Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Katwijk 2–0 (1–0) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys is Katwijk eindelijk weer eens de baas

De man of the match trainde afgelopen donderdag nog apart van de groep. Maar twee dagen later was Dani van der Moot beslissend in de derby tegen koploper Katwijk. In beide helften was hij éénmaal doeltreffend en zorgde daarmee in de eerste derby sinds november 2019 voor de eerste overwinning op de Katwijkers sinds tien jaar. Daarmee werd de aloude hit van Harry Slinger uit 1985 weer super actueel: ’t Is weer fijn langs de lijn. Rijnsburgse Boys en Katwijk trekken nu gelijk op in de achtervolging op de nieuwe koploper die TEC heet.

Eerst kwartier
Never change a winning team maar voor Henk Wisman gold dat hij ook na de 1e verliespartij tegen Jong Sparta vorig week met dezelfde elf aan de wedstrijd tegen de buren begon. Vertrouwen kweek je over een langere periode. De thuisploeg kwam al snel bijna op voorsprong. In de derde minuut kon Furhgill Zeldenrust – stevig gehinderd – in het doelgebied afgeven op Dani van der Moot die zijn inzet tot corner gepromoveerd zag worden. In duel met Dennis van der Plas schiet Ahmed El Azzouti vervolgens rakelings voorlangs. Het zijn kansjes, zo over en weer. Op aangeven van Roderick Gielisse tikt Jeroen Spruijt net over. En als er gesproken mag worden over een moment waarop de doelman zijn ploeg voor een achterstand behoedt is het de kopbal van Robbert Susan uit een corner die Wesley Zonneveld in eerste instantie met één hand op de doellijn keert.

Voorsprong hoeft niet verdiend te zijn
Dat is tevens ook zo ongeveer het moment dat Katwijk meer en meer op de helft van Rijnsburg speelt. De Uien weten elkaar vaak moeizaam te vinden, veel passes worden door de tegenstander onderschept en vaak is het “net niet”. Met Quintón Christina aan de zijde van Katwijk die vaak als vijfde verdediger lijkt te opereren. Samen met Bart Sinteur zorgt hij ervoor dat er op de rechter verdedigingsflank weinig te halen valt voor Furhgill Zeldenrust. Totdat zes minuten voor rust Masies Artien de opstomende Rob Zandbergen ziet. Zodra die de bal ontvangt is het eigenlijk een koud kunstje want Dani van der Moot geeft precies aan waar hij de bal wil hebben, wordt op zijn wenken bediend en schiet de 1-0 fraai op het scorebord. Wellicht niet 100% verdiend maar dat is ook geen absolute voorwaarde om op voorsprong te komen.

Indrukwekkend moment
Van Rijnsburgse Boys is bekend dat het de tweede helft graag richting kantine en de eigen aanhang speelt. Gelijk vanuit de kleedkamer liet de ploeg zien dat het de baas op het veld wilde zijn en geen tegenspraak meer duldde. Even lijken ook de rollen een beetje omgedraaid: Dani van der Moot geeft Jeroen Spruijt een bijna niet te missen kans. Maar hij komt de bekende teenlengte tekort. In de 68e minuut worden er oranje fakkels in het Katwijk-vak ontstoken voor een eerbetoon aan Frans Albers. De verzorger van de bezoekers overleed een paar uur eerder op 68-jarige leeftijd. De hommage werd ondersteund door een luid applaus vanaf de rest van de tribunes. Een moment waar de menselijke maat boven de sportieve rivaliteit staat.

Voorsprong verdubbeld
Ondertussen gaat de wedstrijd gewoon verder en zal de wijze waarop de voorsprong verdubbeld wordt nog de nodige discussie doen opleven. Dani van der Moot krult uiteindelijk op sublieme de 2-0 over André Krul. Maar hoe kan het dat Furhgill Zeldenrust eerst afgevlagd wordt voor buitenspel terwijl hij even later een rol van betekenis speelt in de doeltreffende aanval. De spelregels rondom buitenspel zijn de laatste jaren dusdanig vaak veranderd dat het onbegrip zeker aan Katwijkse zijde hoogtij vierde.

Robbert(tje) vechten
Een minuut later mag Dani van der Moot alleen richting André Krul vertrekken maar de doelman houdt hem van het scoren af. Het duel wordt dus niet definitief in het slot gegooid en Katwijk heeft nog een beetje het gevoel dat er misschien nog wat te halen valt. Het duel begint steeds meer te lijken op een klein robbertje vechten. Totdat beide Robberts met een rode kaart van het veld gingen. Rijnsburger Olijfveld omdat hij (veel) te laat een tackle in wilde zetten, Katwijker Susan even later na een (gemene) overtreding op Jeroen Spruijt. Ruim tien minuten mag Katwijk met een man meer proberen de achterstand weg te werken. Heel dicht in de buurt van die doelstelling komen ze daarbij niet.

Opinie trainer en aanvoerder
Trainer Henk Wisman sprak na afloop van overleven. “Normaliter moeten wij het iets meer van voetbal hebben en wat minder van het fysiek. In de tweede helft ontstond daarvoor wat meer ruimte waardoor het voor ons wat makkelijker werd”. Aanvoerder Bram Ros omschrijft zijn eerste overwinning op Katwijk als “Lekker. Alhoewel het niet altijd even mooi was. We hadden vooraf afgesproken Katwijk met gepast respect te benaderen. Het was een zware pot, normaliter willen we zo’n partij nog wel eens verliezen. Maar deze winst is lekker”.

Rijnsburgse Boys – Katwijk 2–0 (1–0)

Scheidsrechter: de heer A. Bos
Toeschouwers: 2.000

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Roderick Gielisse
Rode kaart Rijnsburgse Boys: Robbert Olijfveld