IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Jong Almere City: 1-2 (0-1) – VERSLAG

Mineurstemming na laatste thuiswedstrijd van 2023

Na twee overwinningen had de thuiswedstrijd tegen Jong Almere City de derde Rijnsburgse driepunter op rij moeten opleveren. Helaas pakte het anders uit. Met de hele wedstrijd een striemende regen en harde wind, een eerste helft die nog slechter was dan het weer en een tegengoal binnen twintig minuten was voor het thuispubliek de verleiding groot om in de rust huiswaarts te keren. De tweede helft leverde echter een heel ander spelbeeld op. Rijnsburgse Boys was strijdbaar uit de kleedkamer gekomen, scoorde na acht minuten de gelijkmaker en kreeg meer dan voldoende kansen om op voorsprong te komen. Een zeldzame uitbraak van Jong Almere City betekende echter de deksel op de neus voor het team van Hein Leliveld: 1-2. Daarmee kwam voor de vierde achtereenvolgende week dezelfde uitslag op het wedstrijdformulier van Rijnsburgse Boys. Na de 2-1 nederlaag tegen ACV en de 2-1 overwinningen op HHC Hardenberg en FC Lisse was het – mede door de vele gemiste kansen – nu dus weer een nederlaag met de bekende cijfers. En ja, dat levert op Middelmors dan toch een mineurstemming op…..

Tribune
Na de mededeling van speaker Hans Oudwater dat, vanwege het barre weer, alle kopers van een kaartje van een staanplaats op de tribune plaats mochten nemen, ging dus letterlijk iedereen er maar eens goed voor zitten. Ze zagen dat Rijnsburgse Boys de toss won en er voor koos om – geheel tegen de traditie in – de eerste helft richting de kantine te spelen. Het bleek het advies van Wesley Zonneveld te zijn zodat eerst voor tegenwind werd gekozen. Al snel bleek dat Jong Almere City niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk de wind mee had. De ploeg startte fel en had binnen vijf minuten een corner gekregen, de bal net over de lat geschoten en ook nog net naast de paal gekopt. Nog voordat het kwartier voorbij was had Jeffrey Puriel de beste kans maar zag de bal op de paal belanden. Het bleek allemaal uitstel van executie want vier minuten later was het wel raak. Dennis van der Plas gleed weg bij het uitverdedigen van een voorzet en kopte daarbij de bal in de voeten van Pim Lukassen. Hij pakte het cadeautje maar al te graag uit en scoorde van dichtbij de openingstreffer: 0-1.

Zwaar veld
Rijnsburgse Boys had nog maar weinig goeds laten zien. Alleen de eerste corner leek wat gevaar op te leveren maar meer dan een ouderwetse scrimmage zat er niet in. Een snel Rijnsburgs antwoord op de vroege achterstand zat er absoluut niet in. De weersomstandigheden en het zware veld werkten daarbij ook niet echt mee. Het was juist Jong Almere City dat de overmacht op het veld in meer doelpunten had kunnen uitdrukken. Twee minuten na zijn openingstreffer leek Pim Lukassen bijna zijn tweede te scoren maar Wesley Zonneveld pakte nu wel de bal. Na ruim een half uur spelen was het Anthony van Dongen – net als vorige week nu ook in de basis gestart – die de eerste Rijnsburgse doelpoging achter zijn naam mocht bijschrijven. Na een uitbraak op links, waar hij zelf verantwoordelijk voor was, bleek keeper Joël van der Wilt de bekende sta-in-de-weg. Met nog een tweede Rijnsburgse corner vlak voor de rust waar geen gevaar uit kwam, ging alles wat geel-zwart een warm hart toedraagt toch enigszins bezorgd de warmte van de kantine en het sponsorhome opzoeken.

Bevrijdend
Net als in de gewonnen wedstrijden tegen HHC Hardenberg en FC Lisse was Rijnsburgse Boys ook tegen Jong Almere City de tweede helft met een 1-0 achterstand gestart. Sneller dan in de eerdere wedstrijden viel nu al na acht minuten de gelijkmaker. Een aanval startte bij Rob Zandbergen waarna Anthony van Dongen de bal net niet in zijn geheel over de zijlijn zag gaan. Zijn voorzet kon daardoor verlengd worden door Roderick Gielisse waarna Furhgill Zeldenrust alle frustraties van de voorgaande weken van zich af kon schudden: 1-1. Na dertien weken niet gescoord te hebben een bevrijdend gevoel voor de – wegens de reservebankplaats voor Dani van der Moot – spits van Rijnsburgse Boys. Drie minuten voor deze treffer had Furhgill Zeldenrust al een unieke mogelijkheid gekregen om te scoren. Nadat een verdediger van Jong Almere City de bal op de keeper had teruggespeeld blies scheidsrechter Kuipers voor een vrije trap. Omdat de bal net buiten de vijf meter lijn lag namen tien spelers van Jong Almere City plaats op de doellijn. De inzet belandde echter in de Almeerse muur.

100% kansen
Het zelfvertrouwen bij Rijnsburgse Boys groeide en vertaalde zich in een aantal prima aanvallen. Binnen drie minuten werden ook drie 100% kansen gecreëerd. Na een voorzet van Delano Asante leek Anthony van Dongen de bal in het doel te glijden maar zag keeper Joël van der Wilt toch nog op tijd reageren. Vervolgens kreeg Nino Klaver de tijd en ruimte om uit te halen. Dat deed hij ook maar net niet nauwkeurig genoeg. Zijn gekrulde schot vanuit stand spatte uiteen op de paal. Tenslotte kwam Anthony van Dongen opnieuw in ultieme scoringspositie na een voorzet van Steff van Rooijen. Na zijn uithaal was het nu verdediger Jaden Pinas die de bal van de doellijn haalde. Na deze reeks kansen was het Rijnsburgse offensief nog niet voorbij. Na een ingooi van Rob Zandbergen zag Roderick Gielisse een mogelijkheid om uit te halen maar werd toch geblokt. Helaas had de grensrechter ook zijn vizier niet op scherp staan na een net op tijd gegeven bal van Anthony van Dongen op Furhgill Zeldenrust. Een ultieme mogelijkheid om op voorsprong te komen kwam er dus niet om de scheidsrechter de aanval af floot.

Voetbalwet
En ja, de bekende voetbalwet – wanneer jij niet scoort dan doet de tegenstander dat – was ook deze zaterdagmiddag van kracht. Wellicht door de nog niet op orde zijnde organisatie bleek een minuut na de dubbele Rijnsburgse wissel (Dani van der Moot en Lesley Bakker voor Steff van Rooijen en Roderick Gielisse) de bal in het netje achter Wesley Zonneveld te liggen. Uit een voorzet van Marley Dors kopte invaller Tijmen Wildeboer de bal in de kruising. Rijnsburgse Boys kon weer helemaal opnieuw beginnen en leek daarbij ook de inbreng van de wissels nodig te hebben. Lesley Bakker zag zijn schot geblokt worden en Dani van der Moot kopte tweemaal net naast. Ook Delano Asante speelde niet de wedstrijd van zijn leven want ondanks de aanwezige ruimte schoot hij in kansrijke positie ruim over. Ook een corner en vrije trap in de blessuretijd waarbij Wesley Zonneveld mee naar voren ging, leverden geen resultaat op. In de tegenstoot bij de vrije trap wist Jong Almere City nog wel in het lege Rijnsburgse doel te schieten maar dat gebeurde vanuit buitenspelpositie. Voor het resultaat maakte het allemaal niet meer uit. Na vier minuten extra tijd kon Jong Almere City juichen: zeven duels achtereen ongeslagen waaronder vijf overwinningen. Rijnsburgse Boys verloor voor het eerst in de geschiedenis een competitieduel van Jong Almere City. En eigenlijk had dat nooit zover hoeven te komen…..

Rijnsburgse Boys – Jong Almere City: 1-2 (0-1)
19: Pim Lukassen: 0-1
54: Furhgill Zeldenrust: 1-1
76: Tijmen Wildeboer: 1-2

Scheidsrechter: J. Kuipers