Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – ONS Boso Sneek 2-0 (2-0)

Rijnsburgse Boys wint “gewoon” van ONS Boso Sneek

Het leek haast een vanzelfsprekende overwinning van de Rijnsburgers op ONS Boso Sneek. In de eerste helft waren de Uien duidelijk de bovenliggende partij en was de 2-0 geflatteerd te noemen. De score had op de moment al hoger kunnen zijn. Het veldspel in de eerste helft leek bij tijd en wijle uit de glorietijd van weleer. Spelers die elkaar op zo’n vijftig meter afstand weten te weten, vlotte combinaties en veel schoten op doel. Niet eerder dit seizoen werd het thuispubliek op zo’n fraaie ruststand getrakteerd. Maar koud uit de kleedkamer was het ONS Boso Sneek dat bijna de aansluitingstreffer binnen schoot. Rijnsburgse Boys kon nauwelijks onder de Friese druk vandaan komen en uiteindelijk bleek de overwinning veel minder vanzelfsprekend.

Foto: Hans Heemskerk

Foto: Hans Heemskerk


 
ONS Boso Sneek kende de afgelopen weken vaak de weelde van een snelle voorsprong. En het goed doorzetten van Roelof Strikwerda na zeven minuten spelen had eigenlijk ook meer verdiend. Maar vlak voordat de vleugelverdediger uit kon halen zorgde het duo Hessing & Troost voor opruiming. Het is de enige min of meer uitgespeelde mogelijk van de bezoekers in een eerste kwartier waarbij de thuisclub nauwelijks in de buurt van Eize Piter Douma komt. Daarna duurt het tot zo’n tien minuten voor rust wanneer Ale de Boer alleen bij de tweede paal opduikt. Zijn inzet wort echter goed door Richard van Nieuwkoop gepareerd zodat de oranjehemden een tweede riante mogelijkheid om zeep geholpen zien worden. Op dat moment staat de thuisploeg echter al met 1-0 voor door een treffer van wie anders dan Raily Ignacio. De spits gunt na een kwartier spelen eerst Jeffrey Koemans nog de eer van de openingstreffer. Maar de vleugelspits ziet zijn inzet vlak naast gaan. Daarna is het Jeroen Hessing die op aangeven van Martin van Eeuwijk de Rijnsburgse topscorer probeert te bereiken. Maar die ziet de bal net op een schoenlengte afstand aan zich voorbij gaan. Halverwege de eerste helft is het dan Raily Ignacio die een luchtduel met Rein Werumeus Buning winnend afsluit, doelman Eize Piter Douma omspeelt en de 1-0 beheerst binnen schiet.
Foto: Hans Heemskerk

Foto: Hans Heemskerk


ONS Sneek lijkt van slag alhoewel Jeroen Hessing nog even een bal weg moet werken als Richard van Nieuwkoop elders bivakkeert. Maar Van der Vijver en Koemans lukt het niet de assist van Martin van Eeuwijk te verzilveren. Met name de manier waarop Van Eeuwijk zijn tegenstander bij de laatste mogelijkheid aftroeft verdient het predicaat “subliem”. Na een half uur spelen verdubbelt de thuisclub bijna de voorsprong. Renee Troost, die sinds vorige week weer weet wat scoren is, schiet de assist van Jeroen Hessing keurig binnen maar staat daarbij ook buitenspel. Maar ook daarna laten de geel-zwarten zich niet uit het veld slaan en blijven jagen op balbezit. De aanvalsdrift blijft onverminderd voortgaan maar het lijkt net alsof de spelers er niet aan gewend zijn dat ze zo veel mogelijkheden krijgen om de score uit te bouwen. Het gebeurt niet vaak dat een doelman een assist op zijn naam mag schrijven. Maar vlak voor rust mag Richard van Nieuwkoop er toch echt eentje noteren. “Hij was echt bewust bedoeld voor Marvin” verklaarde de doelman na afloop van de wedstrijd. De uittrap vanuit het eigen strafschopgebied leidt tot een duel tussen Marvin Wijks en zijn directe bewaker. De Rijnsburgse vleugelspits weet in een versnelling zijn voet als eerste tegen de bal te krijgen en verschalkt daarbij de inmiddels uitgelopen Eize Piter Douma: 2-0.
Foto: Hans Heemskerk

Foto: Hans Heemskerk


Wie in de rust denkt dat Rijnsburgse Boys in de tweede helft wel naar een grotere zege uit zal lopen komt behoorlijk bedrogen uit. De bal rolt nog maar net weer als Renee Troost over een voorzet heen maait en Martijn Roosenburg in balbezit komt. De oud-speler van SC Cambuur schiet de bal op de buitenkant van de paal en ziet zijn inzet vervolgens verder hobbelen. Diezelfde speler pegelt even daarna een vrije trap naast het doel terwijl Jacob Noordmans in het zijnet schiet. Na een kwartier ontworstelt Rijnsburgse Boys zich aan de Sneker druk maar ondanks veel werklust wil het maar niet lukken om de verlossende derde treffer binnen de schieten. En dus moet het publiek zich vermaken met randzaken. Zo gaat trainer Bert Hollander op een amicale wijze de discussie met de tribune aan. En toont de vierde official tot hilariteit van diezelfde tribune tot twee keer toe een rood cijfer van een te wisselen speler die niet in het veld staat. Alleen in de staart van de wedstrijd valt nog enig venijn te noteren. Resham Sardar wordt goed vrijgespeeld en ziet zijn inzet via de lat het veld weer in stuiteren.
Foto: Hans Heemskerk

Foto: Hans Heemskerk


“Sneek doet zichzelf eigenlijk te kort” meent Niek Oosterlee na afloop. “Want als je uit bij Capelle en Hardenberg wint en vorige week thuis van Barendrecht heb je een goede ploeg. Wij maken te vaak verkeerde keuze’s en hebben geluk dat de 2-1 niet valt, anders speel je een hele zware tweede helft. Zelf komen we een paar keer in overtal maar zelfs als we vier tegen twee komen te staan profiteren we niet. En dan blijft het een kwestie van met hangen en wurgen over de eindstreep komen”. Opmerkelijk was wellicht ook het aantal keren dat scheidsrechter Dieperink geel trok voor het vasthouden van een Rijnsburgse speler. Vijf soortgelijke opzichtige overtredingen in een verder sportieve wedstrijd, vijf keer consequent bestraft door de arbiter die vaak in de Jupiler League fluit maar vandaag voor het eerst dit seizoen in de Topklasse acterend.
Foto: Hans Heemskerk

Foto: Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys – ONS Boso Sneek: 2-0 (2-0)
22: Raily Ignacio: 1-0
41: Marvin Wijks: 2-0
Scheidsrechter: R. Dieperink
Toeschouwers: 1.000
Gele kaarten ONS Boso Sneek: Rein Werumeus Buning, Roelof Strikwerda, Curty Gonzales, Renco van Eeken en Rodi de Boer
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Kevin Westmaas, Renee Troost, Jeroen Hessing, Leon Tol, Danny van der Vijver (46: Cas Knoester), Mark van den Boogaart, Martin van Eeuwijk, Marvin Wijks (85: Ahmed Ali), Rally Ignacio en Jeffrey Koemans (85: Resham Sardar ) Opstelling ONS Boso Sneek: Eize Piter Douma, Roelof Strikwerda (59: Rodi de Boer ), Arnold Herder, Rein Werumeus Buning (46: Harvey de Boer), Klaas de Vries, Jacob Noordmans, Danny Kampstra, Renco van Eeken, Martijn Roosenburg (79: Tjisse Kerkstra), Ale de Boer en Curty Gonzalez