Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Jong FC Volendam 3–0 (2–0) – VERSLAG

Rijnsburgers boeken historische overwinning

De eerste thuiswedstrijd sinds maart van dit jaar leverde in de tweede competitieronde de eerste drie punten van dit seizoen op. Voor het eerst in de overigens nog prille historie van wedstrijden tegen Jong FC Volendam wist Rijnsburgse Boys te winnen. Na drie eerdere gelijke spelen in competitieverband werd voor het eerst van de jeugd van “Het Nieuwe Oranje” verslagen. In het vervolg van deze competitie moet blijken wat het waard is. Want zoals één zwaluw geen zomer oplevert betekent één verloren openingswedstrijd niet gelijk een verloren seizoen. Zoals de drie punten uit deze wedstrijd ook pas waarde krijgen als andere teams punten laten liggen tegen deze tegenstander.

Foto: Hans Heemskerk


Stabiliteit ontbreekt
Twee weken geleden speelde Rijnsburgse Boys een oefenwedstrijd tegen dezelfde tegenstander. In vergelijk met de opstelling van die wedstrijd stonden er nu vijf andere namen aan de start. Ten opzichte van de openingswedstrijd tegen Jong Sparta week stonden er ook weer evenzoveel andere spelers in de basis. Sommige spelers hebben immers ook een rol binnen FC Volendam. Kortom, het arsenaal waaruit spelers geput kunnen worden is groot bij een jeugdteam van een betaald voetbal organisatie. Door het ontbreken van stabiele factoren was er geen tegenstand van een hecht ingespeelde formatie van jonge Volendammers te verwachten.

Foto: Hans Heemskerk


Snelle openingsgoal
De eerste kans in de wedstrijd mocht dan nog aan Jong FC Volendam toegeschreven worden. Eén slok koffie later stond de thuisclub al met 1-0 voor. Uitverdedigen na de eerste afgeslagen corner leverde de eerste klutsbal in de wedstrijd op. Het is de knie van Furhgill Zeldenrust die de bal ietwat gelukkig bij Jeroen Spruijt bezorgt. Die start vanaf eigen helft, kan voldoende snelheid maken om zijn achtervolgers vóór te blijven en schuift de bal keurig in de linkerbenedenhoek, doelman Joey Roggeveen heeft het nakijken. Een reactie van de tegenstander blijft vervolgens uit, de thuisclub voert de druk op de jeugdige tegenstander op zodat die op eigen helft vast komt te staan.

Foto: Hans Heemskerk


Open Huis
Het is Open Huis op Monumentendag vandaag en de Volendammers, die stil staan bij hun 100-jarig bestaan lijken daar heel even ook aan mee te willen doen. Een mooie kaats – de tegenstander wordt gepoort – tussen Furhgill Zeldenrust en Jeroen Spruijt had meer verdiend. Net zoals het ogenschijnlijk achteloos van richting veranderen van de bal door Dani van der Moot. Een Volendamse corner lijkt even als omslagpunt op te treden. Heel even mag Jong FC Volendam de bovenliggende partij zijn. Maar voordat er enig gevaar te noteren valt neemt Rijnsburgse Boys het heft weer in handen. Afwisselend wordt de opbouw van achteruit en de lange bal gehanteerd. Een lust voor het oog hoe de Rijnsburgers soms het spel van links naar rechts vice versa weten te verplaatsen.

Foto: Hans Heemskerk


Kansen – maar één goal
Uiteindelijk is de verdubbeling van de score onvermijdelijk. De voorzet is van Bert Koomen, Furhgill Zeldenrust kopt terug zodat Dani van der Moot zo ongeveer vanaf de penaltystip schijnbaar simpel raak kan schieten. Simpel wil in dit geval zeggen dat je op het juiste moment op de juiste plek te staan en dan ook nog eens de techniek moet hebben om zo’n bal direct en goed te raken: 2-0. De spelers van Jong FC Volendam hebben weliswaar diezelfde technische vaardigheden, wellicht moeten die zelfs hoger aangeslagen worden. Maar het gebrekkige samenspel breekt hen af en toe behoorlijk op. Soms lijkt het zelfs een foutenfestival te gaan worden. Vlak voor rust krijgt Dani van der Moot nogmaals een kans op een presenteerblaadje aangeboden om alleen op de doelman af te gaan. Maar in dit geval is Joey Roggeveen een fractie eerder bij de bal.

Foto: Cor Spruijt


Doelman vervangen
De vergelijking met de oefenwedstrijd van twee weken geleden doet helemaal opgeld als ook nu de doelman van Rijnsburgse Boys in de rust vervangen wordt. Naar verluid heeft Wesley Zonneveld bij één van de spaarzame aanvallen van Jong FC Volendam vlak voor rust een liesblessure opgelopen. Maar ook Bradley van der Meer zal in de tweede helft niet vaak op de proef worden gesteld. Dat kan van zijn collega aan de andere kant van het veld niet gezegd worden. Alhoewel hij in het begin van de tweede helft nog goed wegkomt. Max Hudepohl wisselt briljante ingevingen af met oplossingen die soms wat simpeler tot resultaat hadden kunnen leiden. Althans, dat zou de conclusie op een stoeltje vanaf de tribune kunnen zijn. Zoals bij een lob die op het dak van het doel eindigt terwijl afleggen op een medespeler ook een optie was geweest.

Foto: Cor Spruijt


Goal à la Bakhuys
Er zullen weinig toeschouwers geweest zijn die zich de goal van Bep Bakhuys in 1934 nog voor de geest kunnen halen. De treffer van Dani van der Moot moet er mee te vergelijken zijn. Hoe dan ook, de treffer op (perfect) aangeven van Jeroen Spruijt was er ééntje om in te lijsten. Met een doelgerichte snoekduik en kopbal ging de bal onhoudbaar tegen de touwen: 3-0. Even later dacht ook Masies Artien zijn aandeel in de score op te kunnen eisen. Maar de vlag van de assistent-arbiter ging onverbiddelijk omhoog, de 4-0 bleef uit.

Foto: Cor Spruijt


Strafschop gemist
Dat de eindstand uiteindelijk “gewoon” 3-0 bleef, kwam ook omdat Jeroen Spruijt vlak voor tijd een penalty niet wist te benutten. Redelijk hard en zuiver ingeschoten maar Joey Roggeveen koos voor dezelfde hoek. Soms zit het dus gewoon even tegen – vanuit Rijnsburgse perspectief bekeken uiteraard. Even daarvoor lukt het Furhgill Zeldenrust ook al niet een doelpuntje mee te pikken. Doelman en paal weigerden hun medewerking te verlenen. En Max Hudepohl “vergat” raak te schieten nadat hij zichzelf fraai vrij had gemaneuvreerd. En niet te vergeten een inzet van Bram Ros die ternauwernood geblokt kan worden. De laatste mogelijk is tenslotte voor de inmiddels ingevallen Delano Asante maar zijn inzet wordt tot corner verwerkt. Zo blijft Jong FC Volendam uiteindelijk een zwaardere en mogelijk zelfs verdiende afstraffing bespaard.
Rijnsburgse Boys – Jong FC Volendam 3–0 (2–0)
Scheidsrechter: de heer J. (Jörn) te Kloeze
Toeschouwers: 800
Gele kaarten Rijnsburgse Boys:
Gele kaarten Jong FC Volendam: Dyllandro Panka
Scoreverloop:
3’ 1-0 Jeroen Spruijt
33’ 2-0 Dani van der Moot
52’ 3-0 Dani van der Moot
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld (46. Bradly van der Meer), Rob Zandbergen, Masies Artien, Roderick Gielisse (68. Dennis van der Plas), Bert Koomen; Jeroen Spruijt, Bram Ros, Bram de Bruin, Furhgill Zeldenrust (79. Delano Asante), Dani van der Moot en Max Hudepohl
Opstelling Jong FC Volendam: Joey Roggeveen, Jay Kruiver, Jip Molenaar, Max Veerman (46. Sam Lautenschutz), Josh Flint, Roy Tol, Samir Ben Sallam (79. Jay Koorndijk), Robin Schulte, Dyllandro Panka, Jim Beers en Leon Maloney (57. Calvin Twigt)