Marylène Hogewoning

Rijnsburgse Boys – Jong Sparta Rotterdam 1-4 (1-2) – VERSLAG

Van euforie naar deceptie

De euforie van de prachtige wedstrijd van vorige week, verdween vandaag als sneeuw voor de zon op sportpark Middelmors. Ook al kwam de ploeg van Hein Leliveld snel op voorsprong, gedurende de wedstrijd werd al snel duidelijk dat Rijnsburgse Boys een wonder nodig had om vandaag te kunnen winnen tegen de jonge Spartanen. De Uien hadden grote moeite met het energieke spel van Jong Sparta Rotterdam. En werden dan ook terecht ingemaakt met 1-4.
Jong Sparta begon scherp aan de wedstrijd. Ze creëerde al in de tweede minuut de eerste kans. De rood-witten zette hoogdruk en combineerde er vrolijk op los. Toch was het niet Jong Sparta die de score opende, maar Rijnsburgse Boys. In de zevende minuut kopte Jeroen Spruijt de bal breed naar Furhgill Zeldenrust die genadeloos binnenschoot: 1-0. Een vroege voorsprong dus, maar iedereen had heel snel in de gaten dat het niet bij die score ging blijven. Jong Sparta zocht na de voorsprong van de Uien gelijk de aanval. Meerdere malen kwamen ze in scoringspositie maar de afronding was steeds net niet sterk genoeg.

Van een voorsprong naar een snelle achterstand
In de 22e minuut gebeurde waar iedereen al bang voor was. Na een weggewerkte vrije trap kreeg Jong Sparta een corner die kort werd genomen. Vanaf de zijkant was het Delano Vianello die de bal in wilde brengen. Zijn voorzet raakte de voet van Nino Klaver waardoor het schot van richting veranderde en Wesley Zonneveld de bal over zich heen zag vliegen: 1-1. En daar bleef het helaas weer niet bij. Nog geen vijf minuten later lag de volgende goal er alweer in. Rijnsburgse Boys stond tijdelijk met 10 man omdat Delano Asante uitviel met een enkelblessure na een duel met een Spartaan. Een snelle uitval na balverlies op het middenveld werd binnengeschoten via de binnenkant van de paal: 1-2.

Vanaf toen ging het echt bergafwaarts voor Rijnsburgse Boys. In de dertigste minuut waren de geel-zwarten nog wel even gevaarlijk doormiddel van Dani van der Moot, maar zijn lobje kwam niet verder dan de handen van de keeper Reitmaier. De rest van de eerste helft wist Rijnsburgse Boys niet meer in scoringspositie te komen. Jong Sparta zette hoogdruk, combineerde erop los en verraste keer op keer met goed opgezette aanvallen. Rijnsburgse Boys had al moeite met de bal drie keer overtikken naar elkaar en speelde het voornamelijk op de lange bal, want dus niet succesvol was.

Een teleurstellende tweede helft
Het doel voor de tweede helft was duidelijk: het roer moest om. Want zoals Rijnsburgse Boys in de eerste helft speelde zou geen overwinning opleveren. Maar helaas gingen het na nog geen vijf minuten spelen alweer fout. Een prachtige aanval van Jong Sparta werd bekroond met het derde doelpunt van de rood-witten: 1-3. Veel meer gebeurde er niet de tweede helft. De geel-zwarten kansen waren spaarzaam en voor Jong Sparta was het achterover leunen en wachten op de counters waarin ze ontzettend gevaarlijk waren. Rijnsburgse Boys probeerde wel wat te forceren, maar de kansen strandden altijd voordat de kansen echt gevaarlijk werden. In de 75e minuut wisselde Hein Leliveld nog voor extra druk naar voren. Maar ook met de 1-op-1 tactiek wist Jong Sparta, Rijnsburgse Boys prima terug te dringen. En als klap op de vuurpijl kreeg Rijnsburg nog een goal om de oren. In de 89e minuut wist Jong Sparta weer het doel te vinden via een snelle uitval: 1-4.

Rijnsburgse Boys verliest terecht van Jong Sparta en blijft dus steken op plek 12. Waar het vandaag aan lag, ik denk dat niemand daar een concreet antwoord op heeft. Volgende week kan Rijnsburgse Boys weer eer herstellen. Dan spelen ze opnieuw thuis, ditmaal tegen Koninklijke HFC. De Haarlemmers staan vier punten boven de Uien, het is dus zaak om dan wel drie punten te halen zodat de achtervolging kan worden ingezet op weg naar het linkerrijtje.

Rijnsburgse Boys – Jong Sparta Rotterdam: 1-4 (1-2)
6: Furhgill Zeldenrust 1-0
22: Delano Vianello 1-1
26: Jorn Triep 1-2
48: Dano Laurens 1-3
89: Daan Walraven (eigen doelpunt) 1-4

Scheidsrechter: Sam Dröge