Maryléne Hogewoning

Rijnsburgse Boys kiest voor Lukas van Rijswijk als nieuwe performancecoach

Lukas van Rijswijk (26) heeft een contract van een jaar getekend als nieuwe persoonlijke ontwikkelingscoach bij Rijnsburgse Boys. Hij gaat volgend seizoen aan de slag met spelers helpen op zowel het fysieke als het mentale vlak.

Functie
“Ik heb heel erg veel zin om volgend seizoen aan de slag te gaan bij Rijnsburgse Boys. Het is een mooie en imponerende club waar veel mogelijkheden liggen”, vertelt Lukas. “De functie die ik krijg is heel divers. Ik ga me aan de ene kant bezighouden met de fysieke kant van spelers. Dat houdt in dat ik de warming-up verzorg, hersteltraining doe met geblesseerde spelers maar ook de fysieke data analyseer van spelers. Aan de andere kant ben ik er ook voor de mentale kant. Dat gaat over het bieden van persoonlijke begeleiding om spelers verder te ontwikkelen.”

Goede gesprekken
Lukas van Rijswijk is op dit moment nog assistent-trainer bij USV Hercules. “Via trainer René van der Kooij kwam ik in contact met Rijnsburgse Boys. In een gesprek met Peter Cadel werd mij verteld dat er een nieuwe data-analist en performancecoach gezocht werd. Ik zag die functie wel zitten. Verder was het gevoel tijdens het gesprek met Peter heel erg goed. Ik ben nu als assistent-trainer verantwoordelijk voor de persoonlijke ontwikkeling van spelers. Dit kan ik makkelijk doortrekken naar de functie die ik nu bij Rijnsburgse Boys krijg. Daarbij is het ook handig dat ik de club al een beetje ken via onder anderen Steff van Rooijen en van de oefenwedstijden die we jaarlijks tegen elkaar spelen.”

De club is het daarmee eens: Peter Cadel: “We zochten vervanging voor Thijs, die om persoonlijke redenen gestopt is bij Rijnsburgse Boys als performancecoach en data-analist. We krijgen nu met Lukas een stukje persoonlijke begeleiding erbij in deze functie en daar zijn we heel blij mee. Het is een nieuwe stap die we gaan zetten en daar hebben we een heel goed gevoel over”, aldus Peter Cadel.

Doelstellingen
Lukas: “Voor volgend seizoen is mijn doel duidelijk. Ik wil spelers mentaal, fysiek, technisch en tactisch nog beter maken. Ik wil de volledige potentie die spelers hebben benutten door middel van mentale en fysieke begeleiding. Dit zal niet alleen voor de spelers van de A-selectie zijn maar ook voor de talenten die er tegenaan zitten. En qua team past de doelstelling bij mijn persoonlijke doelstellingen: zo hoog mogelijk eindigen.”

Loopbaan
Lukas was jaren actief als speler bij Hercules, maar nadat hij voor de tweede keer zijn kruisband scheurde, is hij gestopt met voetbal. Na het behalen van zijn UEFA-C-diploma in combinatie met zijn universitaire studies in sportpsychologie en bewegingswetenschappen is hij aan de slag gegaan als assistent-trainer en persoonlijk spelersbegeleider.

Lukas is verder actief als zelfstandig sportpsycholoog en spelersbegeleider van sporters op allerlei niveaus. Daarnaast werkt hij ook als prestatiepsycholoog bij grote bedrijven.