Cor Spruijt

Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC 0-2 (0-1) – VERSLAG

RBB raakt ongeslagen thuisstatus kwijt

In een moeilijke wedstrijd raakte Rijnsburgse Boys haar ongeslagen thuisstatus kwijt. Koninklijke HFC won terecht met 0-2 op Middelmors. Het lukte Rijnsburgse Boys niet om de kansen die er waren in doelpunten om te zetten. Door dit resultaat zijn de Uien afgezakt naar achtste plaats op de ranglijst. Een ranglijst waarin clubs 10, 11 of 12 competitiewedstrijden hebben gespeeld. Of en hoe de competitie wordt voortgezet is nu nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat dit voorlopig de laatste wedstrijd met publiek was.

Na de heerlijke wedstrijd vorige week tegen TEC gingen de supporters er eens goed voor zitten. Met Koninklijke HFC trof Rijnsburgse Boys een elftal dat net als Rijnsburg 18 punten had verzameld. De wedstrijd begon vooral met aftasten. Koninklijke HFC had het meeste balbezit in de beginfase maar werd in het eerste kwartier nog niet echt gevaarlijk. Wie in het eerste kwartier ook opviel was scheidsrechter Daan Schaper. De leidsman was naar Middelmors gekomen om vooral te laten voetballen. Deze gedachte leverde soms wat irritatie op bij de spelers. Overtredingen werden niet bestraft en blessurebehandelingen werden zelden toegestaan.

Doelpunt
In het eerste kwartier viel er een kans voor Rijnsburgse Boys te noteren. Bert Koomen gaf de voorzet op Furhgill Zeldenrust die met rechts naast schoot. Aan de andere kant was er een goede kans voor Sietse Brandsma. Van dichtbij schoot hij op de prima keepende Michael Bekkers. Rijnsburgse Boys had moeite met het 5-3-2 systeem van Koninklijke HFC. Wessel Boer schoof regelmatig door en spits Dani van der Moot moest soms het hele veld oversteken om achter Boer aan te rennen. In de 16e minuut was het raak voor Koninklijke HFC. Wessel Boer liep met de bal het middenveld in en werd daar niet aangevallen. Zijn pass kwam aan de rechterkant van het veld terecht waarna de voorzet eenvoudig door Gerry Vlak kon worden binnengetikt.

Penalty
Rijnsburgse Boys probeerde na de vroege achterstand de schade snel in te halen. Jeffrey Jongeneelen zocht het een tegen een duel op met Jim Hulleman en ging in het strafschopgebied over de knie. Waar heel Rijnsburg dacht aan een penalty was scheidsrechter Schaper niet van plan hiervoor op zijn fluit te blazen. Koninklijke HFC was scherper en wist vaak eenvoudig door de verdediging van Rijnsburgse Boys te snijden. Een goed voorbeeld daarvan was een aanval in de 37e minuut. Een bal die door de keeper in het spel werd gebracht leverde via een aantal passes een kans voor Mehmet Yuksel op. Keeper Michael Bekkers wist ook dit schot te stoppen.

Applaus
Na een kopduel moest Bram de Bruin in de 38e minuut het veld verlaten. Marc Magan nam zijn plaats in. Vlak voor rust werd Jeroen Spruijt aangetikt in het strafschopgebied. Iets te laat ging Jeroen naar de grond en het leverde zowaar een fluitsignaal van de scheidsrechter, maar ook een cynisch applaus van het publiek voor de leidsman op. Vlak voor rust leek Rijnsburg op gelijke hoogte te komen. Een schot van Furhgill Zeldenrust werd met moeite gestopt door keeper Mitchel Michaelis. De terugspringende bal kwam voor de voeten van Jeffrey Jongeneelen die de bal recht in de handen van Michaelis schoot. Met een 0-1 ruststand zochten de teams de kleedkamers op.

Tweede helft
De tweede helft begon direct met een gevaarlijk schot van Marc Magan. De nieuwe doelman van Koninklijke HFC, Duke Verduin, wist dit schot te stoppen. Aan de andere kant was daar plotseling een makkelijk gegeven vrije trap voor Koninklijke HFC gevaarlijk. Het schot van Mehmet Yuksel ging er via de binnenkant van de paal niet in. Ook de rebound was gelukkig niet besteed aan Sietse Brandsma. Rijnsburgse Boys probeerde meer de aanval te zoeken maar het tempo was te laag en de spitsen werden moeizaam bereikt. Ook was in deze fase Rijnsburg soms te slordig. Toch kwam er enig gevaar via schoten van Jeroen Spruijt en Jeffrey Jongeneelen.

Zestig minuten
Na een uur spelen moest doelman Bekkers weer aan de bak. Slordig balverlies leverde een grote kans op voor Koninklijke HFC. Gelukkig stond Bekkers weer op de juiste plek. Een leuke een-twee tussen Dani van der Moot en Furhgill Zeldenrust leverde een reuze mogelijkheid op. Waar Furhgill vorige week drie keer het net wist te vinden lukte het deze zaterdag niet. De inzet van Furhgill ging voor langs. Koninklijke HFC wisselde drie keer en liet Rijnsburg komen. In de 83e minuut waren het weer Dani van der Moot en Furhgill Zeldenrust die voor gevaar wisten te zorgen. Opnieuw kreeg Furhgill een grote kans. Doelman Verduin wist ook deze inzet onschadelijk te maken.

Stip
In de laatste paar minuten schoof ook Dennis van der Plas een aantal keer door naar voren. Toch lukte het niet om Dennis via de zijkant te bereiken. Koninklijke HFC had steeds voldoende spelers achter de bal. Slecht inspelen van achteruit leverde een penalty voor Koninklijke HFC en een gele kaart voor Bram Ros op. Bram probeerde onnodig balverlies te herstellen en moest in het strafschopgebied aan de noodrem trekken. In de extra tijd bracht Jim Hulleman uit de strafschop de 0-2 op het scorebord.

Terecht
Na de wedstrijd sprak Jeroen Spruijt voor de camera van Omroep West van een terechte uitslag. “Het zat er geen moment in. De uitslag is dus terecht. We kregen voldoende kansen na de 0-1. De bal wilde er niet in. Met het 5-3-2 systeem van Koninklijke HFC hadden we het lastig. Er lag weinig ruimte aan de zijkanten en je moet dan vooral geduldig zijn. We waren echter te matig aan de bal en creëerden eigenlijk te weinig.”

Man of the match
Doelman Michael Bekkers, die werd uitgeroepen tot ‘man of the match’ hield er lang vertrouwen in dat het wel goed zou komen. “We hoopten de goede lijn van vorige week door te trekken. Ook na de 0-1 kregen we veel kansen en dacht ik wel dat het goed zou komen. Helaas is het vandaag niet gelukt. Deze nederlaag levert wel een zuur gevoel op.”
Trainer Henk Wisman baalde van de nederlaag: “We speelden te slordig. Als je veel mensen voor de bal hebt dan maak je het jezelf moeilijk als je balverlies hebt. Dat gebeurde een aantal keer. Koninklijke HFC stond een paar keer een tegen een bij ons, dat mag natuurlijk niet gebeuren. We hebben kansen genoeg gekregen maar helaas is het niet gelukt om te scoren. We gaven de bal vaak onnodig weg en hadden veel balverlies in de opbouw.”

Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC 0-2 (0-1)

Scheidsrechter: de heer D. Schaper

Toeschouwers: 1.000

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Jeroen Spruijt en Bram Ros