outhands

Rijnsburgse Boys mist kansen en koppositie

Capelle – Rijnsburgse Boys begint zoals zo veel wedstrijden. Beide teams willen een spelletje van kat en muis spelen maar worden het over de onderlinge rolverdeling niet eens. En even lijkt Capelle-Rijnsburgse Boys zoals gebruikelijk te gaan verlopen als Jeroen Koppelaar een duwtje krijgt, kermend naar de grond valt en drie keer om z’n as draait. Het zal een laatste stuiptrekking zijn geweest want in de verdere wedstrijd kwam dit soort toneelstukjes niet meer voor. Na de eerste minuten van aftasten neemt Rijnsburgse Boys duidelijk het initiatief en is de afvallende bal veelal voor de gasten. De thuisploeg wil wel maar kan duidelijk even niet, het krijgt nauwelijks de kans zich op de helft van de Rijnsburgers te vertonen. Zonder dat het spel overigens tot grote kansen leidt, beide doelmannen hoeven nauwelijks in actie te komen. De grootste mogelijkheid doet zich na een kwartier spelen voor als Wesley Silva de geelzwarten bijna op voorsprong brengt. Maar hij kopt de bal via de lat tot corner. Halverwege de eerste helft valt de eerste kans voor Capelle te noteren. Een versierde vrije trap brengt Marvin Richard in stelling maar de bal is al achter voordat Richard in kan koppen.

Diezelfde Richard krijgt met nog een kwartier te spelen de bal op een presenteerblaadje van Resham Sardar maar gelukkig kan Jos van Beuningen reddend optreden voordat de spits alleen richting Richard van Nieuwkoop af kan reizen. Ook Lars Bosscha kan het verschil niet maken wanneer hij even later vlak naast eigen doel schiet. De Capellenaren zijn dus het gevaarlijkst maar dan wel voor het doel van Rick v.d. Burg. Diezelfde Bosscha probeert het vlak voor de thee van afstand dan nog eens ook nu schiet hij heel hard naast – maar dan wel richting Van Nieuwkoop. Een puntertje van Bennie van Noord is het laatste wapenfeit voor de rust van Rijnsburgse kant. Niek Oosterlee trek na afloop van de wedstrijd dan ook niet voor niets de conclusie dat de Rijnsburgers de eerste helft absoluut niet in de wedstrijd zaten. Continue balverlies en een veel te lang veld zorgen er voor dat er bij rust nog niet gescoord is.

Over de tweede helft kon hij meer tevreden zijn. “Je moet zo voetballen dat je niet in de duels komt” merkt hij na het laatste fluitsignaal op. Maar dat is ook tegen een sportief voetballend Capelle lastiger dan je denkt.  Joost Kuhlmann ligt aardig aan de ketting bij de linkervleugelverdediger van de thuisploeg. En er valt maar sporadisch over de vleugels te ontsnappen. Zoals Kevin Winter in de 52e minuut wel lukt maar zijn voorzet bereikt broer Jeffrey niet omdat er een verdedigend been tussen zit. Na een uur komt Capelle met de schrik vrij wanneer Damiano Schet een afgeslagen corner inschiet maar ook langs alles en iedereen achter ziet hobbelen. Het is voor de thuisploeg even vrouwen en kinderen eerst maar captain Patrick Molendijk en zijn mannen blijven overeind.

Met nog ruim een kwartier te gaan maken Peter Freke en Danny v.d. Vijver hun opwachting in het team. Eerstgenoemde had zich bijna onsterfelijk kunnen maken als hij binnen 10 minuten de perfecte voorzet van Jeffrey Winter – snelle uitbraak over de linkervleugel – binnen had getikt. Maar zijn inzet verdwijnt over de lat in de bosrand achter het doel. Een periode van druk van de zijde van Capelle volgt met een aantal corners op rij. Een wapen wat Capelle graag inzet maar keer op keer ziet Richard van Nieuwkoop er goed uit. Op de bank wordt ondertussen gewikt en gewogen. Bart Freke of Bennie van Noord naar de kant halen ten faveure van Martijn Gootjes betekent voor de volle winst gaan. Maar in de wetenschap dat ook Spakenburg met 4-1 naar huis werd gestuurd op ’t Slot zou dat weer net te veel risico betekenen. Dus mag Joost Kuhlmann al vast gaan douchen als één van de Rijnsburgse topscorers zijn opwachting in het veld mag maken.

Met nog tien minuten op de klok speelt Rijnsburg zoals het graag speelt: als een halve cirkel om het doel van de tegenstander. Aan het eind van de rit is het Ronald Breinburg die mag uithalen. Maar de bal gaat zoals zo vaak deze middag hard over het doel.  De wil om te winnen en de angst om alsnog te verliezen komen nu dicht bij elkaar. Jeffrey Winter krijgt vlak voor tijd de mogelijkheid om aan alle onzekerheid een eind te maken. Vanaf de rechtervleugel krijgt hij een voorzet op maat en heeft misschien wel vijf manier om de bal tegen het net te schieten. Maar kiest voor een variant de tot een bal over de lat leidt.

Het is vijf en zestig jaar geleden dat Capelle en Rijnsburgse Boys elkaar voor het eerst op het hoogst amateurvoetbalniveau tegen kwamen. In vijf en zestig jaar werden 19 wedstrijden in Capelle gespeeld waarbij beide ploegen elkaar qua resultaat volledig in evenwicht lieten. Na de 20e edititie komt daar dus nog even geen verandering in: 8 winstpartijen, 4 gelijke spelen en een doelsaldo van 34-34. En scheidsrechter Duarte? Veel toelatend, prima leidend, zo mogelijk de beste man van het veld. Minimaal een acht deze keer.

Capelle – Rijnsburgse Boys 0-0

Gele kaart Capelle: Wesley Silva

Scheidsrechter: Louis Duarte
Toeschouwers: 1.000

Opstelling Capelle: Van den Burg, Jaliens, Silva, Molendijk, Koppelaar, Bosscha, Visser, Van Guldener, Roeland, Richard (66. Den Hartog) en Rothman
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Breinburg, Van Noord, Bart Freke, Van Beuningen, Kevin Winter, Kolder (65. Peter Freke), Sardar (67. v.d. Vijver ) , Schet, Jeffrey Winter en Kuhlmann (80. Gootjes)