IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Katwijk: 1-2 (1-1) – VERSLAG

Katwijk steelt overwinning bij angstgegner op Middelmors  

In de voorbeschouwing werd het al aangekondigd: de Rijnsburgse supporters zullen niet voor tijd het sportpark verlaten. De laatste twee ontmoetingen met Katwijk op Middelmors leverden namelijk een Rijnsburgse treffer in de allerlaatste speelminuut op, waardoor Katwijk tweemaal met een puntendeling genoegen moest nemen. De term angstgegener werd daarmee in stand gehouden, immers sinds 2001 wisten de Krombewoners niet te winnen op Middelmors. Topscorer van Katwijk en de tweede divisie Marciano Mengerink wilde daar in extremis een einde aan maken. Met een uithaal vanuit een onmogelijke hoek liet hij, ver in blessuretijd, de Katwijkers zegevieren: 1-2. Opnieuw dus een doelpunt in de absolute slotfase. Kreeg Rijnsburgse Boys in de voorgaande thuisontmoetingen met Katwijk wellicht te veel, nu kregen de mannen van Pieter Mulders duidelijk te weinig. Met een puntendeling had iedereen vrede gehad. En zou er dan toch een ploeg moeten winnen, dan had dat Rijnsburgse Boys moeten zijn. Een week lang hameren op het gevaar Mengerink was dus voor niets geweest….  

Foto: Hans Heemskerk


Sfeervol
Ondanks de barre koude zo laat in het jaar, volgend weekend gaat immers de zomertijd in, waren de supporters in grote getale naar een sfeervol Middelmors gekomen. En die lieten duidelijk van zich horen. Kort na de aftrap werd de wedstrijd zelfs een aantal minuten stilgelegd vanwege de enorme geelzwarte rookontwikkeling en het knetterend vuurwerk nabij de Oude Rijn. Toen de wedstrijd weer werd hervat, was het spel direct op de wagen. De eerste de beste aanval van Katwijk leverde de openingstreffer op. Met wijfelend optreden van de twee centrale verdedigers weet Marciano Mengerink als de beste raad. Richard van Nieuwkoop, net gehuldigd vanwege zijn 200ste competitiewedstrijd een maand eerder, uit tegen AFC, mocht de bal uit het net vissen: 0-1. Het Rijnsburgse antwoord liet niet lang op zich wachten. Een minuut later nam Jeffrey Jongeneelen fraai de bal met zijn hoofd mee. Vervolgens bracht hij Joel Tillema in stelling maar zijn inzet werd gekeerd door Ricardo Kieboom. De doelman verslikte zich echter wel in de rebound van Jeffrey Jongeneelen zelf. De speler aan wie je het zo gunt om te scoren tegen zijn oude club, maakte de hoge verwachtingen meer dan waar. Zijn inzet in het Rijnsburgse doel, dit keer aan de kant van de kantine, zat er heerlijk in: 1-1.

Foto: Hans Heemskerk


Op en neer
Met twee ploegen die de aanval niet schuwden ging het spel op en neer. Beide ploegen kregen na de eerste treffer ook snel de mogelijkheid om de tweede te scoren. Frank Tervoert, voor het eerst in de basis bij Katwijk, schoot uit de draai over. Marciano Aalders, een aanwinst voor het Rijnsburgse middenveld, speelde een prima wedstrijd en had dit al snel kunnen belonen met een treffer. Zijn inzet werd echter voor de lijn gekeerd. Vervolgens was het Marciano Mengerink die zich letterlijk vast liep in een woud van Rijnsburgse spelers. Nog gevaarlijker was de kans voor Giovialli Serbony. Uit een voorzet op maat van Jordy Strooker leek de Rijnsburgse spits met het hoofd te scoren. Omdat de grensrechter de vlag naar beneden hield, leek het alsof de bal niet achter de lijn was geweest. Maar was dat ook echt zo? Jammer dat FOX Sports niet aanwezig was; met meerdere camera’s had er waarschijnlijk een eerlijk antwoord gekomen op deze prangende vraag. Opvallend waren ook de vele individuele fouten van zowel de Rijnsburgse als Katwijkse verdedigers. Het is dat Guus van Weerdenburg en Stefan Plat het vizier niet op scherp hadden staan anders had Katwijk zomaar opnieuw aan de leiding gekomen. Maar dat gold ook voor Rijnsbursge Boys. Roderick Gielisse krulde bal maar net naast de paal. En een prima voorzet van Gino Demon op Giovialli Serbony bracht de spits in stelling. Maar maakte vervolgens aanvoerder Michiel van Dam geen hands? Gefloten werd er niet, dus ging het spel door in het voordeel van Katwijk. In de slotfase van de eerste helft dook opnieuw Marciano Mengerink tweemaal plotseling op voor Richard van Nieuwkoop. De jubilaris deed wat er van hem verwacht wordt: zijn goal schoon houden. Ook een inzet van oud-Rijnsburger Damiano Schet was, al was het in tweede instantie, een prooi voor Van Nieuwkoop.

Foto: Hans Heemskerk


Dreiging
Na het trotseren van de kou kwam het rustsignaal voor iedereen meer dan geroepen. Het opwarmkwartiertje deed spelers en supporters zichtbaar goed. Metname Rijnsburgse Boys kwam prima uit de kleedkamer, al was de eerste kans voor Katwijk. Dirk Jan van den Oever, wat een ongelofelijk Rijnsburgs talent zien we aan het einde van het seizoen met lede ogen Middelmors verlaten, maakte een professionele overtreding op Steven Sanchez Angulo. Het leverde hem de enige gele kaart van de wedstrijd op en een vrije trap die door Stefan Plat werd overgeschoten. Meer dreiging zat er in de eerste Rijnsburgse aanval. Het is dat Ricardo Kieboom de voorzet van Joel Tillema onderschepte anders had Giovialli Serbony wellicht kunnen zegevieren met een treffer. Rijnsburgse Boys oogde feller dan Katwijk. Het stroperige spel van Katwijk van de afgelopen maanden was bij tijd en wijle ook op Middelmors zichtbaar. Rijnsburgse Boys werd wel erg gemakkelijk in staat gesteld de vernederende 5-0 nederlaag op de Krom van zich af te spelen. Jammer genoeg waren metname de voorzetten deze middag vaak te hard of juist te zacht. Lag dat toch aan de straffe noordoostenwind? De vele lange ballen achter de Katwijkse verdediging leverden daardoor te weinig rendement op. Maar mogelijkheden bleven komen. Marciano Aalders zag zijn schot naast gaan en een inzet van Jeffrey Jongeneelen werd geblokt. Na bijna een uur spelen leverde een schot van Marciano Mengerink op de benen van Richard van Nieuwkoop de eerste corner van de wedstrijd op. Aan de andere kant waren Joel Tillema en Dirk Jan van den Oever gevaarlijk. Beide spelers konden wel begrijpen waarom Ricardo Kieboom de minst gepasseerde keeper van de tweede divisie is.   

Foto: Hans Heemskerk


Stil gelegd
In minuut 63 werd de wedstrijd stil gelegd. Vanaf de tribune was duidelijk te zien dat een aantal Katwijk supporters naar het vak met de Rijnsburgse supporters liepen. Zwaaiend met allerlei materiaal waren ze er duidelijk niet op uit om een biertje met elkaar te gaan drinken. Omdat in het rijke verleden van deze derby de onderlinge sfeer altijd zo gemoedelijk was geweest, waren beide supporterskampen niet door hekken van elkaar gescheiden. Achteraf bezien dus een misvatting. Eenmaal bij de Rijnsburgse supporters aan gekomen, begonnen een aantal Katwijkse onverlaten te matten op de Rijnsburgse supporters. Beschamende minuten op Middelmors. Spelers van Rijnsburgse Boys en Katwijk probeerden de boel nog wel te sussen, maar dit  leverde niets op. Daar was de komst van de politie voor nodig. Terwijl dit gebeurde had scheidsrechter Frank de Winter een adempauze ingelast van bijna 20 minuten. Na afloop konden beide voorzitters er niet over uit dat een stelletje onverlaten de sfeer hadden verpest. Metname de aanwezigheid van jonge kinderen en moeders in het publiek leverde de nodige paniek op. Gelukkig raakte niemand gewond, behalve een Katwijk supporter die geraakt werd door een pijp van een andere Katwijk supporter. Over de aanleiding tastte iedereen na afloop nog in het duister. Ad Hendriksen gaf aan dat met elkaar op bestuurlijk niveau het voorval wordt uitgezocht. Dat drank en drugs in het spel waren, daar werd na afloop niet over getwijfeld.

Foto: Hans Heemskerk


Blessuretijd
Na de ingelaste pauze leek Rijnsburgse Boys het meest ontdaan van het trieste incident. Diverse fouten in de Rijnsburgse verdediging leek Katwijk in de kaart te spelen. Maar ervan profiteren deden ze niet. Pas in minuut 66 kreeg Rijnsburgse Boys de eerste corner toegekend na een gekraakt schot van Jeffrey Jongeneelen. Roderick Gielisse nam de bal in een keer op zijn voet maar schoot naast. Het was een fase waarin Rijnsburgse Boys weer iets meer van zich afbeet, maar ook het nodige geluk ontbeerde. Een goede pass van Marciano Aalders op Jeffrey Jongeneelen had een beter vervolg verdiend dan de mislukte voorzet die er nu uit volgde. Ook Katwijk kreeg zijn kansjes. Invaller Sabir Achefay schot over en Masies Artien schoot de bal bijna in eigen doel. Het is dat Richard van Nieuwkoop goed oplette en erger voorkwam. Het bleek uiteindelijk uitstel van executie. In de derde minuut van de blessuretijd maakte Masies Artien in duel met Marciano Mengerink de fout om in te stappen en de spits niet voor hem te houden. Het leverde de wegdraaiende spits ruimte op om uit te halen. Vanuit een moeilijke hoek verdween de bal in de verre hoek van het Rijnsburgse doel: 1-2. Voor de vierde keer in de laatste zes wedstrijden wist Katwijk hiermee in blessuretijd de wedstrijd met 2-1 te winnen. Excelsior Maassluis, FC Lisse en FC Lienden gingen de Rijnsburgers voor. Toevallig ook drie clubs die Rijnsburgse Boys dit seizoen nog tegenkomt. Eenmaal raden waren de trainers, voor aanvang van de wedstrijd, met elkaar over zullen spreken. Rijnsburgse Boys kwam tegen Katwijk in ieder geval van een koude kermis thuis. Het bibberen tegen de kou en de spanning pakte ditmaal in het voordeel van de gelukkige kampioenskandidaat uit.           

Foto: Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys – Katwijk: 1-2 (1-1)
7: Marciano Mengerink: 0-1
8: Jeffrey Jongeneelen: 1-1
90 + 3: Marciano Mengerink: 1-2
Scheidsrechter: F.R. de Winter
Toeschouwers: 3.000
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Dirk Jan van den Oever
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Jordy Strooker, Gino Demon, Masies Artien, Roderick Gielisse, Wesley Goeman, Dirk Jan van den Oever, Marciano Aalders, Joël Tillema, Jeffrey Jongeneelen en Giovialli Serbony (71: Donny van Oijen)  
Opstelling Katwijk: Ricardo Kieboom, Omar Hamdi, Michiel van Dam, Guus van Weeerdenburg, Steven Sanchez Angulo, Kilian Berkhout, Stefan Plat, Bennie van Noord, Damiano Schet (64: Paul de Lange), Frank Tervoert (79: Sabir Achefay) en Marciano Mengerink