outhands

Rijnsburgse Boys moet in Barendrecht meerdere erkennen

Voorafgaand aan de wedstrijd zijn de broertjes Van Dommelen al veelvuldig onderwerp van gesprek. Gelijk vanaf de aftrap zal duidelijk worden waarom. Het is dat Alex van Dommelen in de eerste minuut van de wedstrijd de bal niet goed raakt anders hadden de bezoekers van meet af een voorsprong genomen. Rijnsburgse Boys kan daar in de 6e minuut iets tegenover stellen. De 1e corner van de wedstrijd is van de voet van Peter Freke, Danny van der Vijver volleert de bal een halve meter over de lat. Enkele minuten later is er wederom serieus gevaar voor het doel van Tim Orlowski. Bennie van Noord glijdt bij de achterlijn uit, Alex van Dommelen zet voor en ziet de bal vlak achter Marco de Borst langs huppelen zodat dit slippertje geen nadelige gevolgen heeft. Wanneer Jelle Bouma even later lang de zijlijn hetzelfde overkomt maakt Alex van Dommelen dankbaar gebruik van de plotselinge vrije ruimte door de bal hoog voor te geven. De dalende bal wordt centraal achterin door de verdediging gemist en Arjan Human is de man in vorm bij Barendrecht. Alhoewel hij twee pogingen nodig heeft ligt de bal in de 23e minuut wel achter Orlowski: 0-1.

Rijnsburgse Boys kan daar slechts minieme doelpogingen tegenover stellen. Vlak voor de openingstreffer leidt een lange inworp van Raymond Kolder tot uitverdedigen van de tegenstander die daarbij Jelle Bouma in staat stelt om van 40 meter uit te halen. Maar Mark Zegers laat zich niet op die manier verschalken. Even later weet dezelfde doelman redding te brengen bij een halve kans voor Martijn Gootjes door goed uit te lopen. De laatste wapenfeiten in de eerste helft zijn mogelijkheden voor de bezoekers. Een schot van Mathijs Tabbers wordt ternauwernood geblokt door Dennis Groot. Terwijl Alex van Dommelen op slag van rust slim profiteert van een recht door het midden gespeelde bal. Voordat hij het zelf in de gaten heeft, staat hij oog in oog met Tim Orlowski en schiet raak. Zo staat het 0-2 bij rust waarbij er genoeg stof tot napraten is. De vraag die supporters van de thuisclub niet eenduidig kunnen beantwoorden is of het nu de kwaliteit van Barendrecht of de onmacht van Rijnsburgse Boys is die er voor zorgt dat de Boys tegen een achterstand aankijken.

Na rust is het duidelijk dat Niek Oosterlee maatregelen heeft genomen. Met Resham Sardar en Dave Rijkaard in de ploeg wordt geschakeld naar een 3-3-4-systeem waarbij Joost Kuhlmann van links naar het centrum verhuist. Met name Dave Rijkaard doet in het eerste kwartier na rust van zich spreken. Eerst wordt een schot van zijn voet door Stanley Husen tot corner verwerkt van waaruit Danny van der Vijver een kopkans geboden wordt. Daarna produceert hij een volley die door Mark Zegers met meer geluk dan wijsheid tot corner wordt verwerkt. De grootste kans voor de Rijnsburgers in de wedstrijd is wanneer Dave Rijkaard vanaf links scherp weet voor te zetten en Joost Kuhlmann even door Richard Lodder en Xander van der Veeke uit het oog is verloren. Al glijdend komt zelfs hij lengte te kort om de bal binnen te werken. Werklust, daar ontbreekt het niet aan, dat is de ploeg niet te verwijten. Maar om Barendrecht te verstaan is meer nodig. Meer dan schoten van Resham Sardar en Dave Rijkaard die in het verdere verloop van de wedstrijd wel richting – maar helaas ook naast het doel verdwijnen.

De krachtsverhoudingen in de hoofdklasse A zijn soms klein maar duidelijk wordt wel dat Capelle en Barendrecht terecht deze ranglijst aanvoeren. Het verschil tussen de beide koplopers wordt ook vanmiddag duidelijk. Het meer fysieke spel van Capelle wordt door Barendrecht gecompenseerd door een uitstekend positiespel. Daarnaast weet Barendrecht schrander gebruik te maken van de mogelijkheden die geboden worden. Bij iedere overtreding wordt om een blessurebehandeling gevraagd. Het is voor de verder prima leidende scheidsrechter Koos Burema wellicht een tip om tijdens de 244 kilometer lange rit naar Noordoost Groningen nog eens over na te denken. Als er dan toch geen verzorger wordt toegelaten zou er ook gewoon doorgevoetbald kunnen worden. In plaats van te wachten tot betrokkene weer eens zin heeft te staan. Het spelbeeld in de tweede helft is verder redelijk stereotiep. Rijnsburg probeert aan te vallen, speelt achterin 1:1 en Barendrecht beperkt zich voornamelijk tot sluw verdedigen. En loert op kansen en buitenkansjes. Zoals in de blessuretijd wanneer Alex van Dommelen al dan niet vanuit buitenspelpositie alleen richting Tim Orlowski mag vertrekken, de doelman omspeelt en beheerst binnen schiet.

Niek Oosterlee is na afloop van de wedstrijd reëel. “Barendrecht is een ploeg waar het vertrouwen van afstraalt terwijl wij toch duidelijk zoekende zijn. En als het net even niet loopt win je gewoon geen wedstrijd, ongeacht tegen wie je speelt. Daarbij heb ik ook wel strijd gemist. Niet dat je nu een doodschop moet verkopen maar gewoon mannelijk voetbal. We hebben dus maandag tegen Scheveningen wat recht te zetten.”

Rijnsburgse Boys – Barendrecht: 0-3 (0-2)
23: Arjan Human; 45: Alex van Dommelen; 90+2: Alex van Dommelen

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Dave Rijkaard
Gele kaart Barendrecht: Stanley Husen

Scheidsrechter: de heer K.G. Burema
Toeschouwers: 1.350

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot (46: Rijkaard), Van Roosmalen, Van Noord, Bouma, Peter Freke (46: Sardar), Van der Vijver, Kolder, Gootjes, Kuhlmann en Leitoe
Opstelling Barendrecht: Zegers, Husen, Lodder, Van der Veeke, De Borst, Sandvliet, De Ronde (83: Makaya), Tabbers (90+2: Lopes Silva), Michael van Dommelen, Human (76: Van Wetten) en Alex van Dommelen