IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC 1-1 (1-1) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys nog niet ontwaakt uit winterslaap

Geheel tegen de eigen traditie in is Rijnsburgse Boys niet goed uit de winterstop gekomen. In een weinig aansprekend duel werden de punten met Koninklijke HFC gedeeld: 1-1. Er kwam dus een einde aan de overwinningsreeks die voor de winterstop was ingezet. Speculeren of de flow waar de ploeg van Pieter Mulders zich in bevond door de jaarlijkse onderbreking van de competitie verstoord is, heeft geen zin. Gewoon de juiste les trekken uit wat er op de eerste competitiedag van 2018 niet goed ging. Pieter Mulders legde zelf de vinger op de zere plek: ‘We hadden een groot deel van de wedstrijd geen beleving in balbezit. Niemand liep vrij, ging diep of eiste de bal op. Het was een wake-up call voor ons.’ Door de overwinning van Kozakken Boys op Katwijk werd niet alleen de tweede plaats overgedragen aan de Werkdammers maar ook de achterstand op Katwijk verkleind tot zeven punten. Maar niemand die daar na afloop mee bezig was…..          

Foto: Wouter Dill


Strafschop
Geheel tegen de eigen gewoonte in trok Koninklijke HFC na de aftrap direct fel van leer. Het leverde in de beginfase twee gevaarlijke voorzetten vanaf links op, maar er was geen Haarlemse afmaker aanwezig. Of beter gezegd: Rijnsburgse Boys zorgde voor opruiming. Jordy Strooker, kort daarvoor gehuldigd wegens zijn 100ste competitiewedstrijd in geelzwart in het laatste duel voor de winterstop, uit tegen Achilles ’29, had het er maar druk mee. De eerste keer dat Rijnsburgse Boys zich in de zestien van de tegenstander meldde was in minuut zeven. Joël Tillema ging echter naar de grond en kreeg, terecht, geen penalty toebedeeld. Een minuut later was dat aan de andere kant van het speelveld wel het geval. Kevin de Visser liep de zestien in en werd heel licht aangetikt door Masies Artien. Een knullige overtreding, geen zwaar vergrijp, geen gele kaart derhalve, maar wel een strafschop. Een buitenkansje dus voor Roy Castien, het jeugdige talent van Koninklijke HFC. Een overstap naar Telstar ging niet door wegens problemen over een afkoopsom, maar zijn stafschop zag hij wel in de touwen verdwijnen: 0-1.

Foto: Edwin Langezaal

Overtredingen 
De vroege achterstand leek de Rijnsburgers niet uit hun verlengde winterslaap te ontwaken. De ploeg gunde Koninklijke HFC alle tijd en ruimte om aan voetballen toe te komen. Het had vervolgens ook weer heel wat overtredingen nodig om dreigend gevaar te elimineren. Echt effectief gingen de Haarlemmers niet om met de toegekende vrije trappen. Daar waar het in de Rijnsburgse verdediging af en toe paniekerig aan toe ging, hield de defensie van Koninklijke HFC gemakkelijk stand. Enige dreiging moest komen uit vrije trappen van Wesley Goeman, maar deze werden net te ver van het Haarlems doel toegekend. Na precies een half uur spelen verslikte Hidde Prijs zich in zijn enthousiasme, met de bal aan zijn voet, in zijn oud-teamgenoten. Gelukkig stond Masies Artien niet te slapen en weerhield Koninklijke HFC van een uitgelezen mogelijkheid om de score te verdubbelen. In plaats daarvan werd niet veel later de stand uit het niets gelijk getrokken. Nadat doelman Gerard van Rossum behoorlijk in de fout was gegaan door een hoge bal van Carlos Opoku niet goed te pakken, bleef de bal hangen en haalde Jayson Halman vanaf de tweede lijn heel koelbloedig uit: 1-1. Het jeugdige Rijnsburgse talent, dat na tien invulbeurten voor het eerst in de basis stond, luisterde daarmee zijn debuut met een fraaie treffer op.                       

Foto: Edwin Langezaal


Opleving
De gelijkmaker deed Rijnsburgse Boys zichtbaar goed. Met meer flair en vertrouwen werd er aanvallend gedacht. De tijd tot aan de rust was nog maar kort dus veel rendement leverde de opleving nog niet op. In het begin van de tweede helft leek Rijnsburgse Boys de lijn door te gaan trekken. Carlos Opoku, die tegen maar liefst negen oud-teamgenoten speelde, probeerde het maar eens met zijn gevaarlijke wapen uit zijn Koninklijke HFC-tijd waar hij naam en faam mee had gemaakt: de kopbal. Helaas zat er veel minder dreiging in dan hij, en heel Rijnsburg, had gehoopt. Ook Jayson Haman had op meer resultaat gehoopt maar zijn afstandsschot ging naast. Tenslotte was er een voorzet van Wesley Goeman waar Giovialli Serbony meer mee had moeten en kunnen doen. Na ruim een uur spelen werd Jayson Halman vervangen door Jeffrey Jongeneelen. Na vier dagen van ziekte was hij op de reservebank gehouden, maar toch geschikt geacht om het laatste half uur wellicht het verschil te gaan maken. Opvallend was de opleving die zijn invalbeurt Roderick Gielisse bezorgde. Ontzettend mooi om te zien hoe beide spelers elkaar blindelings lijken te vinden. Jeffrey Jongeneelen werd zo een aantal keer in stelling gebracht maar zijn doelpogingen gingen naast of in de handen van de keeper.

Foto: Edwin Langezaal


Counters      
Naarmate de tweede helft vorderde bleek Koninklijke HFC diverse malen tot een gevaarlijke counter te komen. Gertjan Tamerus schoot, na een fraaie steekpass, uit de draai over, Benjamin van den Broek, de nieuweling aan de kant van Koninklijke HFC, liet Richard van Nieuwkoop gestrekt uit doel komen en Daniel van Son had wel een hele grote kans maar schoot op het lichaam van de Rijnsburgse doelman. Ook met vrije trappen en corners was het alle hens aan dek in de Rijnsburgse zestien. Marc Magan, net één minuut in het veld als vervanger van Maikey Parami, liet in zijn eerste wedstrijd van het huidige seizoen, zich verleiden tot het begaan van een overtreding: gele kaart dus…. Rijnsburgse Boys kon in de slotfase geen echte vuist maken en mocht dus blij zijn met het ene punt. De blessuretijd betekende wel het debuut voor het aanstormende Rijnsburgse talent: Bart Duiker. Veel tijd om iets te laten zien kreeg de eigen jeugdspeler niet, maar dat gaat in de toekomst zeker wel gebeuren. In tegenstelling tot zijn eigen mededeling aan de vierde official, floot scheidsrechter Kooij de wedstrijd eerder af dan zijn bedoeling was. ‘En dan is de wedstrijd opeens afgelopen’ verwoordde speaker Hans Oudwater het gevoel van spelers en toeschouwers. Op Middelmors gaat Rijnsburgse Boys over een week ‘gewoon’ weer verder wanneer HHC Hardenberg op bezoek komt. Een herkansing na de povere start van het nieuwe jaar tegen Koninklijke HFC….                         

Foto: Edwin Langezaal


Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC: 1-1 (1-1)
  9: Roy Castien (strafschop): 0-1
34: Jayson Halman: 1-1
Scheidsrechter: J. Kooij
Toeschouwers: 1.250
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Jayson Haman, Carlos Opoku, Masies Artien en Marc Magan   
Gele kaarten Koninklijke HFC: Wessel Boer en Oscar Wilffert
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Jordy Strooker, Masies Artien, Hidde Prijs, Roderick Gielisse, Carlos Opoku, Wesley Goeman, Joël Tillema, Maikey Parami (82: Marc Magan), Giovialli Serbony (90+1: Bart Duiker) en Jayson Halman (62: Jeffrey Jongeneelen)
Opstelling Koninklijke HFC: Gerard van Rossum, Danny Hols, Oscar Wilffert, Benjamin van den Broek, Kevin de Visser, Daniel van Son (87: Tim van Soest), Roy Castien, André Morgan, Kevin Sterling (90: Vincent Volkert), Wessel Boer en Gertjan Tamerus