Rijnsburgse Boys overklast ARC met zevenklapper

Al binnen 80 seconden kunnen de Rijnsburgers het eerste doelpunt vieren (foto Hans Heemskerk)

Vanwege blessures van Bart Freke (knie) en Menno van Roosmalen (hamstring) leek Rijnsburgse Boys opgezadeld met een probleem voor wat betreft de bezetting centaal achterin. De oplossing was een 1-3-4-3 opstelling. Ofwel: een ruit op het middenveld waarbij Raymond Kolder als meest verdedigende middenvelder was opgesteld. De snelle en bewegelijke Resham Sarder bleek, net als twee weken eerder tegen DOTO, van grote waarde als middenvelder. Niek Oosterlee was duidelijk in zijn analyse van de kwaliteiten van de oud-prof: het vermogen om op de juiste momenten druk te zetten op de tegenstander. De openingsgoal liet slechts 80 seconden op zich wachten. Uit de eerste Rijnsburgse corner kwam de bal voor de voeten van de vrijstaande Martijn Gootjes die van dichtbij kon uithalen: 0-1. Drie minuten later kon Richal Leitoe meters maken nadat hij door Resham Sardar was weggestuurd. Zijn schot vanaf de rand van de zestien kwam in de uiterste linkerhoek: 0-2. In de achtste minuut was het opnieuw Resham Sardar die met een diepe bal Richal Leitoe wist te bereiken. Met een slimme boogbal over de (te) ver uitgelopen Rinaldo O ‘ Niel werd Martijn Gootjes bereikt die vlak voor de doellijn klaar stond om de 0-3 binnen te koppen.

Ook Joost Kuhlmann pakt twee doelpunten mee (foto Hans Heemskerk)

Een opmerkelijke tussenstand na acht minuten in een wedstrijd tussen twee ploegen die als minst gepasseerde clubs van de Hoofdklasse A aan de wedstrijd begonnen. Bij ARC was keeper Aaron Balk, een week eerder nog uitblinker in een foutenfestival tegen DOTO (0-0), wegens een blessure aan de kant gebleven. Zijn vervanger, de van FC Omniworld overgekomen Rinaldo O’ Niel, maakte een onwennige en onzekere indruk. Ook zijn apatisch spelende medespelers leden zo vaak balverlies alsof leek dat dat de bedoeling van het voetbalspelletje was. Rijnsburgse Boys bleef ongestoord met druk naar voren voetballen. Uit de tweede corner kopte Danny van der Vijver op het bovennet en schoten van Peter Freke en Resham Sardar werden gepakt en gingen naast. De eerste vloeiende Alphense aanval kwam halverwege de eerste helft. Rechtermiddenvelder Nick Tavenier werd in de zestien aangespeeld en leek van Danny van der Vijver weg te lopen. De Rijnsburger liep, ten koste van een penalty en een gele kaart, de Alphenaar tegen de grond. Aanvoerder Stefan Schaafsma wist vervolgens vanaf elf meter feilloos raak te schieten: 1-3.

Mocht ARC nog hopen op een mogelijke aansluiting dan werd deze snel de grond in geboord. Vier minuten na de Alphense goal tikte Joost Kuhlmann de bal terug op de opgekomen Jelle Bouma. Zijn formidabele streep spatte uiteen op de lat. De terugkerende bal was geen probleem voor de alerte Martijn Gootjes: 1-4. Het laatste kwartier was het wat Rijnsburgse Boys betreft ouderwets gallery play. De ene na de andere vloeiende combinatie werd op de mat gelegd. Doelpunten leverde het niet op. Een vrijstaande Richal Leitoe kopte naast, twee poeiers van Peter Freke werden nog net tot corner verwerkt en een inzet van Resham Sardar ging via het lichaam van de keeper naast. In blessuretijd leek gelegenheidsaanvoerder Peter Bos (Stefan Schaafsma had met een liesblessure het veld verlaten) zijn eigen doelman te passeren. Zijn uitverdedigende kopbal kwam echter via de binnenkant van de kruising terug het veld in. Ruim in blessuretijd werd de Rijnsburgse aanvalsgolf uiteindelijk opnieuw beloond met een treffer. Jelle Bouma wist Joost Kuhlmann te bereiken die zonder problemen zijn bewaker Levinho Wijdenbosch van zich af wist te schudden en in een soort van sliding de 1-5 in het doel prikte.

Martijn Gootjes scoort zijn vierde doelpunt, 1-6 (foto Hans Heemskerk)

In de tweede helft speelde ARC met de harde wind mee. De ploeg had duidelijk een donderpreek van trainer Edwin Vurens achter de kiezen en probeerde aanvallend de druk op te voeren. Rijnsburgse Boys bleef echter onverbiddelijk en met twee snelle counters liep de ploeg binnen één minuut verder uit. Allereerst was het Joost Kuhlmann die Richal Leitoe de diepte in stuurde. Na Jordy Zwart van zich te hebben afgeschud werd zijn breedtepass op de meegelopen Martijn Gootjes doeltreffend afgerond: 1-6. Vervolgens bereikte Peter Freke met een diepe pass Richal Leitoe die ongehinderd tot de achterlijn kon doorlopen. Via het lichaam van Jordy Zwart kwam zijn voorzet bij Joost Kuhlmann die met een bal dwars door het midden van het doel de zevenklapper volmaakte: 1-7. De Rijnsburgse honger naar doelpunten leek nog niet gestild. Na een één-tweetje met Raymond Kolder had Joost Kuhlmann de vrije doortocht naar het Alphense doel. De Rijnsburger werd door Machiel van Maarsseveen tegen de grond gewerkt. Strafschop! En een (rode) kaart! Niet dus… Scheidsrechter Geuze had waarschijnlijk al genoeg medelijden met het arme ARC en wuifde het voorval weg. Een minder erg vergrijp ten opzichte van Rico Kogeldans werd in dezelfde minuut wel afgefloten. De toegekende vrije trap ging naast.

Resham Sardar, Richal Leitoe en Martijn Gootjes (foto Hans Heemskerk)

Martijn Gootjes kreeg zijn (momenteel) gebruikelijke wissel al ruim voor het hele uur. Hij kan zich gaan voorbereiden op zijn 100ste competitiewedstrijd (tegen Ter Leede). Door zijn vier doelpunten is hij dicht bij de top vijf gekomen van de topscorerslijst aller tijden. Nog één doelpunt en hij staat op die positie, samen met Berry Charite. Met vervolgens nog drie doelpunten erbij komt hij op een gedeelde tweede plaats terecht. Ofwel met de woorden van de trainer: één van de beste spitsen van Nederland.

Het laatste half uur werd een periode waarin ARC zowaar op zoek ging naar een tweede treffer. Tim Orlowski werd zodoende ook weer in het spel betrokken en kon ook weer punten scoren. Een schot van Rico Kogeldans tikte hij naast en een inzet van Gert Labots wist hij met beide voeten te pareren. De scherpte aan de Rijnsburgse aanvallen was er wel van af. De beste mogelijkheden waren voor Resham Sardar (liep zich vast) en Danny van der Vijver (schoot uit een vrije trap net naast). Dat de laatste 40 minuten (!) zonder doelpunten verstreken deerde eigenlijk niemand. Het bericht dat het onverslaanbaar lijkende Capelle bij Barendrecht onderuit was gegaan en de wetenschap dat Rijnsburgse Boys in de laatste twee wedstrijden twaalf keer wist te scoren geeft voldoende vertrouwen voor de laatste vier wedstrijden voor de winterstop.

ARC – Rijnsburgse Boys: 1-7 (1-5)
 2: Martijn Gootjes: 0-1
 5: Richal Leitoe: 0-2
 8: Martijn Gootjes: 0-3
23: Stefan Schaafsma: 1-3 (penalty)
27: Martijn Gootjes: 1-4
45+ 4: Joost Kuhlmann: 1-5
49: Martijn Gootjes: 1-6