Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Noordwijk 3–2 (1–1) – VERSLAG

Tweede plaats maximaal haalbare voor RBB

Na de overwinning op Noordwijk blijkt een tweede plaats in Jack’s League het maximaal haalbare dit seizoen. Uiteraard met de felicitaties aan Katwijk dat uiteindelijk de titel van vorig jaar wist te prolongeren door met 2-1 van Spakenburg te winnen. AFC werd in de laatste speelronde op doelsaldo gepasseerd. De Amsterdammers wisten in de thuiswedstrijd tegen Excelsior Maassluis niet te scoren (0-0).

Foto: Hans Heemskerk

Ouverture Jongeneelen
Met Sjors Kramer en Rob Zandbergen voor de geschorste Daan Walraven en de geblesseerde Jordy Strooker begon Rijnsburgse Boys energiek aan de wedstrijd. Met name Jeffrey Jongeneelen laat in het begin van de wedstrijd het nodige zien. Al na vier minuten valt een voorzet van Furhgill Zeldenrust precies over de verdediging van Noordwijk en precies op het hoofd van de vleugelspits. Maar zijn kopbal eindigt jammer genoeg in de handen van doelman Jansen. Een paar minuten later gaat een schuiver van dezelfde speler vlak langs de verkeerde kant van de paal. Binnen een kwartier slalomt Jongeneelen nog maar eens door de defensie en vind Jansen andermaal op zijn weg.

Foto: Hans Heemskerk

Kansen te over
Met een subliem hakje speelt Furhgill Zeldenrust zichzelf vrij, zijn inzet gaat vervolgens met een fraaie curve richting doel. Maar deze keer is de Rijnsburgse topschutter niet succesvol, het blijft vooralsnog 0-0. Het eerste kwartier wordt afgesloten met een inzet van Roderick Gielisse vanuit een corner. Maar weer gaat de bal over in plaats van in het doel. Wanneer de bal vanuit een stukje flipperkastvoetbal opduikt is het wederom Jeffrey Jongeneel die mag aanleggen. Maar zonder resultaat. Eén ding wordt in ieder geval wel duidelijk: het is de Rijnsburgers menens. Noordwijk speelt ondertussen wel mee in de wedstrijd maar echte kansen worden nauwelijks gecreëerd. Sander Bosma doet bijvoorbeeld geloven dat in het strafschopgebied minimaal een misdrijf tegen hem begaan is. Maar het gegeven dat er geen strafschop toegekend wordt heeft een helende werking. Vervolgens is Dani van der Moot aan de beurt om een bal over te schieten. En leidt een één-tweetje tussen Furhgill Zeldenrust en Jeroen Spruijt ook nog tot niets.

Foto: Hans Heemskerk

Voorsprong verspeeld
Een volgende aanval begint deze keer bij Furhgill Zeldenrust. Rob Zandbergen snelt het strafschopgebied in en geeft vanaf de achterlijn voor. Dani van der Moot laat de bal slim lopen en Jeffrey Jongeneelen bedenkt vermoedelijk dat hij op een hoogtepunt wil stoppen. En schuift keurig de 1-0 binnen. Uiteraard tijd voor een feestje in de wetenschap dat er op dat moment in Katwijk nog niet gescoord is. Het is een wonder dat het bij rust inmiddels nog geen 4-0 staat. Maar hoe wrang kan voetbal soms niet zijn. Het is Jesper de Vre niet aan te rekenen dat hij helemaal vrij in het strafschopgebied mag aannemen. En via de onderkant van de lat raak schiet: 1-1. En zo begint de tweede helft weer in evenwicht.

Foto: Hans Heemskerk

Zes minuten spanning
Noordwijk komt als scherpste uit de kleedkamer, zo lijkt het. Een vrije trap na vermeend hands van Bram Ros gaat rakelings naast. En een achterstand kunnen de Rijnsburgers al helemaal niet gebruiken. Vlak daarna is het zes minuten dolle pret op de toch al sfeervolle tribunes. Zo lang duurt het feest als duidelijk wordt dat Spakenburg even verderop de leiding heeft genomen tegen Katwijk (0-1). Tot een uitbarsting komt het echter nog niet, de Rijnsburgers staan op dat moment zelf nog op 1-1. Maar één doelpunt in het voordeel van de geel-zwarten had de sfeer helemaal om kunnen laten slaan. Ondertussen de afloop bekend.

Weer gelijk
Het doelpunt van de thuisclub komt er overigens wel. Weer een aanval over links, Furhgill Zeldenrust die het strafschopgebied binnenloopt, straks wordt aangespeeld en knap binnenschiet. Even daarna heeft hij ook de 3-1 nog op de schoen maar deze keer schuift de bal voorlangs. De vreugde om de voorsprong is gelet op de situatie op de Krom daarom enigszins gematigd. Even later weet Emiel Wendt zich knap vrij te spelen en tikt de 2-2 binnen.

Foto: Hans Heemskerk

Voorsprong
Laten we het er op houden dat de vermoeidheid bij scheidsrechters aan het eind van een seizoen ook toe kan slaan. Eén van de Noordwijkse verdedigers schiet een bal vanaf de middellijn hard en hoog richting eigen doelman. De vangbal leidt tot een fluitsignaal omdat de arbiter zich plotseling herinnert dat zoiets ooit als terugspeelbal bestempeld werd. Het buitenkansje wordt door Rijnsburgse Boys niet verder benut. Dat geldt ook voor een hard schot van de inmiddels ingevallen Bram de Bruin, zijn inzet had meer verdiend. Met nog een kwartier te spelen kantelt de wedstrijd definitief. Terwijl een bal voor het doel van Zonneveld voorbij hobbelt is het aan de andere kant raak. Nino Klaver ziet het gat in het midden voor het doel en bekroont zijn toch al prima wedstrijd met een hard en zuiver schot in de benedenhoek: 3-2. En die voorsprong wordt niet meer uit handen gegeven. En vlak daar komt ook Katwijk op voorsprong.

Foto: Hans Heemskerk

Marginaal verschil
Vorig jaar eindigde Rijnsburgse Boys op een vierde plaats op de ranglijst met een achterstand van 16 punten achterstand op Katwijk, dit jaar bedroeg het verschil uiteindelijk twee punten. Twee punten, opgelopen door één wedstrijd niet te winnen maar gelijk te spelen. Een marginaal verschil waarbij de conclusie alleen maar mag zijn dat het een fantastisch seizoen is geweest! In Duitsland zouden de Uien met de titel van vice-meister van het veld af gestapt zijn. Een titel waar niemand wijzer van wordt maar wel een stukje waardering in verborgen zit. De doelstelling voor volgend seizoen moge duidelijk zijn. En dan misschien iets eerder een Engelbewaarder inhuren…

Foto: Hans Heemskerk

Rijnsburgse Boys – Noordwijk 3–2 (1–1)

Scheidsrechter: de heer N.H.H.J. (Nick) Tunnissen
Toeschouwers: 2.500

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Rob Zandbergen
Gele kaart Noordwijk: Donovan Slijngard

Scoreverloop:
32. 1-0 Jeffrey Jongeneelen
45. 1-1 Jesper de Vre
58. 2-1 Furhgill Zeldenrust
64. 2-2 Emiel Wendt
77. 3-2 Nino Klaver

Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld; Rob Zandberen, Sjors Kramer (86. Rob Overvliet), Bram Ros, Bert Koomen; Roderick Gielisse (69. Bram de Bruin), Nino Klaver, Jeroen Spruijt; Furhgill Zeldenrust (86. Anthony van Dongen), Dani van der Moot (86. Marc Magan) en Jeffrey Jongeneelen (69. Delano Asante)
Opstelling Noordwijk: Lars Jansen, Donovan Slijngard, Teun Zethof, Dylan Rietveld, Toer Bouwman, Sander Bosma (62. Quitón Christina), Jesper de Vre, Barbosa Nhoca (33. Mike Vreekamp), Sem van Oosten (62. Nick van Staveren), Emiel Wendt en Lucas Coopmans (83. Moatasim Yaakoubi)