Cor Spruijt

Rijnsburgse Boys – Katwijk 0-3 (0-2) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys stelt teleur in derby tegen Katwijk

De laatste weken ging het eigenlijk prima met Rijnsburgse Boys. Er werd aardig gevoetbald maar de verdiende punten bleven uit. Door de wisselvallige resultaten werd de wedstrijd tegen Katwijk er een van aanhaken of afhaken. Winst zou betekenen dat Rijnsburgse Boys volop mee zou doen voor de bovenste plaatsen; verlies zou betekenen dat de Uien voorlopig afhaken. Na een teleurstellende wedstrijd tegen onze buren is het uiteindelijk (voorlopig ?) afhaken geworden. 
 

Foto: Hans Heemskerk


Op een goed bezet sportpark Middelmors deden de supporters van Rijnsburgse Boys en Katwijk er alles aan om een echte derby sfeer te creëren. Cheerleaders, die normaal gesproken bij de wedstrijden van ADO Den Haag hun kunsten vertonen, stonden op het veld en veel rook en geel-zwarte en oranje slierten bij de opkomst van de spelers. Voor de wedstrijd ook nog een groot applaus voor Jeffrey Jongeneelen die van de voorzitter bloemen kreeg voor 100 wedstrijden in Rijnsburgse Boys 1.
 

Foto: Hans Heemskerk


Racisme
De wedstrijd begon met een minuut zonder voetbal. De spelers maakten zo duidelijk dat zij tegen elke vorm van racisme zijn. Na een minuut ging de bal rollen en werden de posities van de Rijnsburgse Boys spelers duidelijk. Omdat we het in deze wedstrijd moesten doen zonder Joël Tillema en Thomas Bakker had trainer Henk Wisman gekozen voor het centrale duo Masies Artien en Nick Zeijlmans. Jeffrey Jongeneelen speelde op de positie van Joël Tillema dus vlak achter de licht geblesseerde spits Dani van der Moot. 
 
Snelle goal
Na precies 55 seconden voetbal stond Rijnsburgse Boys met 1-0 achter. Een verre inworp van Guus van Weerdenburg werd door Roland Bergkamp doorgekopt waarna aanvoerder Robbert Susan van dichtbij kon binnen tikken. Susan raakte bij deze actie geblesseerd en moest zich direct laten vervangen door Marouane Afaker. De snelle goal gaf het zeer fel spelende Katwijk vleugels. Het joeg steeds door op keeper Bradly van der Meer en ging de duels fair, agressief en hard aan. Rijnsburgse Boys stelde in de begin fase teleur. De opbouw was traag, soms zelf slordig en veel duels gingen verloren. Het duurde tot de 10e minuut voordat Rijnsburg op het doel van Katwijk schoot. Jeffrey Jongeneelen schoot in de handen van keeper Ricardo Kieboom.
 

Foto: Hans Heemskerk


Blessure
In de 14e minuut raakte Jeffrey Jongeneelen geblesseerd aan zijn lies en moest geblesseerd het veld verlaten. Binnen een kwartier twee smaakmakers van de tweede divisie van het veld. Edo Knol nam de plaats van Jeffrey Jongeneelen in. Het lukte Rijnsburg niet om gevaarlijk te worden in de eerste twintig minuten. De enige speler die een goed eerste periode en eigenlijk een goede eerste helft speelde aan de kant van Rijnsburg was Jeroen Spruijt. Meerdere keren kwam hij via de rechter zijkant door en leverde hij een prima voorzet af. In de 23e minuut kwam zo’n voorzet bij Anthony van Dongen die de bal echter niet op de goal kon schieten. Katwijk zorgde in deze fase van de wedstrijd bijna voor een 2-0 stand. Bij de tweede paal kon Marciano Mengerink de bal net niet op het doel koppen. 
 
Gevaar
Het eerste (en enige) echte gevaar in de eerste helft van Rijnsburgse kant viel in de 32e minuut te bewonderen. Jeroen Spruijt leverde vanaf rechts weer een voorzet af die via Rick van der Meer tot corner werd verwerkt. Uit de corner kwam de bal vervolgens voor de voeten van Nick Zeijlmans terecht die zijn schot door Bart Sinteur van de lijn zag worden gehaald. In de omschakeling maakte Bert Koomen een overtreding die hem een gele kaart opleverde. De toegekende vrije trap van Joey Jongman ging hoog over het doel van Bradly van der Meer.
Nog een keer veerden de Rijnsburgse Boys supporters in de eerste helft op. Jaïro Schet stuurde Jeroen Spruijt op rechts de diepte in die Edo Knol op de rand van het strafschopgebied vond. Het schot was echter een eenvoudige prooi voor Katwijk keeper Ricardo Kieboom
 

Foto: Hans Heemskerk


Slordig
Een eenvoudig ingeleverde bal leverde zo rond de 42e minuut een corner voor Katwijk op. De bal kon weggewerkt worden maar Marciano Mengerink wist de bal voor de voeten te krijgen van invaller Marouane Afaker. Vlak voor het rustsignaal schoot hij het tweede Katwijkse doelpunt achter doelman Van der Meer. Met een 2-0 achterstand zochten de teams de kleedkamer op.
 
Perstafel
Aan de perstafel werd in de rust over de matige eerste helft van Rijnsburgse Boys gesproken. Slordig, onrustig, veel onnodig balverlies en weinig winst in de duels waren de meeste gehoorde opmerkingen. Toch was er bij de media vertrouwen. Rijnsburgse Boys speelt de tweede helft vaak beter dan de eerste dus de Rijnsburgse storm zou zeker gaan waaien.
 

Foto: Hans Heemskerk


Briesje
Van een storm was geen sprake. Het een briesje noemen zou zelfs te veel zijn. Rijnsburgse Boys kwam bijzonder slecht uit de kleedkamer. Na precies 30 seconden wist  Marouane Afaker de bal alweer achter doelman Van der Meer te krijgen. De 0-3 achterstand brak Rijnsburgse Boys. Af en toe werd een nog een speldenprik uitgedeeld maar Katwijk kwam geen enkel moment in gevaar. Doelman Bradly van der Meer hield met twee prima reddingen Rijnsburg overeind. De tweede helft duurde vooral voor de supporters van Rijnsburgse Boys erg lang. Na precies 90 minuten floot scheidsrechter de Brito Roque voor het einde van de wedstrijd.
 
Afhaken
Rijnsburgse Boys speelde een zwakke wedstrijd en haakt voorlopig in deze knotsgekke competitie (kijk maar naar de uitslagen) af voor de bovenste plaatsen. In de kleedkamer van Rijnsburgse Boys kon je na de wedstrijd een speld horen vallen terwijl uit de kleedkamer van Katwijk het ‘Vanavond ga ik even uit mijn bol’ luidruchtig werd meegezongen. Op het veld stonden de twee aanvoerders (Jordy Strooker en Robert Susan) gelijktijdig voor verschillende camera’s de pers te woord. Jordy Strooker constateerde dat het vandaag niet best was: “Het is echt schandalig. We komen snel op 1-0 achter omdat we niet meelopen met onze man. De trainer had voor de wedstrijd nog gewaarschuwd voor de verre inworp. Door dit moeilijke begin kwamen we ook niet echt in de wedstrijd. We liepen de hele wedstrijd achter de feiten aan. Natuurlijk speelden we zonder Tillema, Bakker, Opoku en viel Jongeneelen snel uit maar dat mag geen excuus zijn. Door dit resultaat haken we wel af.” Robert Susan vond de overwinning prachtig: “IJsselmeervogels heeft behoorlijk klop gehad en wij zijn nu echt aangehaakt. We gaan weer meedoen voor de prijzen.”
 
Rijnsburgse Boys – Katwijk: 0-3 (0-2)
Scheidsrechter: de heer Sander de Brito Roque
Toeschouwers: 2.500
 
Gele Kaarten: Bert Koomen
 
Score verloop:
  2′ 0-1 Robert Susan
43′ 0-2 Marouane Afaker
46′ 0-3 Marouane Afaker
 
Opstelling Rijnsburgse Boys: Bradley van der Meer, Masies Artien, Jordy Strooker, Bran Ros, Jeffrey Jongeneelen (15: Edo Knol), Jeroen Spruijt, Nick Zeijlmans, Bert Koomen, Dani van der Moot (75: Maarten Reyneveld), Anthony van Dongen (59: Furhgill Zeldenrust) en Jaïro Schet.
Opstelling Katwijk: Ricardo Kieboom, Robbert Susan (6: Marouane Afaker), Guus Jan van Weerdenburg, Joey Jongman, Mike van den Ban, Roland Bergkamp, Bart Sinteur, Kay Blokland, Richk van der Meer, Marciano Mengerink (85: Jan-Willem Tesselaar) en Raoul Esseboom.