Bram van Egmond

Rijnsburgse Boys – Katwijk 2-2 (0-0)

Derby eindigt onbeslist

Zoals vermeld in de voorbeschouwing: Rijnsburgse Boys lijkt patent te hebben op gelijke spelen. De derby tegen Katwijk leek voor de Uien tien minuten voor tijd te eindigen in een nederlaag, maar een strafschop die diep in de blessuretijd aan de Uien werd toegewezen, veranderde alles: 2-2.
Waar je in de Amsterdam ArenA Ajax-supporters vijf minuten voor tijd het stadion ziet verlaten, gaat menig Rijnsburger bij een achterstand in de slotfase niet bij de pakken neer zitten. Zij weten namelijk dat er in een kort tijdsbestek nog van alles kan gebeuren. Afgelopen zes duels was dat namelijk het geval en zaterdagmiddag was dat tegen Katwijk niet anders.

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Mannelijk en stevig duel
Na de aftrap ontspon zich een mannelijk en stevig duel op de Middelmors. Spelers van beide ploegen gingen pittige duels aan en aan strijdlust geen gebrek. Vanaf minuut een was duidelijk dat zowel Rijnsburg als Katwijk voor de winst gingen. Dat het voetbal niet altijd even mooi was, woog niet af aan het feit dat er gevochten werd voor iedere meter, vond ook Katwijk-trainer Dick Schreuder.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Dat het allemaal zo spannend zou worden was aan de veldverhoudingen in het eerste bedrijf niet te zien. Het spel van de mannen van Niek Oosterlee was geraffineerder en zat technisch beter in elkaar dan dat van de oranjehemden. Ondanks dat konden er weinig ‘echte’ kansen genoteerd worden. Ze waren er wel, maar het aanbod was kleiner dan de vraag van de supporters.
Het waren de gastheren die in eigen huis de eerste kans van de topper creëerden. Aanvoerder Danny van der Vijver wist Joost Leonard in de vijfde minuut te vinden. De oud Katwijk-speler hield goed overzicht en had oog op zijn medespeler Raily Ignacio, die vervolgens met een slap schot de kans om zeep hielp.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Overwicht
De equipe van Oosterlee had veldoverwicht, maar ook de Krombewoners waren een fase dichtbij de openingstreffer. Geen uitgespeelde kansen, maar een reeks vrije trappen zorgden voor momenten dat de Rijnsburgers even moesten billenknijpen. Goalie Richard van Nieuwkoop keerde de grootste kans van de ploeg van Dick Schreuder in het eerste bedrijf. De goalie was echter een sta-in-de-weg voor Katwijk-captain Robbert Susan.
Hoe dan ook. Rijnsburgse Boys had de rust eigenlijk in moeten gaan met een voorsprong. De Uien lieten het via Leonard, Raily Ignacio en Jeffrey Vlug echter na de 1-0 op het scorebord te zetten. En dan komt de aloude ongeschreven voetbalwet weer naar voren. Als je zelf niet scoort, valt hij aan de andere kant. En dat gebeurde. Tien minuten na de thee nam Katwijk de leiding. Stefan Plat liet de Katwijkse-supporters, die massaal aanwezig waren, juichen. Een voorzet van Donny van Oijen rondde de aanvaller beheerst af: 0-1.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Rijnsburg stond weer op achterstand en moest dat weer om zien te buigen. Na wat verwoede pogingen was het Van der Vijver die de gelijkmaker op de pantoffel had. Op aangeven van Roderick Gielisse, die een goede wedstrijd kende, schoof hij de 1-1 via de lat binnen.
De vreugde was groot en Katwijk kon het zichzelf kwalijk nemen dat de Uien weer op gelijke hoogte waren gekomen. Voor de 1-1 hadden de oranje-zwarten het duel namelijk in het slot kunnen gooien. De euforie aan de Rijnsburgse kant werd echter snel getemperd. Invaller Steven Sanchez Angulo werd door Plat met een mooie voorzet op zijn wenken bediend. Met de schouder wipte de aanvaller de bal over Van Nieuwkoop het doel in.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Strafschop
Diep in de blessuretijd kreeg de thuisploeg de laatste kans om een punt in huis te houden. Oud-Rijnsburger Bennie van Noord trok Jeffrey Koemans in het strafschopgebied naar de grond: strafschop. Niemand minder dan Ignacio ging achter de bal staan en faalde niet: 2-2.
Oefenmeester Oosterlee hangt voor de zoveelste keer eigenlijk hetzelfde verhaal op. ,,Het is elke week hetzelfde liedje. We moeten ons steeds uit een achterstand terugvechten, maar dit is het vijfde gelijkspel op rij en dat zet geen zoden aan de dijk.” Nadat Katwijk op voorsprong kwam, ging Rijnsburgse Boys op de man spelen. Het gevolg: Katwijk kreeg veel ruimte. Ondanks alles geeft Oosterlee zijn ploeg een compliment voor de getoonde veerkracht.
Rijnsburgse Boys – Katwijk 2-2 (0-0)
56. Stefan Plat 1-0
79. Danny van der Vijver 1-1
81. Steven Sanchez Angulo 2-1
90. Raily Ignacio 2-2
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Jeroen Hessing, Danny van der Vijver en Roderick Gielisse
Gele kaart Katwijk: Robbert Susan
Scheidsrechter: F.R. de Winter
Toeschouwers: 2500
Opstelling Rijnsburgse Boys:
Richard van Nieuwkoop, Roderick Gielisse (90. Jeffrey Koemans), Jeroen Hessing, Renee Troost, Nick Kuipers, Joel Tillema, Ismail Celen, Danny van der Vijver, Jeffrey Vlug (70. Marvin Wijks), Raily Ignacio,  Joost Leonard
Opstelling Katwijk:
Atam Koroglu, Bennie van Noord, Michiel van Dam, Stefan Stam, Omar Hamdi, Paul de Lange (37. Marciano Aalders), Robbert Susan, Mark de Loor, Stefan Plat, Marciano Mengerink, Donny an Oijen (69. Steven Sanchez Angalo)