outhands

RIJNSBURGSE BOYS OPNIEUW KAMPIOEN!


Over sfeer niet te klagen. Ongeveer 2.500 supporters waren meegereist (foto Hans Oudwater) 

De ongeveer 2.500 Rijnsburgse supporters die waren meegereisd naar Heerjansdam kleurden sportpark de Molenwei geelzwart en zorgden voor een echt kampioenssfeertje. De opkomst werd een ’ kippenvel’ moment met de gehele achterlijn vol fakkels en de vele confetti, werplinten en toeters. Vanwege een los hangend doelnet begon het duel met vijf minuten vertraging. Rijnsburgse Boys begon furieus aan de wedstrijd en probeerde juist dat waarmee ze zo vaak dit seizoen een wedstrijd begon: een vroeg doelpunt proberen te scoren. Dit seizoen wist Rijnsburgse Boys namelijk in tien wedstrijden al binnen tien minuten de 1-0 te scoren (en in zes wedstrijden stond de 2-0 binnen twintig minuten op het scorebord). Echter, in de kampioenswedstrijd tegen Heerjansdam bleken de acties uit de eerste tien minuten geen goal op te leveren. Een strak schot van Erwin van der Lugt werd van de doellijn gekopt, Martijn Gootjes zag dat zijn schot werd geblokt evenals de rebound van Danny van der Vijver en Djuric Ascencion speelde zich knap vrij door zijn tegenstander op het verkeerde been te zetten maar stuitte uiteindelijk op de kleine keeper, Ade Muhamad. Tussen deze kansen door leverde Erwin van der Lugt zomaar de bal in bij Erik de Kruijk die gevaarlijk uit kon halen. 

Na onnodig balverlies op het middenveld van Djuric Ascencion en aansluitend een mistrap van Dennis Groot kwam de bal voor de voeten van de Erik de Kruijk die met een diagonaal schot Tim Orlowski kansloos liet: 1-0. Deze goal, na ruim een kwartier spelen, bleek een breekpunt in de wedstrijd. Heerjansdam, vechtend voor lijfsbehoud in de Hoofdklasse, leek een mentale tik te hebben uitgedeeld aan de aanstaande kampioen en werd volkomen gelijkwaardig aan de Uien. De organisatie bij Rijnsburgse Boys leek zoek, ballen kwamen niet meer aan, aarzelende spelers in de persoonlijke duels en een zich kansen creërend Heerjansdam. Zo was uitblinker Erik de Kruijk dicht bij zijn tweede goal na een fraai lobje en zag Joren van der Linden zijn schot over gaan. Aan de ander kant was het Danny van der Vijver die, na een half uur spelen, zijn kopbal ook net over zag gaan.                            
Geheel uit het niets kwam op slag van rust toch nog de gelijkmaker op het scorebord. Een prachtige lange bal van Dennis Groot kwam bij Joost Kuhlmann terecht die juist in de laatste minuten op links was gaan spelen. Koppend (had hij flink op getraind in de afgelopen week) wist hij het gaatje te vinden tussen de doelman en de paal: 1-1.

Na de rust ging Rijnsburgse Boys direct op zoek naar een vroege goal. Peter Freke bracht Martijn Gootjes in stelling die tot tweemaal toe zijn inzet gestopt zag worden en Joost Kuhlmann, nog steeds aan de linkerkant van het veld spelend waar hij veel beter uit de verf kwam, loste een prachtig schot. Het vertrouwde positiespel werd weer gespeeld en dat leverde na een kwartier spelen de voorsprong op. Danny van der Vijver stuurde Joost Kuhlmann weg die zich knap vrij speelde maar zijn inzet zag worden weggewerkt. De afvallende bal kwam bij Bart Freke die niet aarzelde en strak in de linkerbenedenhoek schoot: 1-2.


De ontlading bij Bart Freke na het scoren van de 1-2 (foto Hans Oudwater) 

Scheidrechter Prooi vond het opeens tijd om kaarten te gaan delen aan de verdedigers Dennis Groot en even later aan Lesley van Waas. Vooral de Rijnsburgse aanvoerder was vol ongeloof dat hij, na een correcte actie, geel kreeg. Deze kaart betekende zijn derde uit dit seizoen dus kan hij een schorsing voor de wedstrijd tegen TOGR tegemoet zien (evenals Djuric Ascencion die in afwachting is op zijn schorsing na zijn kaart in de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis en daardoor toch de kampioenswedstrijd mee kon spelen). Overigens heeft Rijnsburgse Boys tot nu toe dit seizoen ’slechts’ 25 gele kaarten gekregen. Samen met IJsselmeervogels (kampioen uit de Hoofdklasse B) en HHC Hardenberg (kampioen uit de hoofdklasse C) staan de drie kampioenen bovenaan de lijst met het minste aantal gele kaarten. We gaan dus een nacompetitie tegemoet waarin de drie clubs spelen die fair play het hoogst in het vaandel hebben staan. (Ter vergelijk: TOGR heeft tot nu toe 54 gele kaarten gekregen….).           

Heerjansdam, dat zich ook in de tweede helft in aanvallend opzicht niet onbetuigd liet, moest na de achterstand nu echt gaan komen om degradatie te ontlopen. Na een half uur spelen had de Rijnsburgse defensie kunst en vliegwerk nodig om een niet te missen aanval onschadelijk te maken. Geheel tegen de regels in riep de omroepster de tussenstand van FC Lisse- Vitesse Delft om (1-4). Voor Rijnsburgse Boys de absolute zekerheid dat de titel in de knip zat maar voor Heerjansdam een extra motivatie om toch nog een punt uit het duel te slepen om concurrent Vitesse Delft niet te zien uitlopen. Tien minuten voor het eindsignaal werd de wedstrijd beslist door de ingevallen Brayton Biekman (Danny van der Vijver viel geblesseerd uit). Na goed voorbereidend werk van Martijn Gootjes kon de invaller heel professioneel de bal achter keeper Muhamad knallen: 1-3. Kort voor tijd kon Peter Feke met de bal aan zijn voeten meters maken richting het doel maar nu wist de goalie wel reddend op te treden.


De ingevallen Brayton Biekman beslist de wedstrijd (foto Hans Oudwater) 

Terwijl de supporters zich opmaakten voor een groot feest en de volledige bank, inclusief de technische staf, gearmd op het laatste fluitsignaal wachtte, viel er, net als in de kampioenswedstrijd van vorig jaar, na twee minuten blessuretijd een goal. Nu echter voor de tegenpartij (2-3 door weer Erik de Kruijk). Deze goal was alleen van belang voor de statistieken want na nog twee minuten klonk het eindsignaal.           
Het veld stroomde vol met uitzinnige supporters om met vlaggen, vuurwerk en bloemen het dik verdiende kampioenschap te vieren. Alle lof ook voor de speaker die de juiste kampioensmuziek opzette terwijl Heerjansdam met verdriet moest constateren dat, door de overwinning van TOGR op Katwijk, degradatie naar de eerste klasse een feit was. Erg jammer voor een club die zoveel professionaliteit had laten zien in de gehele organisatie rondom de wedstrijd, de accommodatie en het vertoonde veldspel.


Dennis Groot en Joost Kuhlmann vinden elkaar boven het Rijnsburgse Publiek (foto Hans Oudwater) 

Rijnsburgse Boys vierde dus feest met een afdelingstitel die, net als in het kampioensjaar 1990, op bevrijdingsdag werd binnengehaald. In het kampioensjaar 1984 leek dat ook op deze dag te gebeuren maar door een gelijkspel op 5 mei tegen Spakenburg moest het feest een week worden uitgesteld. Een voorzichtige conclusie kan wel zijn dat in het jaar waarop 5 mei op een zaterdag valt Rijnsburgse Boys zich meldt voor de hoofdprijs. De plaatselijke Oranjevereniging kan er dus voortaan maar rekening mee gaan houden in haar programma! De kalender leert dat de volgende ’zaterdagse’ 5 mei pas in 2012 valt…      
 

Heerjansdam – Rijnsburgse Boys: 2-3 (1-1)
18: Erik de Kruijk: 1-0; 44: Joost Kuhlmann: 1-1; 75: Bart Freke: 1-2; 82: Brayton Biekman: 1-3; 90+2: Erik de Kruijk: 2-3

Gele kaart Heerjansdam: 68: Lesley van Waas
Gele kaart Rijnsburgse Boys: 65: Dennis Groot

Toeschouwers: 3.200
Scheidsrechter: Prooi

Opstelling Heerjansdam: Muhamad, van Waas, Divkovic, Lock, van de Heuvel, B
oer, Valentijn, van der Ent (70: Soares), de Kruijk, Roos, van der Linden
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, van der Lugt , Bart  Freke (85: Onderwaater), Simons,  Peter Freke, van der Vijver (72: Biekman), Kolder, Kuhlmann, Ascencion, Gootjes (85: van Breukelen)