Cor Spruijt

Rijnsburgse Boys – Katwijk 0-3 (0-1) – VERSLAG

Sfeerloze derby op Middelmors

In aanloop naar de derby Rijnsburgse Boys – Katwijk bezochten (kennelijk) supporters van Katwijk Middelmors. De doelpalen werden oranje geverfd en de middenstip werd verwijderd. Acties die misschien wel bij een derby horen. Rijnsburgse Boys supporters plaatsten ooit een personenauto vol uien op het parkeerterrein voor de ingang van het sportpark van Katwijk. Leuke acties. Minder leuk waren de vernielingen die op en rond Middelmors gepleegd werden. Wat ook absoluut niet door de beugel kon waren de rascistische spreuken / uitspraken uit het supportersvak van Katwijk richting spelers van Rijnsburgse Boys. Ook de ziekte K werd de spelers van Rijnsburgse Boys toegewenst. Terwijl gemeente, politie en verenigingen kijken naar mogelijkheden om volgend seizoen weer (meer) uitsupporters toe te laten bij derby’s was het gedrag vandaag door een enkele ‘supporter’ geen geweldige eerste stap.

Geweldig
Wat ook niet echt geweldig was, was de wedstrijd. Rijnsburg verloor met 0-3. Kansen waren er genoeg maar scoren bleek te lastig. In de omschakeling scoorde Katwijk drie keer. Voor de derde keer op rij verloor Rijnsburgse Boys een thuiswedstrijd.
Trainer Hein Leliveld begon met Steff van Rooijen in de basis. Jeroen Spruijt moest genoegen nemen met een plek op de bank. Ook Delano Asante begon, na afwezigheid door een blessure, in de basis.

Begin
Rijnsburgse Boys en Katwijk hielden elkaar in het begin van de wedstrijd behoorlijk in evenwicht. De eerste kans in de wedstrijd was voor Katwijk. Steff maakte een overtreding op de helft van Rijnsburgse Boys en keeper Wesley Zonneveld moest direct handelend optreden. De vrije trap kwam in het strafschopgebied terecht en boven alle spelers uit wist hij de bal weg te stompen. De eerste kans voor Rijnsburgse Boys kwam op naam van de actieve Steff van Rooijen. Een mooi schot werd door de doelman van Katwijk uit de hoek getikt. Rijnsburgse Boys had de wedstrijd prima onder controle tot de 30e minuut. Een polletje op het veld zorgde ervoor dat de bal een rare wenteling maakte waardoor Katwijk een reuze kans kreeg. Gelukkig voor Rijnsburgse Boys ging de bal er niet in.

Raak
Een paar minuten later was het toch raak. Katwijk speelde vaak de bal achter de laatste linie en ook in de 35e minuut gebeurde dat weer. Onze aanvoerder Bram Ros ging het duel te slap aan en Sytse Brandsma wist daarvan te profiteren: 0-1. Met de stand van 0-1 zochten de teams ook de kleedkamer op. In de laatste thuiswedstrijden kreeg Rijnsburgse Boys direct na rust steeds een tegengoal. Het was dus zaak om scherp aan de tweede helft te beginnen.

Kleedkamer
Rijnsburgse Boys kwam goed de kleedkamer uit. Na 15 seconden kreeg Delano Asante de kans op 1-1. Zijn schot werd echter gekeerd en dat leverde een corner op. Niet veel later was er een vloeiende combinatie van Katwijk. Des Kunst kwam 1 op 1 met de keeper en Wesley wist zijn schot tegen te houden. De rebound was niet voor een Rijnsburger maar voor een speler van Katwijk. Matthijs Hardijk tikte van dichtbij de 0-2 binnen. Weer kreeg Rijnsburgse Boys een snelle goal tegen. De Uien zochten de aanval maar de echte overtuiging en energie ontbrak. Katwijker Kunst schoot nog een bal op de lat en Steff van Rooijen was in de 53e minuut het dichts bij een Rijnsburgse goal. Zijn schot kwam op de paal. Rijnsburgse Boys kreeg wat kleine mogelijkheden maar keeper De Vries stond steeds op de juiste plek.

Wissels
Na 69 minuten spelen wisselde trainer Hein Leliveld drie keer. Het moment werd door de speaker van Rijnsburgse Boys benut om de ‘supporters’ van Katwijk te vragen te stoppen met de rascistische spreuken / uitspraken. Rijnsburgse Boys speelde vanaf dit moment 1 op 1 achterin en probeerde op deze manier iets te forceren. De eerste kans in deze fase was voor Jeroen Spruijt. Zijn schot werd geblokt. Ook een schot van Bram de Bruin ging via een Katwijks been net naast. Tien minuten voor tijd probeerde Furhgill Zeldenrust met een spectaculaire omhaal een doelpunt te maken. Zijn poging ging over het doel. Rijnsburgse Boys probeerde het wel maar de echte scherpte en overtuiging ontbrak. In de extra tijd maakte invaller Ruben Doesburg er nog 0-3 van. Er zijn nog zes wedstrijden te spelen. Het seizoen dreigt als een nachtkaars uit te gaan. Waar we eerst nog spraken over een plek in het linkerrijtje lijkt het er nu toch op dat we ons tevreden moeten stellen met een plek in het rechterrijtje. Plek 12 is de positie waar we nu al enkele weken verblijven.

Rijnsburgse Boys – Katwijk 0-3 (0-1)

Scheidsrechter: Dhr. R. Sturm