outhands

Rijnsburgse Boys kruipt richting titel

Rijnsburgse Boys is in de startformatie ten opzichte van Paaszaterdag op twee plaatsen gewijzigd. Bouma is herstel van zijn blessure en heeft z’n vertrouwde positie als linksachter weer ingenomen. Vandaag kiest Verdonkschot voor Leitoe als één van de drie spitsen zodat Ascencion vandaag op de reservebank zit. Van Noord is nog steeds geblesseerd en kan de wedstrijd vanaf de tribune volgen. Het begin van de wedstrijd speelt zich voornamelijk af op de helft van Heerjansdam waarbij Rijnsburg het spel mag maken. “Niet verrassend”, zo laat Ted Verdonkschot na afloop weten. “Het spel van de tegenstander is bekend en we weten dat het een ploeg is met wel degelijk kwaliteit. Maar die te veel foutjes maakt op beslissende momenten. En met snelle spitsen via een counter probeert te scoren”. Heerjansdam houdt het speelveld klein, de Boys puzzelen hoe ze daar een gaatje in kunnen vinden. Aan inzet geen gebrek aan Rijnsburgse kant. Zelfs uit een onmogelijke vuurpijl vanuit het middenveld weet Kuhlmann nog een corner te halen. Het leidt tot een paar kopballen op doel en een schot van Bouma maar de 0-0 blijft op het scorebord. Aan de andere kant valt er een schot van Valentijn te noteren die eerst Bouma in de luren legt maar het is Orlowski die de bal vakkundig pareert. De afstand tussen middenveld en aanval is aan Rijnsburgse kant vaak te groot. En wanneer de bal dan wel goed aankomt werkt het harde veld niet mee. De buien die een paar weken geleden nog tot een afgelaste wedstrijd leidden, hebben kennelijk niet voldoende uitwerking gehad. Na bijna twintig minuten ontstaat de eerste beroering op de tribune. Kuhlmann lijkt alleen op de doelman af te gaan maar na 10 seconden besluit de grensrechter alsnog zijn vlag op te steken. Aan de andere kant stuurt Van Valen Muntslag op avontuur maar die ziet de bal op de vuisten van Orlowski terecht komen.


Richal Leitoe deze keer in de basis (foto Hans Heemskerk)

Veel klassenverschil is er niet in het eerste halfuur: de hekkensluiter kan de koploper redelijk gemakkelijk bijhouden. Maar zelden komt het kwaliteitsverschil naar voren. Een voorzet vanaf rechts door Joost Kuhlmann wordt door Martijn Gootjes goed geraakt maar meer dan de lat weet hij niet te treffen. De afgelopen wedstrijden keek Rijnsburg binnen een half uur al tegen een achterstand aan, nu is het toch meer de bovenliggende partij. Waarbij het voorlopig tevreden moet zijn met kleine kansjes. Zoals een bal die voor Martijn Gootjes net te laat stuitert om doeltreffend uit te kunnen halen. Een rommelige fase waar er voor een echte liefhebber niet veel te genieten valt. Een actie van Muntslag vervolgens is wel noemenswaardig: hij krult de bal om Bouma heen, het is Bart Freke die corrigerend moet optreden. Heerjansdam voelt dat er misschien ook tegen Rijnsburgse Boys “gewoon” drie punten te halen zijn. Het zou vriend en vijand dan ook verbazen dat er voor de rust nog gescoord zou worden, ondanks het feit dat Leitoe vlak voor de thee de bal bijna binnen loopt en met een lob een tweede scoringsmogelijkheid heeft. Leitoe’s derde mogelijkheid wordt  teruggevloten nadat hij onderuit wordt gehaald. Het is het eerste foutje van een tot dan toe correct leidende arbiter Harskamp die het spel bij voorkeur van grote afstand volgt. Even later is Leitoe ook betrokken bij de openingstreffer. De voorzet vanaf rechts is van Kuhlmann, het doorkoppen van Gootjes op Leitoe. Deze stuurt vervolgens Gootjes het strafschopgebied in die Danny van der Vijver weet te bereiken. Vanaf vijf meter vliegt de bal in de kruising: 0-1. Weer is het de blessuretijd die Rijnsburgse Boys goed uitkomt.

Op de vraag wie er het meest gemotiveerd uit de kleedkamer komt geeft Muntslag antwoord. Op eigen helft begint hij aan een run van zo’n 80 meter maar dan is het over en uit. Daardoor geïnspireerd probeert Valentijn hetzelfde te doen als wat hij twee dagen eerder drie keer deed: scoren. Maar zijn schot van 25 meter vliegt rechtstreeks de bomenrij achter het doel in. Het had een teken aan de wand kunnen zijn. In de 55e minuut is het Valentijn die met een blinde bal in de diepte alsnog gelanceerd wordt. Op de rand van de 16 meter komt hij twee Rijnsburgse verdedigers en keeper Orlowski tegen. Alles en iedereen wordt omspeeld en Valentijn scoort op 2e Paasdag. Helemaal onterecht kan het niet genoemd worden.


Vreugde bij Danny van der Vijver en Martijn Gootjes bij de 0-1 (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburg moet en wil op zoek naar een antwoord. Het Rijnsburgse gevaar komt vanaf de rechterkant. Leitoe weet eindelijk weer eens te ontsnappen maar verder dan een door Bart Freke doorgekopte bal levert het niet op. Een enkele minuut later herhaalt zich deze situatie waar na de bal wel richting doel wordt gekopt. Maar meer zit er ook nu niet in. Terwijl geel-zwart op zoek is de een nieuwe voorsprong, kruipt het in eigen strafschopgebied door het oog van de naald wanneer één van de Dammers iets te lang draalt en er drie Rijnsburgers nodig zijn om de bal op te ruimen. Even later wordt Kuhlmann vanuit een inworp over links weggestuurd. Hij weet op het laatste moment op Gootjes af te leggen maar die kan de bal niet onder controle krijgen. De afvallende bal wordt goed ingeschoten maar lijkt met de hand gekeerd te worden. Zowel scheids- als grensrechter moeten tegen de zon in hebben gekeken want er volgt geen penalty. Met nog tien minuten op de klok zet Rijnsburgse Boys aan voor een slotoffensiefje. Het begint met een halve voorschot van Dennis Groot en even later probeert Danny van der Vijver Cairo te lanceren. De pass is te hard en zelfs voor de invaller niet te belopen. Er volgen meer halve kansen. Een vrije trap van Bart Freke op Danny vd Vijver met een tot corner gesmoord schot als gevolg. De corner levert een halve kanonskogel van Bouma op maar meer als een reclamebord wordt er niet geraakt.


Rodney Cairo ziet hoe de bal net mis gaat (foto Hans Heemskerk)

Het is ondertussen weer blessuretijd en iedereen gaat er nog even voor zitten. Cairo wordt vlak buiten strafschopgebied onderuit gehaald. Het is Peter Freke die de bal breed legt maar het daarop volgend schot wordt tot inworp verwerkt. Een voorzet van Niels Hogewoning leidt tot een fraaie kopbal van Joost Kuhlmann maar Baan tikt de bal uit de linkerbovenhoek.  We spelen ondertussen 7 minuten in extra tijd wanneer Papa er vandoor mag gaan. Maar Paasdag blijkt geen Papa-dag te zijn, van Roosmalen blokkeert zijn schot. Nadat Hogewoning nogmaals Baan op de proef gesteld heeft is het diezelfde van Roosmalen die uit de laatste corner van de wedstrijd in de handen van de doelman kopt. De laatste kans is voor Heerjansdam maar een omhaal gaat over het doel van Orlowski heen. Na 11 minuten extra spelen vindt ook de scheidsrechter het welletjes en wordt het tijd voor het opmaken van de balans.

“We speelden inderdaad niet goed”, zo stelt ook Ted Verdonkschot na afloop vast. “Terwijl we wel 70% het balbezit hebben. Maar ja, ook bij tennis is het matchpoint het meest lastige punt. Maar het is een gegeven dat de komende wedstrijden zich afspelen tegen meer voetballende ploegen”. Eén van de ploegen is Quick Boys waarvan trainer Jasper de Muijnck aandachtig toeschouwer was in Heerjansdam. “Geen reden voor speciale activiteiten komende week. Morgen uitlopen en dan donderdag kijken hoe we er voorstaan”.

Heerjansdam – Rijnsburgse Boys: 1-1 (0-1) 
45+3: Danny van der Vijver 1-0; 55: Indomar Valentijn 1-1

Scheidsrechter: M. Harskamp
Toeschouwers: 1.600

Gele kaart Heerjansdam: Bensadik
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Kolder

Opstelling Heerjansdam: Baan, Ooms
en, Divkovic, Van der Ent, Van Waas, Rachid Zenzen,  Muntslag (65. Papa), De Kruijk, Van Valen, Bensadik en Valentijn
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Roosmalen, Bart Freke, Bouma, Peter Freke, Van der Vijver (88. Hogewoning), Kolder (75. Zwarthoed), Kuhlmann, Gootjes (72. Cairo) en Leitoe