt scherpt aangesneden en hard door Michael Lanting ingekopt, Richard van Nieuwkoop is kansloos op de doellijn. De voormalige speler van Achilles ’29 trof voor het eerst doel voor Spakenburg. Maar toegegeven, het was een fraaie treffer.
Met de gelijkmaker lijken beide ploegen enige schroom van zich af te werpen en vallen er plotseling kansen te noteren. Een paar minuten na de gelijkmaker verzuimt Roy de Ruiter zijn ploeg naar een voorsprong te koppen. Terwijl een andere invaller, Rob Zandbergen, eveneens een mogelijkheid om raak te schieten onbenut laat. In blessuretijd schiet Kevin Winter met zijn rechterbeen voor een leeg doel over en haalt Kevin Westmaas de bal van de doellijn.
Niek Oosterlee toonde zich na afloop een redelijk tevreden man. “Op de bank dacht ik even dat we het gingen redden. Maar het mocht niet zo zijn. We hebben de hele wedstrijd eigenlijk niets weggegeven, hebben hard gewerkt. Maar kwamen zelf te weinig aan voetballen toe.” Het gebeurt niet vaak dat de Rijnsburgse trainer in zijn wedstrijdanalyse een speler met naam en toenaam noemt. Maar na deze wedstrijd maakte hij voor Raily Ignacio een uitzondering. “We hebben het er in de aanloop naar deze wedstrijd vaak over gehad: laat je voeten spreken. Hij was goed bezig vandaag, had een paar keer pech maar was wel aanwezig. Ik ben trots op ‘m.”
Spakenburg – Rijnsburgse Boys 1-1 (0-1)
3. Raily Ignacio 0-1; 79. Michael Lanting 1-1
Gele kaart Spakenburg: Roy de Ruiter
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Kevin Winter, Kevin Westmaas
Scheidsrechter: de heer L.J. Duarte
Toeschouwers: 1.600
Opstelling Spakenburg: Ditewig, Dekkers, Wolven (88. Nick Tol), Ripson, Pinarci, Scholden (64. De Ruiter), Kees Tol, Amerzgiou, Van der Wilt (65. De Loor), Lanting en Mahdadi
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Strooker, Hessing (68. Zandbergen), Breinburg, Westmaas, Sardar, Rottine, Winter, Martina (73. Koemans), Ignacio en Wijks (85. Van Eeuwijk)