Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – Jong FC Volendam 1-0 (0-0) – VERSLAG

RBB doet uitstekende zaken

Jong FC Volendam was in het vorige seizoen een onneembare horde voor geel-zwart. Er werd zowel uit als thuis met 1-0 verloren, dus er was wat goed te maken. Met de wetenschap dat niks makkelijk is in de tweede divisie, werd met een behoorlijk fitte selectie de wedstrijd tegen de wijdbroeken aangevangen. De tijden van de Volendamse namen in het Volendammer jeugdkorps lijken trouwens voorbij, want de selectie die op het wedstrijdformulier stond bevatte precies één speler met een Volendamse naam: Rob Tol. Wat nog meer opviel: twee spelers aan de aftrap bij Jong FC Volendam met als geboortejaar 2006. Inderdaad, die zijn krap 16 jaar. Dat is op dit niveau wel heel bijzonder. Sowieso stond er bij de Volendammers geen enkele speler op het formulier die eerder is geboren dan in 2002. Een piepjong ensemble dus. Konden de Uien van die jeugdigheid profiteren ? Deels. Qua resultaat wel. Maar als het om het spel ging, had wat meer durf bij tijd en wijle geen overbodige luxe geweest.

Foto: Cor Spruijt

Zoals te doen gebruikelijk in de laatste maanden speelde geel-zwart met een afwachtende tactiek. Soms zelfs vrijwel geheel op de eigen helft, tegen een jeugdig team met veel snelheid. Dat neemt niet weg dat Rijnsburgse Boys zowel in de eerste als in de tweede helft de gevaarlijkste ploeg was. De Boys speelden aanvallend op het randje, wat de grensrechter soms noopte om lastige beslissingen te nemen. Zo werd Delano Asante op het randje van buitenspel afgevlagd. Het zijn van die momenten die ervoor kunnen zorgen dat een ploeg meteen in een zetel komt. Bijvoorbeeld ook door een penaltymoment, want werd Zeldenrust strafbaar gevloerd in de zestien ? Ook in de tweede divisie zou een VAR soms handig zijn.

Foto: Cor Spruijt

Bram R.
Na wat twijfelgevallen was er een gevalletje: “dat moet een goal zijn”. Bram Ros kreeg de bal namelijk op zes meter van de goal mooi voor zijn rechter, maar zijn schot verdween via de keeper over. Die telden we al. Bram waarschijnlijk ook. Het is één van de weinige kritiekpunten in deze wedstrijd op onze aanvoerder. Bram speelde namelijk weer met het vuur in de sloffen en voorkwam met een aantal stevige maar faire ingrepen onheil. Het spelinzicht van de sterke libero is treffend. Als je hem goed observeert, valt elke keer weer op dat hij verdomd goed ziet waar en wanneer hij moet ingrijpen. Dat kan je niet echt leren, dat is aangeboren. En daar profiteren wij als geel-zwarten allemaal van.

Foto: Hans Heemskerk

De oranje dreiging
Nou ja, oranje. De Volendammers speelden namelijk in paars-geel. Maar u begrijpt wat er wordt bedoeld. Jong FC Volendam kwam in het eerste bedrijf met name over links een aantal malen dreigend door, zonder meteen een enorme kans te creëren. Rob Zandbergen had overigens geen gelukkige middag. Niet alleen was zijn directe tegenstander best wel rap, ook moest hij al voor rust het strijdtoneel verlaten met een blessure.
Rob was namelijk al een aantal keren ongelukkig met wat tegenstanders in botsing gekomen, toen Jordy Strooker moest invallen. Jordy had even nodig om op te warmen, om vervolgens een volgend streepje te mogen zetten op zijn geel-zwarte wedstrijdpalmares.
In die fase waren de geel-zwarten echt wel wat keren gevaarlijk hoor. Zonder trouwens noemenswaardige druk te produceren op de tegenstander. De Uien bleven namelijk vanuit de omschakeling spelen. De openingstreffer viel bijna, maar de assist van de weer sterk spelende Daan Walraven op Dani van der Moot kreeg geen gelukkig vervolg: de grens vlagde voor buitenspel.

Foto: Hans Heemskerk

Een spetterend vervolg
Het is niet bekend wanneer de snelste goal ooit van Rijnsburgse Boys na rust is gevallen. Behoorlijk wat supporters moeten de openingsgoal na rust hebben gemist. De koffie, het bier of het broodje werd door menigeen nog genuttigd toen Delano Asante hard ging op een diepe bal van Dani van der Moot. Onze eigen TGV (voor de liefhebber, het is de afkorting van Train à Grande Vitesse oftewel Hogesnelheidstrein) ging vanaf links op hoge snelheid op de keeper af, om deze vervolgens met een laag schoot in de verre hoek te verschalken: 1-0.
Het bood meteen wat extra countermogelijkheden. De Volendammers moesten immers komen, al deden ze dat niet met volle overtuiging. Volle overtuiging was sowieso bij beide teams best ver te zoeken. De Uien hoefden niet en deden het niet. De Volendammers leken niet echt te willen, waarschijnlijk ook bang voor de dreun op de neus.

Foto: Cor Spruijt

Wat had wat meer durf gebracht ?
Die vraag popt op omdat Jong FC Volendam kwetsbaar bleek zodra ze onder druk werden gezet. De afwachtende houding van Rijnsburgse Boys is begrijpelijk, gezien de resultaten van de laatste maanden. Maar soms had er best wat meer aanvalsdrang ten toon gespreid mogen worden. De Volendammers maakten namelijk al snel fouten als het ze moeilijk werd gemaakt. Een andere factor was de wat slordige afwerking aan Rijnsburgse kant. De laatste bal, om een goal mogelijk te maken, was nog wel eens onzuiver. Tel daar een paar één op één situaties bij op – Zeldenrust ging twee keer alleen op de keeper af, maar faalde – en de stroperige weg naar het einde is verklaard.
Eén troost: Jong FC Volendam was amper in staat om een aanvaardbare kans te creëren. Hard werken deden ze zeker, bijvoorbeeld de fysiek sterke spits Quincy Hoeve die onnoemelijk veel vuile meters maakte. Effectief was het echter niet. Het rechtvaardigt de conclusie dat Rijnsburgse Boys deze wedstrijd dik verdiend won. Zonder geweldig te spelen. Wat je als verwijt kan geven: de Boys hadden deze wedstrijd al veel eerder op slot moeten gooien.
Zeurt iemand daar na afloop nog over ? Nee, natuurlijk niet. De Uien zijn in zowel oktober als november in de competitie ongeslagen gebleven. En tel daarbij het morsen van punten door de concurrentie op en een uitstekende reden om een extra borrel te nemen is gegeven. Nog twee keer hard doorbijten Boys. Ongeslagen de winterstop halen moet kunnen.

Foto: Cor Spruijt

Rijnsburgse Boys – Jong FC Volendam 1-0 (0-0)
Scheidsrechter: de heer M.J. Nagtegaal
Toeschouwers: 800

Scoreverloop:
46’ 1-0 Delano Asante
Gele kaarten Jong FC Volendam: Jordi Blom, Leon Maloney

Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld; Rob Zandbergen (42. Jordy Strooker), Dennis van der Plas, Bram Ros, Daan Walraven; Jeroen Spruijt, Nino Klaver, Roderick Gielisse (71. Bram de Bruin); Furhgill Zeldenrust (89. Jordy Hilterman), Dani van der Moot (71. Jeffrey Jongeneelen), Delano Asante (89. Bert Koomen).
Opstelling Jong FC Volendam: Abdessalam Ouboumalne; Givairo Read, Vernon Addo, Waleed Ait Abdellah, Déron Payne (63. Rob Tol); Diego Gustavo Lima (63. Tyrell Wouter), Calvin Twigt, Imran Nazih (83. Leon Maloney); Ezechiel Fiemawhle (63. Milan de Haan), Quincy Hoeve, Jordi Blom.