RIJNSBURGSE BOYS KAMPIOEN!!

Uitgerekend op de laatste speeldag maakten de nummers 1 en 2 op de ranglijst in een onderlinge confrontatie uit wie zich tot kampioen mocht laten kronen. FC Lisse had genoeg aan een gelijkspel, Rijnsburgse Boys moest winnen. Een geweldige apotheose van het seizoen, waar 6000 toeschouwers op afkwamen. De sfeer rondom het veld was schitterend, de spanning voelbaar. Al ruim voor de wedstrijd liep sportpark Ter Specke vol. De rijen voor de kassa’s waren zelfs zo lang, dat besloten werd om een kwartier later af te trappen. Toen de spelers eenmaal het veld opkwamen, werden ze onthaald met confetti, fakkels en werplinten.

De supporters onthalen de spelers met fakkels (foto: Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys toog met een vrijwel fitte selectie naar Lisse. Trainer Ted Verdonkschot koos op het oog voor een iets behoudender concept dan anders, met zowel Erwin van der Lugt als Bartjan Onderwaater in het centrum van de verdediging, Bart Freke als controlerende middenvelder en Danny van der Vijver hangend op links. De bezoekers dicteerden het spel in de eerste helft, al konden ze het doelman Kenny Heemskerk van Lisse niet echt moeilijk maken. Na 26 minuten leek de ban te worden gebroken. Topscorer Frank Zinhagel schoot fraai raak, maar nadat de scheidsrechter zijn assistent-scheidsrechter had opgemerkt, werd de treffer alsnog afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. Jeffrey Winter kreeg voor de thuisploeg nog een kans voor de rust, maar doelman Tim Orlowski redde met de benen. Een schot van Lissenaar Michael van der Laan tikte Orlowski even later over het doel.

FC Lisse, dit seizoen de meest productieve ploeg van de Hoofdklasse A, liet het initiatief ook in de tweede helft aan Rijnsburgse Boys. Met lange ballen van achteruit werd Jeffrey Winter aan het werk gezet en van vloeiende combinaties was slechts zelden sprake. Toch kregen de Lissenaren de beste kansen. Kevin Winter kopte van dichtbij over en ook René van Wieringen, Jeffrey Winter (tweemaal) en Erik Homan hadden het vizier niet op scherp staan of vonden de fantastisch keepende Orlowski op hun weg. De doelman was één keer in geslagen positie, maar verdediger Van der Lugt achterhaalde de inzet van Jeffrey Winter en bracht net voor de doellijn redding.

Rijnsburger Danny van der Vijver in duel (foto: Hans Heemskerk)

De mogelijkheden die zich voor Rijnsburgse Boys voordeden, waren minder dreigend van aard. Een vrije trap van Van der Vijver ging naast, een schot van Bart Freke idem dito, een kopbal van Onderwaater over en een inzet van Joost Kuhlmann werd gekeerd door Heemskerk. Met Kuhlmann is wel één van de Rijnsburgse uitblinkers, samen met Orlowski, genoemd van de wedstrijd. Ontzettend sterk aan de bal, continu meerdere tegenstanders bezig houdend en vaak toch tot een gevaarlijke actie of voorzet komend, was hij ook tegen Lisse goud waard voor het elftal.

Daar waar Lisse naliet om de genadeklap uit te delen, bleven de Rijnsburgse supporters hopen op een doelpunt. Die hoop verminderde langzaam maar zeker met het verstrijken van de tijd, maar ook omdat de Boys minder dwingend speelden dan in de eerste helft. FC Lisse had de pech dat Roel de Goede en Maarten Veenhof met een hoofdwond het veld moesten verlaten, na ongelukkige botsingen met Zinhagel en Dennis Groot. Verdonkschot voerde ook twee wissels uit: buitenspeler Djuric Ascension voor Peter Freke en zeven minuten voor het einde van de reguliere speeltijd Gootjes voor Onderwaater. De wissels pakten meer dan voortreffelijk uit. Drie minuten in blessuretijd leverde Ascension vanaf links een voorzet op maat af op Gootjes, die geheel vrijstaand bij de tweede paal naar de grond kopte en de doelman kansloos liet: 0-1.

Martijn Gootjes kopt Rijnsburg naar een verdiend kampioenschap (foto: Hans Heemskerk)

De spelers werden bedolven door het uitzinnige Rijnsburgse publiek dat zich achter het doel bevond, maar nu het veld opstormde. Aan de rand van het veld maakten de supporters zich op voor een groot feest. Nadat een vrije trap van Jeffrey Winter op de bovenkant van de lat belandde, floot scheidsrechter Zwaard af. Binnen een mum van tijd stroomde het veld vol om het kampioenschap te vieren. Een prachtige ontlading van emoties volgde. Ook bij de spelers, die zich dit seizoen onder leiding van Verdonkschot een hecht collectief hebben getoond en verdiend de titel hebben binnengehaald.

De Rijnburgse selectie viert feest (foto: Hans Oudwater)

FC Lisse – Rijnsburgse Boys: 0-1 (0-0)
90+3. Gootjes 0-1. Scheidsrechter: Zwaard. Toeschouwers: 6000. Gele kaarten: Jeffrey Winter, Dekker (beide FC Lisse)

Opstelling FC Lisse: Heemskerk; Dekker, Korbee, De Goede (66. Moudou), Nijlhof; Zoet, Kevin Winter, Van Wieringen; Veenhof (88. Iliohan), Jeffrey Winter, Van der Laan (76. Homan)

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Van der Lugt, Onderwaater (83. Gootjes), Simons; Peter Freke (72. Ascension), Bart Freke, Kolder; Zinhagel, Kuhlmann, Van der Vijver.