gerard

Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys 1-2 (0-1) – VERSLAG

Henk Wisman: “Het laatste zetje ontbrak.”

Op een koud, winderig en nat Middelmors trad Rijnsburgse Boys zaterdagmiddag aan tegen Kozakken Boys. De start om 15:00 betekende dat het licht al vroeg aanging. Dat kon echter niet voorkomen dat de wedstrijd voor de Uien toch in mineur eindigde en een donkere deken legde over de derde helft. De verwachtingen waren vooraf anders. Rijnsburg doet het goed in de competitie en Kozakken Boys had tot nu toe nog niet vaak potten kunnen breken. Na 90 minuten (en een beetje blessuretijd) waren het echter de Kozakken uit Werkendam die met een 1-2 overwinning van het veld stapten. Slim en afwachtend gespeeld, effectief omgesprongen met de kansen en waar mogelijk het spel vertraagd om tijd te winnen. Dat kun je een bezoekend team op Middelmors niet kwalijk nemen, maar de druiven waren voor de Boys toch wel zuur.

Foto: Hans Heemskerk


Vleugellam
Nog voordat de wedstrijd officieel was begonnen, was Kozakken-keeper Nils den Hartog toch al gepasseerd. Pupil van de week Jari Qualm uit de JO11-2 ging na zijn aftrap als een speer op het doel af en scoorde van dichtbij. Knap werk, dat veel beloofd voor de toekomst. Maar helaas, het scorebord bleef 0-0 aangeven.
Het duurde daarna lang voordat er bij één van beide doelmonden een vorm van gevaar ontstond. Het eerste kwartier was vooral een steekspel op het middenveld, met weinig bruikbare passes naar voren en twee goed gepositioneerde verdedigingslinies. Pas in de 17e minuut leek het eerste gevaar te ontstaan, van de kant van de Uien. Via een mooi opgebouwde aanval kreeg Anthony van Dongen op links de gelegenheid om Tillema of Van der Moot vrij voor de goal te zetten, maar zijn pass was te diep.
In de volgende minuut aan de andere kant versierde Kozakken Boys de eerste corner. Het was Kay Tejan die echter ruim over kopte.
Rijnsburg probeerde van alles, maar kwam niet door de verdediging heen. Met name Schet en in iets mindere mate Van Dongen waren niet effectief in het zoeken van de diepte en het geven van de voorzet. Daardoor hadden diepe spits Van der Moot en hangende spits Tillema geen aanvoer en geen kansen. Een vleugellam team kan weinig gevaar stichten.
Ondertussen was Kozakken Boys aan de andere kant bezig om sterker en dreigender te worden. Drie corners konden echter door de Uien worden afgeslagen. Een onhandige overtreding en bijbehorende gele kaart voor Bram Ros gaf de bezoekers een vrije trap op de rand van de zestien. Tejan ging daarachter staan, stuurde de bal naar de bovenhoek, maar Bradley van der Meer wist fraai te redden. De blijdschap was van korte duur, want twee minuten later (39’) was het Schet met een onnodige overtreding in de zestien op Bolsius. Weer ging Tejan achter de bal staan en nu was van der Meer kansloos. 0-1 voor de Kozakken, met een zwak acterende Uienensemble. Daar was een ingreep nodig.

Foto: Hans Heemskerk


Snelle goal doet hoop opleven
In de rust greep Henk Wisman inderdaad in. Hij haalde de vandaag zwak acterende Schet naar de kant en zette Zeldenrust in zijn plaats. Of dat direct effect ressorteerde of toeval was, zal nooit iemand weten, maar Rijnsburg wist snel gelijk te maken. Binnen 2 minuten na rust was er een mooie aanval via Spruijt en van Dongen, waarbij die laatste van der Moot wist aan te spelen tussen twee man in. De spits, die deze week nog zijn contract op Middelmors verlengde, liet zijn kwaliteiten zien. Hij schudde die twee man van zich af en verschalkte doelman den Hartog in de verre hoek. Middelmors veerde op en maakte zich klaar voor een mooie tweede helft.
Die leek er ook te gaan komen, want Kozakken Boys raakte vermoeid, moest drie keer wisselen voor kramp-achtige blessures en werd teruggedrongen. Maar wat Rijnsburg ook probeerde, het lukte meer niet om de laatste actie voor de goal succesvol te laten zijn. Van Dongen, die een veel betere tweede helft afleverde dan zijn eerste helft, vond keeper den Hartog met zijn vingertoppen op zijn pad. Een kopbal van Artien uit een corner moest door twee Kozakken met kunst- en vliegwerk uit de doelmond worden weggewerkt. En Ros wist een kansrijk schot net niet voldoende kracht mee te geven.
En Kozakken Boys? Dat zakte in, veerde terug, vertraagde en brak af en toe uit. En kwam toch nog tot kansen. De eerste kans was meteen raak. In de 61e minuut viel Ouja in, in de 64e minuut kreeg hij op afstand van de Rijnsburgse goal de bal voor zijn voeten en verschalkte Van der Meer met een schot in de verre hoek. Twee andere uitbraken waren ook gevaarlijk. De eerste smoorde met een hard schot op de kruising, bij de tweede was van der Meer tot twee keer toe beslissend door achtereenvolgens Keukens en van der Laan van dichtbij het scoren te beletten. Een Rijnsburgs slotoffensief in de laatste minuten en de vier minuten blessuretijd bleef vruchteloos en dus stapten de Uien met nul punten van het veld af.

Foto: Hans Heemskerk


Tegengoals onnodig
Na afloop gaf Henk Wisman in de catacomben zijn analyse van de wedstrijd: “De eerste helft was stroef, we hadden veel balverlies en konden via de zijkanten geen vuist maken. We geven de penalty onnodig weg, die bal zou over de achterlijn zijn gegaan. In de rust hebben we geprobeerd de bakens te verzetten. Daar zijn we in geslaagd, tot in de zestien. Het moet wel een beetje meezitten en dat deed het niet. We krijgen vervolgens nog een goal tegen. Op die bal had meer druk moeten zitten en ik vind dat onze keeper die bal had moeten hebben. Kozakken Boys was gewoon effectiever dan wij. Ons veldspel was veel beter verzorgd, maar zij benutten de kansen die wij weggeven.”
We vroegen Henk waarom hij maar één wissel toepaste. “Kijk,” legde Henk uit, “wisselen doe je om te verbeteren. Schet zat niet goed in de wedstrijd, maar daarnaast waren er geen spelers die naar beneden uitschoten. En van der Moot en Tillema moeten in staat om beslissende goals te maken. Het laatste zetje ontbrak”.

Foto: Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys 1-2 (0-1)
Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort
Assistenten: C.R. Veen, J.M. de Smalen
Vierde Official: R.G.C.M. Schul
Toeschouwers: ca. 1000
Gele Kaarten Rijnsburgse Boys: Bram Ros
Gele Kaarten Kozakken Boys:  Bassou Boulghalgh
Scoreverloop:
39’   0-1  Kay Tejan (strafschop)
47’   1-1  Dani van der Moot
65’   1-2   Yasin Ouja
Opstelling Rijnsburgse Boys:
Bradley van der Meer, Masies Artien, Thomas Bakker@, Jordy Strooker, Bram Ros, Jeroen Spruijt, Bert Koomen, Joël Tillema, Dani van der Moot, Anthony van Dongen, Jaïro Schet (46’ Furhgill Zeldenrust)
Opstelling Kozakken Boys:
Nils den Hartog, Frenk Keukens, Quentin Jakoba (52’ Nando Wormgoor), Leon Bot@, Don Bolsius, Mark Veenhoven (61’ Yasin Ouja), Kay Tejan, Tyrone Conraad (72’ Jordie van der Laan), Bassou Boulghalgh, Sven van Ingen, Norichio Nieveld