Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Katwijk 3-3 (2-2)

A View To Kill op de Middelmors
Rijnsburgse Boys speelde in een prachtige wedstrijd met 3-3 gelijk tegen Katwijk, niet alleen de regerend landskampioen maar ook de nummer voorlaatst op de huidige ranglijst. Toeschouwers op tribune en langs de lijn kregen volledig waar voor hun geld. Terwijl beide teams niet geheel ten onrechte aanspraak op de volledige winst maakten. Voetbaltechnisch en –tactisch viel er wellicht het nodige op deze wedstrijd aan te merken. Maar deze gemeentelijke derby bevatte nagenoeg alle elementen die voetbal zo leuk maken. Tijdens de pauze werd het publiek vermaakt door de Flora Band met muziek uit de films van James Bond. A View To Kill maakte niet alleen onderdeel uit van deze show, het was ook synoniem voor de  gezichtsuitdrukking van Cees Bruinink. De Katwijkse oefenmeester was na afloop van de wedstrijd nauwelijks tot bedaren te brengen na de late Rijnsburgse gelijkmaker. Tegelijkertijd vermaakte Niek Oosterlee zich kostelijk om de inderdaad wel erg oranje schoenveters van Martijn Gootjes. Situationeel leiderschap voor gevorderden.
De thuisclub kwam vanmiddag goed uit de startblokken, het regende corners in het begin van de wedstrijd. Mark van den Boogaart had uit nr. 1 gelijk de score kunnen openen maar creëerde slechts een tweede hoekschop. Het is met name de afvallende bal uit een corner waarmee Rijnsburgse Boys dreiging veroorzaakt. Uit de vierde corner van de wedstijd is het Ronald Breinburg die zijn inzet van vlak buiten het strafschopgebied tegen de paal weer het veld in ziet kaatsen. Katwijk stelt daar twee kansjes tegenover. Tot twee keer toe laat scheidsrechter van Beelen toe dat een vrije trap snel op een hele andere plaats genomen wordt dan de plaats van overtreding. Zowel Dwight Krolis als Romano de Jonge komen niet verder dan een inzet de ruim over de kruising van paal en lat vliegt. Ook Martin van Eeuwijk probeert het van afstand en doelman Koroglu mag de bal dan niet klemvast krijgen, het leidt niet tot verder gevaar.
Na een bijna een kwartier spelen lijkt Rijnsburgse Boys voor het eerst echt succes te hebben. De voorzet van Resham Sardar eindigt echter op de vuisten van Koroglu en ook Mark van den Boogaart weet het net niet te vinden. Raily Ignacio zorgt er vlak daarna al dan niet bewust voor dat de bal bij Resham Sardar belandt. Resham “Messi” Sardar in dit geval want de middenvelder haalt fraai uit en laat Koroglu van afstand kansloos: 1-0. Rijnsburgs blijft daarna vol op de aanval spelen. Een aantal keren wordt Marvin Wijks op de linkervleugel afgetroefd door Rydell Tuinfort waarna een fantastisch hakballetje van Mark van den Boogaart de verdediging wel opensplijt, Marvin Wijks Attam Koroglu half omspeelt en koel binnenschuift: 2-0.
En nog zijn de kansen voor de thuisclub nog niet voorbij wanneer even later Raily Ignacio net niet bij een voorzet vanaf rechts kan komen. Maar het is tekenend voor de wilskracht en onverzettelijkheid die Rijnsburgse Boys op dat moment uitstraalt. Maar na een half uur, wanneer Marvin Wijks even daarvoor na een uitlijder van Robert Susan de 3-0 op zijn schoen heeft, lijkt de wedstrijd toch langzaam te kantelen. Rijnsburgse Boys laat zich meer naar achteren drukken en staakt de jacht naar de treffer voor de definitieve winst. Eerst is het Katwijker Michael Owel die een prachtige kans om zeep helpt wanneer Joost Leonard even later juichend in de touwen hangt. Het is echter van korte duur want zijn treffer wordt vanwege een duwfout er aan voorafgaand afgekeurd.
Een aantal corners valt op rij en evenveel keren ontsnappen de Uien totdat vlak voor rust Van Eeuwijk in een verdedigende actie niet kan voorkomen dat een voorzet tot bij Romano de Jonge belandt: 1-2. Diezelfde van Eeuwijk probeert even later zijn ploegmaat van vorig jaar de verschalken maar Koroglu hoeft niet echt naar de kruising om de bal onschadelijk te maken. Het spel golft op en neer en Ignacio probeert op aangeven van Richard van Nieuwkoop van grote afstand raak te schieten. Hem lukt dat niet maar vlak voor rust wijzigt de stand op het scorebord toch nog. Uit de zoveelste corner is het Joost Leonard die nu wel rechtmatig binnen knikt: 2-2.
De tweede helft begint afwachtend, Rijnsburgse Boys mag komen, Katwijk probeert in de omschakeling richting Van Nieuwkoop te marcheren. Bijna is het Joost Leonard die in zo’n counter succesvol is. De voorzet van Jeffrey Jongeneelen wordt door Leonard weliswaar contra ingeschoten maar verdwijnt aan de voor Rijnsburgse supporters goeie kant van het doel. Een overtreding aan de linkerkant van het veld lijkt Rijnsburgse Boys definitief de das om te doen. Al eerder had Katwijk laten zien graag vanuit een snel genomen vrije de aanval te zoeken. Nu is het Jeffrey Jongeneelen die als een haas het strafschopgebied in duikt. De Rijnsburgse verdediging staat te slapen. En zowel Michael Owen als Joost Leonard staan op de doellijn klaar om raak te schieten: 2-3.
Even lijkt de vlam in de pan te schieten wanneer scheidsrechter van Beelen een overtreding op Ivo Rottine anders interpreteert en diezelfde speler vlak daarop zijn gelijk probeert te halen. Mooi om te zien dat zowel spelers als arbitrage zich niet kinderachtig gedragen en gewoon de voorstelling vervolgen. Ondertussen vliegt de tijd en niet alleen dat, ook Raily Ignacio komt het strafschopgebied binnen vliegen. En vliegt onder de bal door, al dan niet met of zonder hulp van een Katwijkse verdediger. De Rijnsburgse spits heeft even daarna zelfs de gelijkmaker op zijn voet maar oog in oog met de Katwijkse doelman is het de laatste die als winnaar uit de strijd komt.
Na vier nederlagen op rij proeft Katwijk het zoet van een naderende overwinning. Het verdedigt met man en macht en probeert via de counter zelfs de wedstrijd definitief te beslissen. Het is dat Donny van Oijen vanaf eigen helft iets te zelfzuchtig te werk gaat, anders was de resterende speeltijd alleen nog voor de statistiek geweest. Nu telt het dat Danny Guijt een inzet uit de doelmond weg moet koppen en Kevin Winter even later een mogelijkheid over kopt. Slechts drie minuten blessuretijd is de minimale extra speeltijd. Ondertussen wisselt Katwijk nog maar eens een keer in een tempo waarbij de man in het groen nadrukkelijk aangeeft de tijd stil te zetten.
Op aangeven van Resham Sardar is het Raily Ignacio die uitermate gericht de bal via zijn hoofd tergend langzaam in het doel ziet verdwijnen. De Middelmors ontploft en viert feest. Samen met een uitbundige Raily Ignacio die daarmee niet alleen voor de 7e keer dit seizoen scoort, het is tevens de 5e wedstrijd op rij waarin hij tot scoren komt.
Katwijk-trainer Cees Bruinink toont zich na afloop een slecht “verliezer”. De teleurgestelde trainer meldt dat de gelijkmaker na zes en een halve minuut blessuretijd viel. En schrijft daarmee het puntverlies voor de zoveelste keer dit seizoen aan de arbitrage toe. Het wachten is op een volgende Skyfall om te gemoederen weer wat tot bedaren te brengen. Aan Rijnsburgse zijde was Niek Oosterlee van mening dat zijn ploeg de winst zelf had weggegeven. Drie fantastische goals waren niet voldoende om de drie punten in eigen huis te houden. Twee tegentreffers uit een scrimmage en een cadeautje lagen aan het puntverlies ten grondslag. “We helpen ze in de wedstrijd. En dus roep je het puntverlies over jezelf af.”
Rijnsburgse Boys – Katwijk 3-3 (2-2)
12. Resham Sardar 1-0; 20. Marvin Wijks 2-0; 40. Romano de Jonge 2-1; 45. Joost Leonard 2-2; 66. Joost Leonard 2-3; 90.+4 Raily Ignacio 3-3
Scheidsrechter: de heer P. van Beelen
Toeschouwers: 2.250
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Strooker, Hessing, Rottine (76. Van der Vijver), Breinburg, Sardar, Winter, van den Boogaart (83. Van de Leuv), Van Eeuwijk (76. Koemans), Ignacio en Wijks
Opstelling Katwijk: Koroglu, Tuinfort, De Lange, Krolis, Owel, Guijt, Susan, De Jonge, Van Oijen, Leonard (90.+2 Spierdijk) en Jongeneelen (84. Tavilla)