Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys 2-1 (1-1) – VERSLAG

Tactische aanpassingen doen de Uien heel erg goed

De seizoensouverture zit erop! Dat was er één met twee gezichten. In de eerste helft worstelden de Uien met tegenstander Kozakken Boys en met zichzelf. In het van Rijnsburgse zijde matige eerste bedrijf bleek geel-zwart niet in staat om de verrassende tactiek van de Werkendammers adequaat het hoofd te bieden. Kozakken Boys gaf meer impulsen vanaf de vleugels dan verwacht werd en daar hadden de mannen van trainer Lagendijk moeite mee. Meerdere malen liepen geel-zwarten te ‘zwemmen’ en konden ze geen antwoord vinden op het Werkendamse strijdplan. Was Kozakken Boys dan zoveel beter ? Dat dan weer niet. Wel in de openingsfase van de wedstrijd. Daarna wist Rijnsburgse Boys zich wat te herstellen, zonder er een gala van te maken. In de tweede helft werd het overwicht van de Uien steeds groter en maakte het het meest aanspraak op de overwinning. Die overwinning kwam er. Al hadden de Lagendijklegends wel wat eerder de deur in het slot mogen gooien. Afijn, de eerste driepunter is binnen. Zonnig weer en een zonnig einde van de wedstrijd voor de Uien.

Voor de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van trouwe supporter Thijs Maat. Dit treurige gegeven kreeg niet meteen een vrolijk vervolg toen arbiter Dröge voor het begin van de wedstrijd had gefloten. Kozakken Boys nam het heft in handen en de thuisploeg kwam in de eerste vijf minuten nauwelijks aan de bal. Dat had menig supporter niet verwacht…
In de Rijnsburgse basis stond één nieuweling: Robin van der Meer vormde met Bram Ros het centrale duo. Werk zat voor de heren en de rest van het team, want met name het eerste deel van de eerste helft was matig. De Boys waren zoekende en kregen een gretig Kozakken Boys tegenover zich. Dan heb je wat hulp nodig en die kwam er.

Foutje, bedankt
Achteraf gezien speelde hij verre van slecht, maar doelman Janssen van Kozakken Boys ervoer wat veel doelmannen kennen: een prima wedstrijd spelen, maar wel een cruciale fout maken die een schaduw over zijn wedstrijd werpt. Er was niks aan de hand toen Janssen een bal te verwerken kreeg. Zijn pass was echter beroerd, kwam vrijwel recht op Furghill Zeldenrust af en de grote man van het afgelopen seizoen aarzelde niet en schoot in één keer op het verlaten doel. Met een fraaie boog – vanaf een meter of 30 – wist hij het net te vinden en de Uien op voorsprong te zetten: 1-0. Dat was een boost voor Rijnsburgse Boys natuurlijk, maar geel-zwart wist het geen echt passend vervolg te geven. Al met al was het te slordig, met soms matige passing en het gevoel dat de swing er nog niet in zat. Een buitenspelgoal van Bram Ros, met het koppie, uit een vrije trap van Zeldenrust ten spijt kregen de Uien nog geen grip. Dat bleek ook wel toen spits Bilate, na een assist van de prima back Mashart, raak kopte. De 1-1 stand was met rust dan ook echt het maximaal haalbare.

De ommekeer
In de rust is er wel wat besproken, want de Uien hadden het in de tweede helft duidelijk beter op orde. Het antwoord ? De vleugels wat meer opschuiven. Meer druk naar voren en een goede bezetting aan de flanken. Robin van der Meer, behept met een goede dieptepass, stuurde Asante met een strakke bal diep. De overtuigende lage voorzet van Delano werd niet binnen gelopen, maar het was wel een signaal. Asante was sowieso wat overtuigender in de tweede helft, want zijn pegel vanafeen meter of 20 werd door Janssen stijlvol uit zijn doel gebokst, nadat Asante vlak daarvoor al net naast had gemikt. De aanval is de beste verdediging, dat bleek wel. De Uien draaien de Kozakken de duimschroeven aan, die veel minder in de melk te brokkelen hadden dan in het eerste bedrijf.

Een moot kansen
Natuurlijk deed ook Dani van der Moot mee. Onze spits werd op de rand van de zestien onreglementair gestuit. De vraag of dit een vrije trap of een penalty was bleek irrelevant: de overtreding werd niet bestraft. Het bleek uitstel van executie, zeker nadat Bram de Bruin de moegestreden Rob Zandbergen, die zich het leplazarus moest lopen, kwam aflossen. De frisse de Bruin gaf meteen een goede impuls, spelend als een moderne wingback. Ondertussen bewees Robin van der Meer zijn aanvallende waarde, door weer Asante diep te sturen. Delano is zelden te houden en ook nu kon hij goed terug leggen op Zeldenrust. Het schot werd weliswaar geblokt, maar de aanvallende intenties van Rijnsburgse Boys waren duidelijk. Het kwam allemaal goed. Bram de Bruin werd namelijk onreglementair gestuit in de zestien en dus legde arbiter Dröge terecht de bal op de stip. Een koud kunstje voor Zeldenrust, die de pingel ontzettend overtuigend in de bovenhoek schoot: 2-1.

Klasse apart
Met de man van de twee goals hebben we meteen de beste man van het veld te pakken: Furhgill Zeldenrust. De ervaren sluwe vos speelde een uitstekende wedstrijd, liet zien topfit te zijn en trok de lijn van afgelopen seizoen door. Toen was hij de meest waardevolle speler van de tweede divisie, net zoals hij in deze wedstrijd ontzettend waardevol was. Het zat hem niet helemaal mee. Een werkelijk schitterende combinatie met in de hoofdrollen Asante, Van der Moot en Spruijt kwam ter hoogte van de penaltystip bij Zeldenrust terecht, die de uit zijn doel stormende Janssen met een lobje probeerde te verschalken. Omdat Janssen, die op zijn fout na een prima wedstrijd keepte, de bal net nog toucheerde, werd het geen goal maar een corner. Het had nog mooier kunnen worden, want op een strakke voorzet van Asante bedacht Zeldenrust een geniaal plan. Zijn bal achter het standbeen langs werd door doelman Janssen gepakt, maar dat was maar net aan. Het had een geweldige goal en een hattrick betekend.

Va banque
De roodwitte Kozakken gingen alles of niets spelen. Met Lommers, Drenthe en Van Ingen, aanvallende impulsen, probeerde het iets te forceren. Met hoge ballen kan je van alles verwachten, maar de Boys stonden hun mannetje en het enige echte wapenfeit van Kozakken Boys was een hard schot van Stout waarop Zonneveld compleet gestrekt moest. De Uien viel te verwijten dat ze de wedstrijd niet in het slot gooiden. Asante had dat bijvoorbeeld kunnen doen, maar zijn poging uit een snelle counter belandde jammerlijk op de paal. In die fase had het 4-1 kunnen en moeten staan. Dat lukte niet, waardoor het tot het einde spannend bleef. Op basis van de tweede helft verdiende Rijnsburgse Boys de overwinning. De eerste helft was onvoldoende, de tweede ruim voldoende. Op naar Spakenburg, aanstaande zaterdag.

Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys 2-1 (1-1)
Toeschouwers: 1000
Scheidsrechter: de heer S. Dröge
Scoreverloop:
23’ 1-0 Furhgill Zeldenrust
32’ 1-1 Mario Bilate
73’ 2-1 Furhgill Zeldenrust

Gele kaarten Kozakken Boys: Jethro Mashart en Philippe van Arnhem
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld; Rob Zandbergen (70. Bram de Bruin), Robin van der Meer, Bram Ros, Daan Walraven; Roderick Gielisse (80. Steff van Rooijen), Jeroen Spruijt (90. Dennis van der Plas), Nino Klaver; Furhgill Zeldenrust, Dani van der Moot, Delano Asante.
Opstelling Kozakken Boys: Bryan Janssen; Noël Hendriks, Niek Hoogveld (90+2 Sven van Ingen), Lorenzo Piqué, Jethro Mashart (84. Jonny Lommers); Philippe van Arnhem (84.Royston Drenthe) , Gwaeron Stout, Dico Tjap Jong, Kevin Vermeulen; Lowie van Zundert, Mario Bilate.