Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – Noordwijk 0–1 (0–1) – VERSLAG

Verdiende Noordwijkse overwinning op eerste Derby Day 

We hadden er zo naar uitgekeken. Een derby, zonder allerlei treurige maatregelen, gewoon gezellig. Tegen Noordwijk, dat net als Rijnsburgse Boys prima aan het seizoen is begonnen. De debutant maakte tot op heden een uitstekende indruk. Rijnsburgse Boys begon qua punten nóg beter aan het seizoen. Okee, her en der viel wat fortuin te zien, maar er viel ook echt wat te genieten. Kortom, een uitstekend recept voor een vermakelijke middag. Die vermakelijke middag kwam er wel, maar  met name voor de ruim opgekomen ‘Noortukkers’. Voor de Uien was het vooral een tegenvallend gebeuren. In de eerste helft had Noordwijk totale controle, zette volop druk en veroorzaakte of profiteerde van de geel-zwarte passiviteit. Want dat was zeker het geval in de eerste helft. Noordwijk deed heel veel goed, legde de Uien het vuur aan de schenen en domineerde de eerste helft. Rijnsburgse Boys had verdomd weinig antwoord, liep na ruim een kwartier al in de achtervolgingsmodus en kwam daar uiteindelijk niet meer overheen. Het was een doordachte speelwijze, in ieder geval qua uitvoering, tegenover een elftal dat zich soms geen raad wist. In de tweede helft werd het nog spannend, toen Henk Wisman namens Rijnsburgse Boys een dubbele wissel toepaste die er een echte derby van maakte. Maar zelfs het wegzenden van twee rood-witten mocht niet baten. En dan is de eindconclusie simpel: Noordwijk won deze derby terecht. En als we dan toch maar moeten verliezen, dan maar van Noordwijk. Er zijn derby’s waarna je meer baalt als je verliest. Noordwijk is goed bezig, het is ze gegund.

Foto: Hans Heemskerk


Je zag het al snel gebeuren. Dat Noordwijk de bovenliggende partij zou zijn. Noordwijk speelde uiterst gedisciplineerd, zette goed druk, speelde als een team en wist wat het moest doen. De Uien daarentegen hadden het keimoeilijk tegen het slim opererende Noordwijk, dat zeker in de eerste helft geen krimp gaf. We waren gewaarschuwd en het kwam uit. Rijnsburgse Boys werd gedwongen tot het spelen van de lange bal, daar waar het met name voorin pure voetballers heeft, die tot combinaties willen komen. Duels werden meestal verloren, er leek weinig beleving en Rijnsburgse Boys was veelal een stap te laat. Mede de verdienste van Noordwijk, maar aan de attitude viel ook wel wat te sleutelen. Het was gewoon niet wat we gewend waren en horen te zien. Je kan het altijd moeilijk krijgen, maar dan moet die borst nog wel vooruit. En dat, geachte lezers, was met name in de eerste helft ondermaats.

Foto: Hans Heemskerk


Dat de speersnelle aanwinst Bert Koomen na een stief kwartier met een uitstekend schot net over kogelde, was één van de weinige Rijnsburgse lichtpunten in de eerste helft. De Uien lieten Noordwijk komen, best wel een gek gezicht in een thuiswedstrijd.
Dat gaf problemen. Henk Wisman zei het na afloop: “We hebben gehamerd op het winnen van de tweede bal na een spelhervatting. We wisten dat we die momenten moesten pakken, maar het ging toch verkeerd.”
De afgeslagen bal, ver op de helft van Rijnsburgse Boys, was een mooie prooi voor Raïes Roshanali, die droog en hoog binnen ramde. Rijnsburgse Boys had het domweg erg moeilijk. Mede door Rijnsburgse slordigheden kwam ‘Noortuk’ stevig in het zadel.Dat, gevoegd bij het feit dat Noordwijk donders goed wist wat het moest doen, maakte dat de Uien een nare eerste helft beleefden. Tjeerd Westdijk kogelde rakelings langs het kruis. Het was hopen op het beperken van schade, want heel veel meer dan een keigoeie voorzet van Spruijt, die Knol op een halve meter miste, legde geel-zwart niet op de mat. Rijnsburgse Boys werd tot het spelen van een lange bal gedwongen. En als je geen echt aanspeelpunt hebt, of je totempaal ontbreekt, dan weet je wat er gebeurt. Hopen op het beperken van de schade dan maar…

Foto: Hans Heemskerk


In de herkansing
Menig supporter verwachtte in de tweede helft een omzetting binnen de Rijnsburgse gelederen, maar daar moest men nog even op wachten. En die omzetting bleek later de opmaat naar een wedstrijd die meer op een derby leek. Tot die tijd veranderde er weinig. Het gemakkelijk controlerende Noordwijk was gevaarlijker. Mede door geklungel aan Rijnsburgse zijde, waar Nick Zeijlmans geen gelukkig potje speelde en ternauwernood zijn eigen fout kon corrigeren ten koste van een corner. 
Man of the Match Bradly van der Meer was belangrijk toen Westdijk vanaf links uit een lastige hoek kon uithalen. Zijn kogel werd met overgave gestopt. Het had zomaar de genadeslag kunnen zijn. Dat leed bleef de Uien bespaard. Sterker nog, het had weinig gescheeld of Tillema had in kunnen schuiven op aangeven van Spruijt. Maar deze bal was te lastig en Joël schoot over. En de geweldige kogel van Jongeneelen verdiende een beter lot. Zijn fantastische schot raakte de kruising op een haar na, maar ging rakelings over. Zonde, want het had voor de derde week op rij de goal van de week opgeleverd.

Foto: Hans Heemskerk


Eb en vloed
Het spel ging inmiddels op en neer. Want vlak de kans voor de uitstekende Sabir Achefay niet uit. Het is dat de hoek net even te lastig was. De getructe linksbuiten deed het sowieso slim: op een sprint loopt vrijwel niemand Bert Koomen eruit, maar met snel kappen en draaien maakte hij het zelfs aanwinst ‘Snelle Bertje’ lastig. Noordwijk heeft een uitgebalanceerde ploeg, met de slimme, sleurende en op het randje spelende Emiel Wendt als aanvoerder. Wendt gebruikt dat lange lichaam heel goed en wéét wat wel en niet mag.
Tijd voor wissels aan de kant van de Uien!  Magan en aanwinst Van der Moot mochten het tij helpen keren en het moet gezegd, dat lukte aardig. Noordwijk kreeg het duidelijk lastiger, ging heel soms net de grens over en moest dat bekopen. Zowel Westdijk als Smith ontvingen het tweede geel en de druk werd hoog. Rijnsburgse Boys speelde alles of niks en bracht de boomlange Opoku. Nou, dat was bijna binnen 10 seconden een succes. Het leek wel wat op de legendarische invalbeurt van Jeroen Hessing die een paar seizoenen geleden bij zijn eerste balcontact koppend scoorde tegen de Vogels. Opoku kopte prachtig tegendraads na een scherpe corner van Magan, maar de uitstekende doelman Van Vliet kon net aan redden. Je voelt hem dan wel een beetje aankomen. Eigenlijk verdien je het niet en ondanks het overtal is het lastig. Door de lucht waren we vrijwel kansloos tegen het lange centrale Noordwijkse duo. Dan maar over de grond!

Foto: Hans Heemskerk


De blessuretijd was inmiddels in donkerpaars gelopen toen Joël Tillema de ultieme kans op de gelijkmaker kreeg. Maar – lastig want het gebeurt in een split second – zijn schot ging niet over de grond. Een schot over de grond had vrijwel zeker een goal opgeleverd, maar Van Vliet vervulde wederom een heldenrol op de halfhoge bal.
Slim vertragen en het balletje vast houden hielpen ook al niet mee. Dat deed Noordwijk heel volwassen. En uiteindelijk kwam de verlossing voor Noordwijk en het genadeloze fluitje voor Rijnsburg. De talrijk meegereisde noorderburen vierden terecht hun feest met hun spelers. Als je eerlijk bent, was het een terechte overwinning voor rood-wit.
Zo eerlijk moet je zijn. En ja, als je dan toch een derby moet verliezen, dan maar van onze bevriende buren. Verliesbeurten in andere derby’s zijn lastiger te verteren…
Rijnsburgse Boys – Noordwijk 0–1 (0–1)
Scheidsrechter: de heer S. Dröge
Toeschouwers:  1350
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Edo Knol, Bram Ros, Thomas Bakker, Bradly van der Meer
Gele kaarten Noordwijk: Guy Smith en Tjeerd Westdijk (allebei twee keer geel = rood)
Scoreverloop:
17′ 0-1 Raïes Roshanali
Opstelling Rijnsburgse Boys: Bradly van der Meer; Jordy Strooker, Nick Zeijlmans, Thomas Bakker, Bert Koomen; Jeroen Spruijt, Bram Ros (86. Carlos Opoku), Edo Knol (65. Dani van der Moot); Anthony van Dongen (65. Marc Magan), Joël Tillema, Jeffrey Jongeneelen.
Opstelling Noordwijk: Mike van Vliet; Huib Oversloot, Rob Overvliet, Dylan Rietveld, Guy Smith; Raïes Roshanali (89. Martijn le Congé), Emiel Wendt, Thomas Reynaers (90. Brayen Bröcker); Nick van Staveren, Tjeerd Westdijk, Sabir Achefay (86. Sander Bosma).