IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Jong FC Groningen 3-3 (0-2) – Verslag

Onverwachte ontknoping in blessuretijd

Tegen alle verwachtingen in heeft Rijnsburgse Boys toch nog één punt over gehouden aan de ontmoeting met Jong FC Groningen. De Rijnsburgers keken immers elf minuten voor het einde tegen een 0-3 achterstand aan. Onder de bezielende leiding van invaller Joost Leonard, en daardoor ook man van de wedstrijd, kwam het uiteindelijk toch nog goed. Met één treffer in de reguliere speeltijd en twee in de blessuretijd, werd het dus een onverwachte ontknoping op Middelmors. De Rijnsburgers hadden immers in de eerste helft zwaar onder de maat gepresteerd. De ploeg van Pieter Mulders werd door het beloftenteam uit Groningen compleet overlopen. Een 0-2 achterstand, na negen minuten speeltijd, leek onoverbrugbaar. De extra inspanningen in de tweede helft leverden geen Rijnsburgse aansluitingstreffer op. Sterker nog, Jong FC Groningen liep uit naar 0-3 en dacht voor het eerst dit seizoen, na een uitduel, met drie punten op zak in de bus te stappen. Maar de blessuretijd bleek dus, net als vorige week tegen de beloften van Jong FC Volendam, van cruciaal belang voor een positief Rijnsburgs resultaat. Positief in die zin dat niet werd verloren. Maar twee wedstrijden achtereen tegen twee beloftenteams 3-3 spelen, daar werd van tevoren toch echt meer winstpunten voor ingecalculeerd…..                
Met dezelfde basiself als de voorafgaande week hadden de Rijnsburgse spelers alle vertrouwen gekregen van trainer Pieter Mulders. Maar om onverklaarbare redenen bleken zijn manschappen het totaal niet waar te kunnen maken. Na een kopbal van Martijn Tjon-A-Njoek in de handen van Peter van der Vlag in de derde minuut, bleek de snelle spelhervatting van de keeper direct de openingstreffer op te leveren. Via de binnenkant van de paal wist David Browne, na een voorzet van Michael Breij, het net te vinden: 0-1. Zes minuten later bleek balverlies van Jordy Strooker dodelijk. De inzet op de paal was van Michael Breij, de rebound voor Gijs Jaspers en Richard van Nieuwkoop was voor de tweede keer verslagen: 0-2. Pieter Mulders: ‘Ik vond mijn ploeg hautain verdedigen. Zo naïef, zo plichtmatig, zo slecht. En daarbij kijk ik niet alleen naar mijn verdedigers maar naar het hele elftal. We stonden gewoon niet goed.’

rbb-jong-groningen-2016-1

Foto: Jan Jungerius


Dreun
De dreun die Jong FC Groningen had uitgedeeld leek hard aangekomen bij de Rijnsburgers. Zonder tempo spelend en met totaal geen lijn in het spel, was het pure armoede wat Rijnsburgse Boys liet zien. De door blessures geplaagde ploeg, binnen één week vielen Rachid el Yaakoubi, Hidde Prijs en Jeffrey Jongeneelen uit, zag nu na twintig minuten spelen aanvoerder Donny Verdam met een kuitblessure het veld verlaten. Het betekende wel de rentree van Bart Freke in de hoofdmacht van Rijnsburgse Boys. Met een afstandsschot, welke naast ging, was hij wel verantwoordelijk voor een zeldzame Rijnsburgse doelpoging in de eerste helft. Kort daarvoor had Max Hudepohl een unieke kans om zeep geholpen. Vrij voor het doel van Peter van der Vlag had hij voor de verre hoek moeten kiezen in plaats van een lob welke een corner opleverde. De frivool spelende Groningers hadden zichzelf kunnen belonen met een grotere voorsprong. De gevaarlijke linksbuiten David Browne leek op weg naar een treffer maar schoot op de paal.
rbb-jong-groningen-2016-5

Foto: Jan Jungerius


Initiatief
De tweede helft begon met een wissel, Roderick Gielisse verving Masies Artien als centrale verdediger. Hoewel de eerste dreiging van de Groningers kwam, een schot van Michael Breij werd geblokt, was het toch Rijnsburgse Boys dat het initiatief naar zich toe trok. Een mooie combinatie tussen Jordy Strooker en Marvin Wijks, bracht Jorn van Lunteren vrij voor het doel. Zijn inzet ging uiteindelijk, na een bijzonder één-tweetje met Martijn Tjon-A-Njoek, over. Ook schoten van Bart Freke en Sven Verlaan was eenzelfde lot beschoren. Zou de wedstrijd dan toch nog kantelen? Maar Jong FC Groningen loerde op een derde treffer. Faalde Pier Veldman nog wel oog in oog met Richard van Nieuwkoop, vijf minuten later wist Michael Breij, na balverlies van Roderick Gielisse, de derde Groningse treffer af te drukken. De Groningse treffer was voor Pieter Mulders het sein om Joost Leonard in het veld te brengen. De sympathieke spits stak zijn boosheid en teleurstelling over het moment van invallen niet onder stoelen of banken. En dat was te begrijpen. Invallen bij 0-2 voelt totaal anders dan bij 0-3.
rbb-jong-groningen-2016-4

Foto: Jan Jungerius


Leonard geht’s los
Bij Joost Leonard leken zijn frustraties eerst nog tegen hem te keren. Binnen twee minuten liep hij namelijk tegen een gele kaart op voor protesteren wegens een niet afgefloten Groningse handsbal. Maar daarna was het echt helemaal ‘Leonard geht’s los’. In vijf minuten tijd ontpopte hij zich tot een ware plaag voor de Groningse doelman. Maar liefst vier maal dook hij op voor de ogen van Peter Vlag. De 38-jarige doelman steeg echter tot grote hoogte want hij leek onverslaanbaar. De eerste inzet van dichtbij van Joost Leonard werd via een reflex tot corner getikt, vervolgens schoot de spits op de paal, de derde poging werd in de handen van de keeper gekopt en tenslotte belandde de vierde inzet op de voeten van Vlag. Om moedeloos van te worden. Maar gelukkig bleken de Rijnsburgers er toch nog in te geloven. Een vlammend schot van Jordy Strooker werd tot corner getikt. Gelegenheidsaanvoerder Wesley Goeman, na het uitvallen van Donny Verdam, wist uit de standaardsituatie de bal perfect op het hoofd van Joost Leonard te plaatsen waarna het leer in het doel verdween: 1-3.
rbb-jong-groningen-2016-2

Foto: Jan Jungerius


Opportunistisch
Het opportunistische spel van Rijnsburgse Boys had dan wel één treffer opgeleverd, voor een positief resultaat moest er op zijn minst toch nog twee keer gescoord worden. De druk werd opgevoerd en dat resulteerde in diverse corners. Gevaarlijk werden ze echter niet. Twee kopballen, een gevaarlijke van Martijn Tjon-A-Njoek welke naast ging en een eenvoudige van Jorn van Lunteren in de handen van de keeper, leverden ook niets op. Dat kwam pas in de blessuretijd. Een schot van Max Hudepohl werd op de doellijn met de hand gekeerd door aanvoerder Roland Baas. Hij kon met rood het veld verlaten en Marvin Wijks mocht zich opmaken voor de toegekende strafschop. Joost Leonard was echter zo gretig om de pingel te nemen dat Marvin Wijks bezweek voor zijn verzoek. En dat bleek niet voor niets! Joost Leonard schoot in de derde minuut van de extra tijd onberispelijk raak: 2-3. Maar hoeveel tijd was er nu nog? Derde divisie wedstrijden hebben in de regel geen vierde official, dus het is doorspelen tot de scheidsrechter affluit. Het alles of niets offensief werd uiteindelijk beloond. Martijn Tjon-A-Njoek stond, na een kopbal van Joost Leonard, op de juiste plaats in de zestien en leek alle frustraties van de keren dat het maar niet lukte van zich af te schieten: 3-3!
rbb-jong-groningen-2016-6

Foto: Jan Jungerius


Kloof
De aftrap was voor scheidsrechter Gerritsen ook het moment om de wedstrijd direct ook af te fluiten. De teleurstelling over geen speeltijd meer om nog een keer te scoren leek het te winnen van de verbazing dat er toch nog een punt uit het vuur was gesleept. Het ene winstpunt betekende zelfs een stijging van plaats acht naar plaats zes op de ranglijst. Maar dat is behoorlijk relatief. Het gat met koploper FC Lisse is inmiddels een behoorlijke kloof van negen punten. Maar dat is begrijpelijk na vijf gelijke spelen op rij….
Rijnsburgse Boys – Jong FC Groningen: 3-3 (0-2)
3: David Browne: 0-1
9: Gijs Jasper: 0-2
62: Michael Breij: 0-3
79: Joost Leonard: 1-3
90+3: Joost Leonard: 2-3 (penalty)
90+5: Martijn Tjon-A-Njoek: 3-3
Scheidsrechter: M.P. Gerritsen
Toeschouwers: 900
Rode kaart Jong FC Groningen: 90+2: Roland Baas
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Wesley Goeman, Joost Leonard en Sven Verlaan
Gele kaarten Jong FC Groningen: Joël Amakodo en Amir Absalem
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Joël Tillema (67: Joost Leonard), Sven Verlaan, Masies Artien (46: Roderick Gielisse), Jordy Strooker, Jorn van Lunteren, Donny Verdam (22: Bart Freke), Wesley Goeman, Max Hudepohl, Martijn Tjon-A-Njoek en Marvin Wijks
Opstelling Jong FC Groningen: Peter van der Vlag, Amir Absalem, Joël Amakodo, Roland Baas, Tim Riksman, Ajdin Hrustic, Gerald Postma, Robbert de Vos, Micahel Breij (87: Jim de Leeuw), David Browne (54: Pier Veldman) en Gijs Jasper (78: Yassine Zakir)