Rijnsburgse Boys kan geen vuist maken tegen Capelle

Oosterlee oogt dan wel niet een puzzelfreak, de samenstelling van de ploeg voor de wedstrijd tegen Capelle zal zeker de nodige hoofdbrekens hebben gekost. Debutant van de week is deze keer Mark Kabelaar die voor het eerst bij een wedstrijd in de Hoofdklasse A in de basis staat. Op het lijstje met geblesseerden staan o.a. Leitoe, Gootjes, van Roosmalen, Van Egmond en Groot. Met als groot pluspunt dat laatstgenoemde diezelfde ochtend in het tweede elftal zijn opwachting heeft gemaakt.

Het eerste kwartier van de wedstrijd lijkt er nog niets aan de hand. Tim Orlowski verslikt zich dan wel bijna bij het uitverdedigen en trapt de bal tegen Richard aan. Maar gelukkig voor de goalie vliegt de bal naast zodat er met 0-0 verder gevoetbald kan worden. Joost Kuhlmann wordt in stelling gebracht maar afgetroefd door Lennert Hegie. En Bennie van Noord stuurt Danny van der Vijver de diepte in wat onder andere een schotkans oplevert voor Resham Sardar. Sardar is in het eerste deel van de wedstrijd nadrukkelijk aanwezig. Hetgeen Kristian Adelmund noodzaakt aan de noodrem te trekken ten kosten van een gele kaart. Alleen het vervolg heeft geen resultaat. Eerst is een vrije trap via links van Peter Freke een gemakkelijk prooi voor Hegie. Een tweede variant vanaf rechts levert alleen een kolderieke situatie op waarbij Capelle er met de bal vandoor mag.

Hegie onderschept de bal van Joost Kuhlmann (foto Hans Oudwater)

Na ruim een kwartier spelen blijft de vlag van de assistent-scheidsrechter naar beneden wanneer Marwin Richard in de diepte wordt aangespeeld. Hij tracht vervolgens Tim Orlowski te omspelen die Richard alleen maar onreglementair kan stuiten. De bal gaat op de stip en Nick van Wordragen voltrekt het vonnis (1-0). Daarmee wordt de wedstrijd min of meer in het slot gegooid. De tijd dat een thuisploeg de morele verplichting had het thuispubliek te vermaken is verleden tijd. Capelle kiest er voor een afwachtende houding aan te nemen en Rijnsburg het spel te laten maken. Dat kiest voor een opbouw van achter uit maar haalt daarmee ook alle vaart uit de wedstrijd. Waarbij eenmaal het middellijn bereikt vaak gekozen wordt voor een diepe bal op één van de voorwaartsen.  Het feit dat Orlowski in deze fase van de wedstrijd de man met de meeste balcontacten is, spreekt boekdelen.

Bart Freke haalt uit (foto Hans Oudwater)

De laatste vijf minuten van de eerste helft zorgen de mannen op het veld even voor een opleving. Het is Sardar die ogenschijnlijk even onzichtbaar is geweest die bij zijn aanval gestuit wordt door Richard terwijl Kolder aan de andere kant ternauwernood een corner tot een nieuwe hoekschop weet te werken. Vlak voor tijd lijkt Capelle de voorsprong zelfs te verdubbelen. Twee spelers in groen shirt hebben geen hinder meer van geel-zwarte verdedigers en vinden alleen nog Orlowski op hun weg. Echter, nadat de één op de ander overspeelt ontstaat een klassiek geval van buitenspel waardoor de assistent-scheidsrechter deze keer niet twijfelt en resoluut vlagt.

In de tweede helft start Danny van der Vijver als linksbuiten terwijl Niels Hogewoning in het veld komt voor Mark Kabelaar. Het levert binnen de minuut bijna de gelijkmaker op. Maar ondanks goed doorzetten lukt het Van der Vijver niet Hegie van 20 meter afstand met een lob te passeren. De eerste mogelijkheid voor Capelle wordt geklokt op 6 minuten na de thee wanneer Bob Vermunt hoog over schiet. In de 54e minuut leiden de huidige buitenspelregels weer tot verwarring. Een paar spelers van Capelle lopen in buitenspelpositie terug naar hun positie richting middellijn. Daartussen bevind zich Laurens Visser die niet offside staat. Hij mag een breed gecroste bal aannemen en duikt als een duiveltje uit een doosje voor Tim Orlowski op: 2-0.

Bennie van Noord plaatst de bal keurig in de kruising, 2-1 (foto Hans Oudwater)

Ondanks de achterstand lukt het Rijnsburgse Boys niet  meer druk op de tegenstander te zetten. Er wordt wel geschakeld maar vaak in de 1e versnelling of in de achteruit. Wanneer Bennie van Noord dan ook nog eens een keer als laatste man tegen een tegenstander aanschiet krijgt Visser een nieuwe mogelijkheid om te scoren. Het is Bouma die verder onheil weet te voorkomen. Ook Van der Waal laat nog even zien waarom hij in de frontline van Capelle gepositioneerd is. Met veel geluk en wijsheid – en ongetwijfeld trainingsarbeid – slingert hij door de verdediging van de Uien waarop Orlowski in de korte hoek redding weet te brengen. Ook invaller Gulpen doet van zich spreken. Was even eerder een mooi voorzet van zijn voet al even stijlvol door Jos van Beuningen weggekopt, vlak voor tijd houdt hij bij een aanval slim in en schiet de afvallende bal via de lat over.

Ooit was er eens een wedstrijd waarbij een twee-nul achterstand werd omgebogen in een voorsprong. Vandaag is dit echter niet het scenario. Bart Freke legt in de eerste minuut van de blessuretijd een vrije trap op het hoofd van Bennie van Noord die al koppend vanaf een meter of 10 Lennert Hegie passeert. Maar verdere mogelijkheden om tot de gelijkmaker te komen dienen zich niet aan. Wanneer zowel Kuhlmann als Van Wordragen als gevolg van oplopende irritatie ter aarde zijn gegaan besluit scheidsrechter De Bat dat vijf minuten blessuretijd deze keer wel genoeg moet zijn. En daar had hij deze keer gelijk in.

Capelle – Rijnsburgse Boys: 2-1 (2-0)
18. Nick van Wordragen 1-0 (penalty); 54. Laurens Visser 2-0; 90+1. Bennie van Noord 2-1

Gele kaart Capelle: Adelmund, Rothman, Van der Waal
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Orlowski, Van der Vijver

Scheidsrechter: J. de Bat
Toeschouwers: 1.300

Opstelling Capelle: Hegie, Tol, Molendijk, Adelmund, Koppelaar, Visser, Van Wordragen, Rothman, Vermunt (67. Van Baaren), Richard (74. Gulpen) en Van der Waal
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Van Beuningen, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (69. Rijkaard), Kolder, Van der Vijver, Kabelaar (46. Hogewoning), Kuhlmann en Sardar