IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Jong Sparta: 2-1 (1-0) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys houdt overwinteringstraditie in ere

Er zijn tradities die zichzelf in stand weten te houden. Eén van deze tradities is dat Rijnsburgse Boys goed weet te overwinteren. Voor het veertiende(!) seizoen op rij leverde de eerste competitiewedstrijd van de tweede seizoenshelft geen nederlaag op. De 2-1 overwinning op Jong Sparta betekende daarmee de tiende driepunter, naast vier gelijke spelen, uit een reeks van veertien competitiewedstrijden. Het laatste seizoen waarin de eerste wedstrijd van een nieuw jaar werd verloren was het kampioensjaar 2006. De 1-2 nederlaag tegen Doto was echter volledig vergeten toen Martijn Gootjes vier maanden later Rijnsburgse Boys, in blessuretijd, tegen FC Lisse naar het kampioenschap kopte. De Rijnsburgse topscorer-aller-tijden was er afgelopen zaterdag zelf getuige van hoe een benauwde 2-1 overwinning op de beloften van Sparta, toch ook als dikverdiend mocht worden bestempeld. Het was immers weer een wedstrijd geweest waarin Rijnsburgse Boys verzuimd had zichzelf te belonen met een ruimere voorsprong.

Startblokken
En zo werd het dus weer een spannend middagje voetbal kijken voor de eigen fans op de vertrouwde Middelmors. Onder de toeschouwers dit keer ook Masies Artien. Hij was door Henk Wisman disciplinair geschorst. Nadat hij twintig minuten te laat op de dinsdagavondtraining verscheen, was hij gaan sporten in het krachthok en had geweigerd met het tweede elftal mee te trainen. Henk Wisman: ’Het was geen leuke beslissing maar ik kon dit niet accepteren. Niemand was er blij mee.’ Waar iedereen wel blij van werd was de openingsfase van de wedstrijd. Rijnsburgse Boys kwam prima uit de startblokken en zag dat beloond worden met de openingstreffer na twee minuten spelen. Goed doorzetten van Jeroen Spruijt en Anthony van Dongen bracht middenvelder Jason Meerstadt in een zodanige positie dat, na zijn sliding, de bal richting eigen doel ging. Doelman Michael Fabrie stond daar juist te ver voor en leek te twijfelen om, ten koste van een indirecte vrije trap, in te grijpen. Niets doen was eigenlijk geen optie maar dat deed hij juist wel waardoor de bal in het doel belandde: 1-0.

Kansen
Na de hulp van de tegenstander bij de snelle openingstreffer leken de mannen van Henk Wisman ook zelf snel een tweede treffer te willen scoren. Drie corners binnen vijf minuten leverden twee grote kansen op. Een geplaatste kopbal van Jeroen Spruijt liet doelman Michael Fabrie volledig gestrekt naar de kruisig gaan. En bij een enorme pegel van Roderick Gielisse bleek een Spartaanse rug Rijnsburgs plezier te bederven. Ook prima opgezette aanvallen leverden vooralsnog geen tweede beloning op. Na goed opkomen van Dani van der Moot was het aan Jeroen Spruijt om er iets moois mee te doen. Maar zijn inzet werd door Kevin Ringeling onschadelijk gemaakt. Niet veel later kon de diep weggestuurde Dani van der Moot zelf vanaf de achterlijn aanleggen voor een vlammend schot maar zijn inzet werd gepakt.

Compact
De Rijnsburgse verdediging bleek prima georganiseerd en gaf feitelijk geen kansen weg. Tegen een Jong belofteploeg, welke natuurlijk goed kan voetballen wanneer ze de ruimte krijgen, is het zaak dit niet te laten gebeuren. En daar slaagde Rijnsburgse Boys prima in door compact te blijven spelen. Centraal speelde Roderick Gielisse weer een hoofdrol door alle ballen op te eisen. Het zal hem een goed gevoel hebben gegeven tegen zijn oude ploeg. Ook Nick Zeijlmans, die tijdens de goede serie van drie competitiewedstrijden voor de winterstop nog op de bank zat, bleek zijn taken prima uit te voeren. Natuurlijk moeten we de altijd sterk acterende backs Bert Koomen en Jordy Strooker ook weer alle credits geven. Rotterdams gevaar moest komen uit een toegekende vrije trap na ingrijpen door Bram Ros bij een aanval van Jong Sparta. Zijn vijfde gele kaart betekent dat hij de derby van volgende week tegen Noordwijk zal moeten missen. Boyd Reith schoot de vrije trap overigens over het doel van Richard van Nieuwkoop.

Lastig
Het speelveld was door een enorme hoeveelheid zand die er op was uitgestrooid erg lastig te bespelen. De spelers van beide ploegen konden dat na afloop van het duel volmondig beamen. Of wellicht als excuus aanvoeren dat mooi opgezette aanvallen toch niet het eindresultaat kregen waar een ieder op hoopte. Zoals de aanval vanaf links waarbij Furhgill Zeldenrust Anthony van Dongen in stelling bracht maar waarbij de laatste de bal niet lekker wist te raken. Een schuiver van Anthony van Dongen was acht minuten voor rust het laatste Rijnsburgse wapenfeit in de eerste helft. De koude Middelmors had iedereen in ieder geval enthousiast gemaakt voor iets warms na het fluitsignaal van scheidsrechter Van den Elzen.

Beloond
In de tweede helft was de zwakste speler van het veld in de kleedkamer achter gebleven: Augustin Drakpe van Jong Sparta. Zijn vervanger, Youssef El Kachati, zou na ruim twintig minuten alle aandacht op zich vestigen. Maar daar voor was het toch echt Rijnsburgse Boys dat weer van zich liet spreken. Binnen twee minuten na de aftrap werd Dani van der Moot naar de grond getrokken maar werd niet beloond met een strafschop. Een paar minuten later was de Rijnsburgse goaltjesdief betrokken bij een aanval waarbij hij de bal op, de opnieuw hardwerkende, Jeroen Spruijt speelde die vervolgens Anthony van Dongen aanspeelde. Ondanks de 100%-kans wilde de bal er, via een lob, niet in. Drie minuten later waren dezelfde drie spelers betrokken bij opnieuw een aanval. Nu kregen ze hulp van Furhgill Zeldenrust, of juist niet want hij kon als eindstation de bal niet controleren. Vervolgens zag Anthony van Dongen zijn inzet geblokt worden waarna Bram Ros het maar eens probeerde met een lage schuiver. Michael Fabrie zag deze echter van verre aankomen. De Rijnsburgse dadendrang werd uiteindelijk na twaalf minuten spelen in de tweede helft beloond. Furhgill Zeldenrust bereikte Jeroen Spruijt die met een hakballetje Dani van der Moot in stelling bracht. Met een schitterend geplaatst schot passeerde hij Michael Fabrie: 2-0.

Aansluitingstreffer
Een minuut na zijn treffer leek Dani van der Moot – door Furhgill Zeldenrust de zestien ingestuurd – op weg zijn tweede treffer te scoren. Maar tot tweemaal toe mislukte dat. Bij zijn eerste schot belandde de bal op de binnenkant van de paal. De terugspringende bal kwam opnieuw in zijn voeten maar vanaf de achterlijn was het te lastig alsnog te scoren en ging het leer voorlangs. Eigenlijk vanuit het niets, na Rijnsburgs balverlies op het middenveld, kwam dan het moment voor invaller Youssef El Kachati. Puur op eigen kracht en doorzettingsvermogen wist hij eerst twee, vervolgens drie en uiteindelijk vier Rijnsburgers voor schut te zetten en tikte de 2-1 achter Richard van Nieuwkoop. Zowaar een aansluitingstreffer. Trainer Jeroen Rijsdijk ging er bij staan en dirigeerde zijn mannen nadrukkelijk naar voren om de gelijkmaker te forceren. Henk Wisman besloot de nodige ervaring het veld in te sturen: Thomas Bakker en Jeffrey Jongeneelen. Beide spelers, voor de winterstop geblesseerd geraakt en daardoor meerdere wedstrijden niet inzetbaar, konden met hun slimheid de ploeg op sleeptouw nemen in de verwachte spannende slotfase. Het slotoffensief van Jong Sparta bleef echter uit. Alleen Bradly van Hoeven schoot vanuit kansrijke positie net naast. Aan de andere kant waren er ook nog mogelijkheden voor Dani van der Moot en Jeffrey Jongeneelen maar ook deze gingen verloren. In de blessuretijd was het nog wel spannend met een corner voor Jong Sparta waarbij ook doelman Michael Fabrie mee naar voren was gekomen en zomaar de niet verdiende gelijkmaker binnen had kunnen schieten. Dat gebeurde gelukkig niet, zodat 2020 niet met een onverwachte domper begon…
Rijnsburgse Boys – Jong Sparta: 2-1 (1-0)
  3: Jason Meerstadt (eigen doelpunt): 1-0
58: Dani van der Moot: 2-0
66: Youssef El Kachati: 2-1
Scheidsrechter: F.M.L. van den Elzen