Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys 3–1 (2–0) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys wint in tweede “helft”

Van een voetbalwedstrijd is bekend dat deze twee helften kent. Voor Rijnsburgse Boys begon de tweede helft in de wedstrijd tegen Kozakken Boys echter al tien minuten voor de pauze. Tot aan het openingsdoelpunt was Kozakken Boys de betere partij. Was het feller in de duels, zat het directer op de bal en creëerde het de meeste uitgespeelde kansen. Maar in de laatste minuten voor de thee was het de thuisploeg die het duel naar zijn hand zette. De ommekeer was een fraaie doeltreffende kopbal van Dennis van der Plas die op deze wijze zijn eerste basisplaats dit seizoen extra luister bijzette. Uiteindelijk blijken spelers, officials en pers getuige te zijn geweest van een eerste wedstrijd zonder publiek op de Middelmors waarbij de thuisclub met 3-1 aan het langste eind trekt.

RBB-Kozakken-Boys-2020-1
Foto: Hans Heemskerk


Afwachtende houding
De rode kaart van Bert Koomen, afgelopen dinsdag in het bekerduel tegen Sparta Nijkerk, betekende het doorschuiven van Roderick Gielisse naar de positie van vleugelverdediger. Dennis van der Plas opereerde in het centrum van de verdediging. Bram de Bruin was deze keer als vleugelspits terug te vinden met een plaats op het middelveld voor Marc Magan. Met deze personele wisselingen ten opzichte van de vorige competitiewedstrijd (Scheveningen; 1-1) nam Rijnsburgse Boys in het begin een wat afwachtende houding aan. Kozakken Boys mocht het spel maken en was via Nizar Mekkaoui dan ook als eerste het dichts bij een doelpunt. Zijn uithaal vanaf links dwong Wesley Zonneveld tot de eerste redding van de wedstrijd. Even daarvoor moest ook zijn collega aan de andere kant in actie komen. Maar Nils den Hartog was eerder dan Dani van der Moot bij de doorslippende bal op het natte gras.

RBB-Kozakken-Boys-2020-2
Foto: Hans Heemskerk


Kansen Kozakken Boys
Het eerste half uur viel er niet of nauwelijks iets aan kansen te noteren voor de Rijnsburgers. Een voorzet van rechts bereikte Jeroen Spruijt – tussen twee verdedigers – net niet. Meer dan een corner leverde dat niet op. Na ruim een kwartier laten de Werkendammers een aanzienlijke kans op 0-1 liggen. Gwaeron Stout krijg alle tijd om een bal aan te nemen maar schiet vervolgens de bal voorlangs. Niet lang daarna was de mogelijkheid om de score te openen ook niet voor Kay Tejan en Prince Rajcomar weggelegd. De eerste is oud-speler van Quick Boys terwijl de ander zo’n 20 jaar profvoetbal heeft gespeeld. Twee corners door toedoen van de Rijnsburgse verdediging is hun uiteindelijke beloning. En daar blijft het dan ook bij, de stand blijft vooralsnog
0-0.

RBB-Kozakken-Boys-2020-3
Foto: Cor Spruijt


Discussie
Een overtreding van Marc Magan levert hem na een kwartier spelen een gele kaart op – een overduidelijke situatie die tot geen discussie leidt. Anders is dat wanneer Dani van der Moot vlak buiten het strafschopgebied onderuit wordt getikt. Een waarnemingsfout van de arbiter wordt het dan genoemd. Het voordeel van de FOX-uitzending is dat de scheidsrechtersopleiding van de KNVB er weer wat lesmateriaal bij heeft. Met de hoofddocent als vierde official langs de lijn. Gelukkig kan de Rijnsburgse topscorer weer opgelapt worden.

RBB-Kozakken-Boys-2020-4
Foto: Jan Jungerius


Onverwachte voorsprong
Even lijkt het alsof Furhgill Zeldenrust bij het nemen van een hoekschop in de grond trapt. Hoe dan ook, de bal landt perfect op het hoofd van Dennis van der Plas. Eveneens oud-speler van Quick Boys en voor het eerst doeltreffend in competitieverband voor de Uien. Het is hét kantelmoment in de wedstrijd. Want vlak daarna wordt vanuit de omschakeling de voorsprong verdubbeld. Het is het een opstomende Jeroen Spruijt die met Dani van der Moot in het centrum een kaats aangaat. Vervolgen kan diezelfde Spruijt Bram de Bruin op rechts bedienen. Die op zijn beurt ondanks een uitkomende doelman Dani van der Moot in de gelegenheid stelt de 2-0 in te schieten. In het ijshockey is het gebruikelijk dat er maximaal twee assists worden toegekend bij een goal – voor dergelijke doelpunten zou dat ook in het voetbal moeten kunnen. Vlak voor rust houdt Nils den Hartog zijn ploeg nog enigszins in de wedstrijd door te voorkomen dat zowel Jeroen Spruijt als Roderick Gielisse de ruststand op 3-0 bepalen.

RBB-Kozakken-Boys-2020-5
Foto: Cor Spruijt


Knuffel voor Artien
Vlak na rust lijkt Roderick Gielisse even de weg kwijt. In plaats van de bal de tribune in te jagen wordt deze tot vuurpijl gepromoveerd. Terwijl de neerkomende bal vervolgens in de voeten van de tegenstander wordt gekopt. De uitkomende Wesley Zonneveld is al geklopt als Masies Artien vlak voor de doellijn als reddende engel optreedt en de 2-1 voorkomt. Diezelfde Artien staat twee minuten later aan de basis van de 3-0. Na een sterke verdedigende actie stuurt hij vervolgens Jeroen Spruijt de diepte in die Furhgill Zeldenrust een niet te missen mogelijkheid biedt: 3-0. De regen komt vervolgens steeds harder naar beneden, het veld wordt zwaarder te bespelen. En het ontbreken van publiek maakt dat het er allemaal niet gezelliger op wordt.
Eretreffer
In de tweede helft laat met name Kay Tejan zich met een aantal acties duidelijk zien. Maar de aanvaller heeft in ieder geval vandaag het geluk ook niet aan zijn zijde en kan van scoren worden afgehouden. Dat geldt wellicht ook een beetje voor Marc Magan die de 4-0 op zijn schoen heeft maar de bal via de onderkant van de lat het veld weer in ziet stuiteren. Het is Bram de Bruin tenslotte die solliciteert naar de mooiste treffer van de middag. Uit de draai volleert hij van ruim 20 meter de bal net over de lat. De eretreffer voor de bezoekers komt uiteindelijk vlak voor tijd tot stand via twee invallers. Het voorbereidend werk is van Kubilay Koylu, Thomas Marijnissen schiet in de stromende regen droog binnen.

RBB-Kozakken-Boys-2020-6
Foto: Jan Jungerius


Tussen hoop en vrees
Eigenlijk hadden ze een publiekswissel verdiend – louter en alleen al omdat ze de afgelopen week te kennen gaven ook de komende jaren voor RBB te zullen spelen: Bram Ros en Jeroen Spruijt. Maar zonder publiek is dat wat lastig. De vraag is verder hoe lang er nog onder deze omstandigheden gespeeld kan worden.
Voor scheidsrechter Nick Tunnissen was het zijn tweede bezoek aan Rijnsburg nadat hij vorig seizoen die gedenkwaardige laatste “normale” thuiswedstrijd tegen GVVV (6-2) floot. De komende week zal blijken hoe de ijdel de hoop is om volgende week zaterdag “gewoon” tegen Jong Sparta af te trappen.
Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys 3–1 (2–0)
Scheidsrechter: de heer N.H.H.J. (Nick) Tunnissen
Toeschouwers: 0
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Marc Magan
Gele kaarten Kozakken Boys: Sven van Ingen, Leon Bot
Scoreverloop:
35’ 1-0 Dennis van der Plas
41’ 2-0 Dani van der Moot
53’ 3-0 Furhgill Zeldenrust
89’ 3-1 Thomas Marijnissen
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Rob Zandbergen, Masies Artien, Dennis van der Plas, Roderick Gielisse, Jeroen Spruijt (81’ Michiel Hemmen), Bram Ros, Marc Magan, Bram de Bruin, Dani van der Moot (84’ Ian van Otterlo) en Furhgill Zeldenrust
Opstelling Kozakken Boys: Nils den Hartog, Frenk Keukens, Sven van Ingen, Leon Bot, Kaj Ramsteijn (10’ Thomas Marijnissen), Gwaeron Stout, Mark Veenhoven, Yasin Ouja (74’ Kubilay Koylu), Nizar Mekkaoui, Kay Tejan en Prince Rajcomar (55’ Johny Lommers)