outhands

Rijnsburgse Boys maakt het onnodig spannend

De belangen vooraf waren duidelijk. Rijnsburgse Boys moest winnen om directe plaatsing naar de Topklasse (plaats 3 of 4) te bewerkstelligen en Ter Leede moest winnen om eventueel nog uitzicht te houden op een 5e of 6e plaats en daarmee indirecte plaatsing naar de Topklasse te realiseren. Door deze belangen stonden er twee ploegen aan de aftrap die voor de winst gingen. Dit leidde weliswaar niet tot mooi en verzorgd voetbal, maar wel tot vele kansen aan beide zijden van het speelveld. In de eerste twee minuten kwamen Gootjes en Van Beuningen net een teenlengte te kort om een voorzet te kunnen koppen. Ter Leede antwoordt niet veel later met een mooi opgezette aanval waarbij de goed spelende El Yacoubi Orlowski op de proef stelt en Ommel uit de rebound de Rijnsburgse sluitpost nogmaals beproeft. Uit de spelhervatting kan Freke doorstoten richting de goal van Waasdorp, die er met moeite nog een hoekschop van weet te maken. Het is duidelijk dat Ter Leede, net als in de thuiswedstrijd in Sassenheim, drie punten in de tas wil doen na afloop, want de gasten krijgen zo nu en dan opvallend veel ruimte in de Rijnsburgse achterhoede en Rijnsburg mag niet mopperen als scheidsrechter Kranendonk een duel vlak bij de goal tussen Van Noord en Ahaddouch onbestraft laat. Even later geldt dit overigens ook aan de andere kant voor Ter Leede wanneer Leitoe ten val wordt gebracht in het strafschopgebied.

Bennie van Noord kan de 1-0 binnen koppen (foto Jan Eekhof)

Het spel golft op en neer en met name Leitoe krijgt aan de rechterkant de ruimte om de voorzet en/of actie te zoeken, maar maakt hierbij niet altijd de juiste keuzes of heeft gewoon pech, zoals bijvoorbeeld in de 27e minuut wanneer de bal door een harde poeier van Leitoe via de onderkant van de lat weer op het veld stuitert. Daarvoor krijgt Freke uit een corner de bal van Gootjes op een presenteerblaadje, maar zijn schuiver is niet zuiver. Balverlies van Kuhlmann brengt El-Yacoubi in stelling, maar voor zijn schuiver geldt hetzelfde. De tot Man van de Wedstrijd uitgeroepen Jos van Beuningen speelt een sterke partij en krijgt nog een goede kopkans die ternauwernood van de doellijn kan worden gehaald door de Sassenheimers.

Zo gemakkelijk als Leitoe en een enkele keer Freke door de stellingen van de tegenstander weten door te dringen, zo gemakkelijk gaat het ook Ter Leede af in de eerste helft. Over links kan Spaargaren de bal mooi laten indraaien en is Ahaddouch bij de tweede paal bijna succesvol. Even later kan ook El-Yacoubi nog uithalen, maar kan Orlowski vooralsnog niet verschalken. Inmiddels heeft ook Sardar het op z’n heupen gekregen en zorgt voor het nodige gif op het middenveld. Een schot van afstand van zijn voet leidt tot hoekschop nummer acht voor Rijnsburgse Boys, maar in spelhervattingen blijkt de ploeg van trainer Oosterlee niet direct gevaarlijk, want geen van de vele corners zorgt voor paniek in de achterhoede van Ter Leede. Spaargaren kan na een slippertje van Groot aanleggen voor een schot, maar doelpunten lijken maar niet te mogen vallen, want ook deze poging levert niets op. Dit geldt ook voor een vrije trap van Bouma op slag van rust, na een overtreding randje zestien op Leitoe. De vrije trap wordt goed ingeschoten, maar Waasdorp bewijst waarom hij al jaren de eerste keus onder de lat is bij de ploeg van trainer Assink.

Jos van Beuningen werd terecht benoemd tot ‘man of the match’ (foto Jan Eekhof)

Na rust is er nog steeds sprake van een hoog tempo en handen vol kansen, maar Ter Leede komt nu wel beduidend minder in de gevarenzone van de thuisploeg. Nog geen tien minuten na de peptalk van Oosterlee in de kleedkamer wordt dan toch de ban gebroken door een openingstreffer. Uit een vrije trap van Freke kan Van Beuningen doorkoppen richting Waasdorp die heel even de bal kwijt is. De mee naar voren gekomen Van Noord kan zodoende praktisch op de doellijn met het hoofd profiteren en de bal achter Waasdorp koppen: 1-0. Ter Leede-middenvelder Van Wijk kan bijna wat terugdoen, maar Van Roosmalen verdedigt uitstekend en elimineert eventueel gevaar.

Nog geen vijf minuten na de openingstreffer verdubbelt Rijnsburg de marge. Leitoe, die tot dan tot uit alle mogelijke hoeken en standen al keer geschoten heeft, krijgt de bal van rechts van teamgenoot Sardar en gaat een duel aan met Ter Leede-verdediger De Groot. Er ontstaat een botsing tussen beide spelers en uit een rare kluts verdwijnt de bal met een tergend langzaam boogje over de verraste doelman Waasdorp: 2-0. Alle geel-zwarte spelers juichen, maar Leitoe zelf ligt voor pampus op de grasmat. Een lucky-goal, maar wel een geldige en eentje in de categorie “die wil ik op tv nog wel eens terugzien”. Leitoe kan in ieder geval wel verder spelen.

De wedstrijd, tot dan toe uitermate sportief, wordt na de 2-0 iets feller vanwege een lichte frustratie aan de kant van de Sassenheimers. In deze fase worden dan ook de enige twee gele kaarten van de wedstrijd uitgedeeld. Rijnsburgse Boys zakt na de 2-0 niet in, maar gaat verder waar het gebleven is en krijgt vele kansen op de 3-0. Tweemaal krijgt Gootjes de kans om van dichtbij in alle rust de bal aan te nemen en te scoren, maar zijn inzet (eerst met het hoofd en later met de voet) zijn veel te slap. De centrumspits van de Rijnsburgers speelt een ongelukkige wedstrijd, terwijl hij wel op momenten bij het spel betrokken wordt. Dit geldt ook voor Freke, die wat betreft gedrevenheid een ruime voldoende scoort, maar ongelukkig is in de afwerking en passing. Mooi om te zien is zijn onderschepping op het middenveld waarna hij als een speer door het centrum stoomt, maar verzuimt om de bal aan één van de twee mee opgekomen medespelers af te geven.

Uit een rare kluts verdwijnt de bal met een tergend langzaam boogje
over de verraste doelman Waasdorp (foto Jan Eekhof)

In tegenstelling tot de eerste helft, kan Ter Leede in de tweede helft niet mee in het tempo van de Rijnsburgers. Toch zorgt een verraderlijk afstandschot van Ahaddouch voor de nodige moeite bij Orlowski en is het Ommel, tot aan dat moment nauwelijks gezien, die in de rebound zijn status van goaltjesdief nog eens bevestigt: 2-1. Hiermee is de spanning in de wedstrijd terug, maar de thuisploeg gaat wel gewoon door met het zoeken naar een goal. Kuhlmann krijgt hiervoor de grootste kans wanneer hij een keer zelf voor het schot gaat, maar de paal treft. Wanneer Van Beuningen in de sandwich tussen twee Ter Leede-spelers terechtkomt, volgt geen strafschop. Hierna wisselen beide trainers ieder twee spelers. Oosterlee haalt Gootjes en Leitoe naar de kant en brengt Rijkaard en Van Egmond binnen de lijnen. Rijnsburgse Boys blijft aanvallen, maar met een marge van één en de herinnering van vorige week tegen ARC worden de Rijnsburgse blikken aan de zijlijn toch wat nerveuzer.

De enige echte grote kans op de 2-2 voor Ter Leede komt van de voet van invaller Lommers, maar een prima redding met de voet van Orlowski stelt de drie punten veilig voor de Rijnsburgers. Ook de Rijnsburgse invaller Rijkaard krijgt nog een enorme kans, maar komt bij de tweede paal net niet uit om een mooi aangesneden voorzet binnen te tikken. In de slotfase zijn er nog kansen voor Van Roosmalen, die uit een corner op doel kan koppen en afstandsschoten van Kuhlmann en El-Yacoubi, maar doelpunten blijven uit zodat Rijnsburgse Boys aan het langste eind trekt en volgende week tegen RVVH directe plaatsing naar de Topklasse veilig kan stellen.

Rijnsburgse Boys – Ter Leede: 2-1 (0-0)
52) Bennie van Noord 1-0
56) Richal Leitoe 2-0
66) Sergio Ommel 2-1