Rijnsburgse Boys maatje te groot voor TOGB

De aftrap voor deze pot zomeravondvoetbal werd verricht om 19:00 uur na een fluitend startschot van scheidsrechter Lindhout. Onder een wat laf zonnetje en toeziend oog van een handvol supporters, die gedurende de wedstrijd in en uit bleven druppelen, bleek al snel dat Rijnsburg het initiatief moest nemen. De ploeg van trainer Danny Molendijk is dit seizoen gepromoveerd van de tweede naar de eerste klasse en had haar eerdere wedstrijd tegen HVV afgelopen zaterdag gewonnen met 1-0. Met deze wetenschap en het feit dat men speelde tegen de bijna algehele landskampioen, probeerden de gasten zo goed en kwaad als dat kon om de boel dicht te houden, maar moesten ze uiteindelijk toch zwichten onder de geel-zwarte druk. Zonder al te veel moeite wist de formatie van de kersverse trainer Niek Oosterlee de bezoekende withemden op de knieën te krijgen.

Rijnsburgse Boys begon met een redelijk vertouwde basisopstelling aan de wedstrijd. Van de nieuwkomers speelde alleen Dave Rijkaard (Resham Sardar was geblesseerd) en verder kreeg ook Niels Hogewoning het vertouwen van de trainer op een stek achter de spitsen. De overige spelers waren bekende gezichten. Wel had Niek Oosterlee wat nummers gehusseld, onder meer door de blessures van Dennis Groot en Joost Kuhlmann (niet helemaal fit op de bank). Zo speelde Bart Freke als nummer 3, verving Bennie van Noord Dennis Groot als nummer 2 en speelde Menno van Roosmalen met nummer 4 samen met Bart Freke centraal achterin. Dave Rijkaard was als diepste spits geposteerd met als vleugelaanvallers Richal Leitoe met nummer 7 en Danny van der Vijver met nummer 11.

Vanaf de aftrap probeert Rijnsburg het baltempo hoog te houden, maar ontbreekt nog al eens de scherpte. Het lijkt erop dat er nog wat onderling wordt afgetast. De meeste dreiging gaat uit van Richal leitoe die op rechts begint. Na een minuut of vijf weet hij met een mooie passeerbeweging op de achterlijn Danny van der Vijver voor de goal te vinden, maar deze komt niet uit met zijn passen en zijn inzet wordt gesmoord. Rijnsburg probeert door de witte muur te komen, maar stuiten vooralsnog op verdedigers van TOGB of worden afgefloten wegens (vermeend) buitenspel. Het feit dat beide grensrechters clubgrensrechters waren (van beide clubs uiteraard) zorgde veel hartstochtelijke vlagsignalen langs de zijlijn. Na een goede tien minuten spelen weet Peter Freke uit twee vrije trappen eerst Danny van der Vijver en iets later Dave Rijkaard te bedienen, maar beide weten de bal niet op doel te koppen. In de 18e minuut lobt Dave Rijkaard de bal, na een steekbal van Danny van der Vijver, over oud Rijnsburg-doelman Langstraat in de goal, maar de goal volgde na een fluitsignaal wegens buitenspel. Het gevaar dat Rijnsburg weet te stichten blijft nog altijd komen uit vrije trappen van Peter Freke. In de 21e minuut is het de meegekomen Menno van Roosmalen die zijn inzet van dichtbij uit een vrije trap van Peter Freke gekeerd ziet worden.

Na een half uur is het TOGB dat voor het eerst gevaarlijk wordt. Een lange bal wordt door Joey Lems met het hoofd panklaar voor de voeten van Bas Mourits gelegd die vervolgens hard kan vuren op de goal van Tim Orlowski. Ondanks dat hij in de zomerzon kijkt, staat hij op de juiste plek om de bal te stoppen. Niet veel later wordt een voorzet van aanvoerder Raymond Kolder in de eigen zestien weggewerkt door TOGB-spits Joey Lems. Nadat de bal wat verschillende benen van spelers heeft aangedaan, komt deze voor de voeten van Peter Freke. Omdat hij eindelijk wat ruimte voor zich heeft en ziet dat de doelman van TOGB wat ver voor zijn doel staat, besluit hij de bal met een mooie boog vanaf zo’n 25 meter in de goal te lepelen: 1-0.

In het laatste kwartier voor rust zijn er nog wat spaarzame kansen voor de Boys, al levert dit geen echt gevaar op. Menno van Roosmalen lijkt goed weg te komen als hij de doorgebroken spits Lems lichtjes tot val lijkt brengen en de arbiter van dienst besluit niet te blazen. Een vrije trap die ongeveer een meter over gaat levert het tweede wapenfeit van TOGB in deze wedstrijd op.

Ongeveer tien minuten na rust wordt Rijnsburg-spits Dave Rijkaard gewisseld en komt André van Egmond binnen de lijnen. Rijnsburgse Boys wordt wat feller en dwingt meer kansen af. Al na een minuut wordt een lange bal van achterin via de voet van Bennie van Noord door André Egmond gecontroleerd en op tijd in de voeten van de inschuivende Peter Freke gebracht die hiermee zijn tweede goal van de wedstrijd maakt: 2-0. Kort daarna had Rijnsburg nog verder afstand kunnen doen met aanvallen waarbij Richal Leitoe en André van Egmond betrokken zijn, maar de afronding laat nog wat te wensen over. Vijf minuten na de 2-0 zorgt Raymond Kolder echter voor de beslissende 3-0. Na een pass van Bart Freke verschalkt hij Langstraat met een schuiver ondanks een vrolijk voor buitenspel wapperende grensrechter: 3-0. De scheidsrechter negeert terecht het meedenken van zijn assistent.

In het restant van de wedstrijd zijn er nog kansen voor Richal Leitoe, Peter Freke en André  van Egmond, maar de teller blijft op drie steken. Een overwinning in de tweede officiële wedstrijd van dit seizoen is een feit, al was Rijnsburg dit tegen de naar de 1e klasse gepromoveerde tegenstander ook aan zijn status verplicht. Het enige wat de ploeg zich zou kunnen verwijten is het feit dat er niet meer goals werden gemaakt.

Rijnsburgse Boys – TOGB: 3-0 (1-0)

33) Peter Freke  1-0
58) Peter Freke  2-0
63) Raymond Kolder  3-0