Rijnsburgse Boys loopt drie punten in op koploper Capelle

De ambiance bij de wedstrijd in Hendrik Ido Ambacht deed denken aan een duel voor de districtsbeker. Zoals ook al eerder vermeld op deze site, was het hoofdveld niet bespeelbaar en gezien de ruime achterstand op het reguliere competitieschema, moest de wedstrijd op last van de KNVB op een (kunstgras) bijveld worden gespeeld, zonder bijbehorende tribunes. Spits Martijn Gootjes werd voor deze ondergrond uit voorzorg gespaard. De paar honderd toeschouwers langs het veld zagen in een ijzig koude wind de zaterdagkampioen van vorig seizoen het initiatief naar zich toetrekken. Het tempo aan beide kanten was hoog, maar kon vooralsnog alleen voor de Rijnsburgers resulteren in gevaar voor de goal van de tegenstander. Niet voor het eerst dit seizoen was het Richal Leitoe die voor het meeste gevaar zorgde. Verdediger Danny Versluis van ASWH was na een minuut of acht dusdanig in de war van de opkomende en snelle Leitoe, dat hij besloot de bal terug te koppen op zijn doelman Van den Belt. De kopbal miste echter kracht en de rappe Leitoe was eerder bij de bal dan de doelverdediger van ASWH en kon met een lepe lob de eerste goal van de middag aantekenen: 0-1. Niet veel later is het wederom Leitoe die vanaf rechts voor gevaar kan zorgen, maar zijn inzet kan door Van den Belt nog tot corner worden verwerkt.

Vreugde bij Richal Leitoe na het openen van de score (foto Hans Heemskerk)

ASWH probeert te voetballen, maar komt niet verder dan de zestien van de geel-zwarten. Voor gevaar kan de thuisploeg dan ook niet zorgen. Ook aanvaller Silvino Soares kan op zijn rode schoenen de Rijnsburgse defensie niet zenuwachtig krijgen. De paar goede schietkansen die het elftal krijgt, zoals een mogelijkheid voor Stefan van Dam, gaan ruim over de goal van Tim Orlowski. Aan de andere kant van het kunstgrasveld is het wederom Richal Leitoe die de keeperskwaliteiten van Van den Belt test, maar deze blijken vooralsnog voldoende om de voorsprong van de gasten niet verder op te laten lopen. Toch zal Rijnsburg de score gaan verdubbelen. Na een mooie pass van Peter Freke laat Leitoe iedereen zijn hielen zien en zoekt hij de achterlijn op. De voorzet over de grond vanaf de rechterkant kan worden ingetikt door de mee opgekomen Danny van der Vijver: 0-2. Rijnsburg krijgt nog wat mogelijkheden via een naar voren gestoomde Menno van Roosmalen en een fraaie krulbal van Peter Freke. Ongeveer vier minuten voor rust valt pas de eerste kans voor ASWH te noteren. Uit een hoekschop is het aanvaller Bryan Brard die de bal net voor langs kopt.

Danny van der Vijver scoort de 0-2 (foto Hans Heemskerk)

Behalve dat beide de clubs de andere kant op voetballen is er na rust geen verschil te zien met de eerste helft. Wel lijken de spelers van ASWH de instructies te hebben meegekregen van trainer Willem Leushuis om nu eens wat feller de duels in te gaan. Na een tweetal minuten levert dit al een gele kaart op voor Giovanni Klaverweide na een overtreding op Richal Leitoe. Na een minuut of acht volgt een mooie aanval van de Rijnsburgers waarbij Resham Sardar er aan de rechterkant vandoor gaat en bijna ploegmaat Richal Leitoe weet te bereiken. De bal heeft echter net onvoldoende snelheid om de bal direct op goal te vuren en dus moet Leitoe aan de wandel, maar dit levert verder niets op. Na al een wissel na rust te hebben verbruikt, brengt de trainer van ASWH nu ook oudgediende Yuri Petrov binnen de goed zichtbare witte lijnen. Dit heeft echter niet het beoogde effect, want de verdediging van de thuisploeg moet bij een uitbraak van Leitoe dusdanig aan de handrem trekken, dat een vrije trap het gevolg is. Niet Peter Freke, maar Jelle Bouma meldt zich hiervoor. Met een krul wil de Rijnsburgse nummer 5 de bal bij de tweede paal neerleggen en doet dat ook. Een geluk voor hem en alles wat Rijnsburg gunstig gezind is, raakt niemand de bal echter meer aan en verdwijnt deze dus in de verre hoek: 0-3. Na een eerdere schietpoging in de tweede helft te zien verzanden, heeft Bouma dan nu toch ook zijn eerste goal van het seizoen te pakken.

Scheidsrechter Roeleveld moet invaller Schep van ASWH bestraffen met geel na een harde schop tegen Joost Kuhlmann nabij de cornervlag. Niet lang daarna overkomt medespeler Van Dam hetzelfde wegens mekkeren op de leiding. Rijnsburg lijkt de wedstrijd gemakkelijk uit te spelen, maar na een te wilde inzet van Resham Sardar net binnen het strafschopgebied kent de besnorde arbiter de thuisploeg een strafschop toe. Voor Henk Roeland een koud kunstje om zijn 151e goal in de hoofdklasse binnen te schieten: 1-3.

Een tackle op Joost Kuhlmann (foto Hans Heemskerk)

Hoewel Rijnsburgse Boys tot aan dit moment niet één keer echt in de problemen was gekomen, niets had weegegeven en zelf drie keer had gescoord, lijkt de wedstrijd toch ineens te kantelen. ASWH gelooft er weer in en Rijnsburg vergeet domweg te voetballen. Nu zijn de mogelijkheden voor de ploeg uit Hendrik Ido Ambacht. Tim Orlowski moet opeens mee gaan doen en redding brengen bij doelpogingen van Jeroen Rijsdijk en Bryan Brard. Inmiddels is Dave Rijkaard in de ploeg gekomen voor Resham Sardar. Zijn val in het zestienmetergebied niet veel later is in de ogen van de scheidsrechter ditmaal te licht voor een strafschop. Een scrimmage voor de goal van Rijnsburg loopt vervolgens voor de Rijnsburgers goed af. Met nog vijf minuten op de klok (spreekwoordelijk dan, want er was geen klok) mag ook de nieuw(ge)bakken Ui Mustafa Celen zijn kunsten laten zien. Toch blijft ASWH aandringen en na een misverstand in de Rijnsburgse defensie tussen Dennis Groot en Bennie van Noord weet spits Roeland optimaal te profiteren: 2-3. Even lijkt het erop dat Rijnsburg nog een moeilijke slotfase tegemoet gaat, maar echte kansen weet de thuisploeg in de resterende minuten niet meer te creëren en dus wint Rijnsburg, net als eerder dit seizoen in de thuiswedstrijd, met 3-2 van Altijd Sterker Worden HIO. Als vervolgens ook nog blijkt dat Capelle op eigen veld met 2-3 tegen ARC onderuit is gegaan, beseffen de Rijnsburgers in en langs het veld dat er deze middag belangrijke punten aan het totaal zijn toegevoegd.

ASWH – Rijnsburgse Boys: 2-3 (0-2)
08)  Richal Leitoe   0-1
23) Danny van der Vijver  0-2
61) Jelle Bouma (vrije trap) 0-3
71) Henk Roeland (strafschop) 1-3
87) Henk Roeland   2-3

Gele kaarten Rijnsburgse Boys:  Joost Kuhlmann
Gele kaarten ASWH:  Giovanni Klaverweide, Jan Willem Schep, Stefan van Dam, Henk Roeland