Rijnsburgse Boys is het scoren nog niet verleerd

De eerste helft was zeer matig en de wedstrijd wilde maar niet echt openbreken. Hiervoor waren twee oorzaken aan te wijzen. Enerzijds was het spel van Rijnsburg veel te slordig waardoor er aanzienlijk veel balverlies werd geleden. Anderzijds waren het de DOTO-spelers die zeer gretig naar de grond gingen. Alleen al in de eerste helft moest DOTO-verzorger Veldman acht keer komen opdraven voor (lichte) blessuregevallen, waardoor hij in de eerste 45 minuten in ieder geval de meeste meters maakte. Harde overtredingen werden er echter niet gemaakt in de wedstrijd. De enige twee gele kaarten werden door de uitstekend fluitende scheidsrechter De Meyer dan ook gegeven voor een schwalbe en voor commentaar (beide voor DOTO).

Martijn Gootjes scoort zijn tweede goal (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys kwam nog redelijk uit de startblokken. Vooral Richal Leitoe kreeg veel ruimte op rechts van zijn directe tegenstander. Dit zorgde ervoor dat de rechtsbuiten van Rijnsburg de nodige voorzetten kon geven voor de goal van doelman De Ligt. Na een goede actie van Peter Freke, kwam de bal uiteindelijk wederom bij Leitoe aan de rechterkant. Zijn voorzet op de hersenpan van Martijn Gootjes zorgde in de 17e minuut voor de openingsgoal. Gootjes, die voor het eerst sinds tijden weer eens vanaf de aftrap kon beginnen, toonde direct zijn waarde en kopte de 1-0 op zijn eigen karakteristieke wijze tegen de touwen. DOTO komt voorlopig niet veel verder dan wat voorzetten richting het zestienmetergebied van Rijnsburg. Ondanks de voorsprong voor Rijnsburg, weet het elftal van aanvoerder Dennis Groot de druk niet verder op te voeren. Het laatste halfuur van de eerste wedstrijd gebeurt er hoegenaamd niets, behalve de eerder beschreven blessurebehandelingen. Het tempo is erg laag en de Rijnsburgers weten elkaar maar moeilijk te vinden. Echte kansen doen zich niet meer voor. Wel begint Joost Kuhlmann aan een indrukkenwekkende solo over de as van het veld, maar deze solo eindigt even indrukwekkend in een soort anti-climax. Zes minuten voor rust is er dan eindelijk een serieuze mogelijkheid voor Danny van der Vijver. Uit een voorzet van Leitoe weet Van der Vijver met de voet de bal op doel te krijgen, maar keeper De Ligt brengt redding.

Na rust gaat de wedstrijd ongewijzigd door, zowel wat betreft opstelling als wat betreft wedstrijdverloop.  Kargbo van DOTO mag aanleggen voor een schot, maar schiet ruim naast. Uit een vrije trap van Jelle Bouma weet Martijn Gootjes zijn voet net niet lekker tegen de bal te krijgen en niet veel later is het Joost Kuhlmann die op zijn beurt de bal uit een voorzet van Leitoe net niet lekker op zijn hoofd weet te krijgen. Wellicht had dit net andersom moeten zijn. DOTO beseft dat, zolang het 1-0 blijft, er altijd hoop blijft bestaan en zet tien minuten na de rust het gas zowaar een tandje bij. De sterk spelende Peter Freke brengt al koppend redding op de doellijn bij een ingeknikte bal van Onno Doeland. Niet veel later krijgt diezelfde Doeland, tot genoegen van het thuispubliek, geel voor de zoveelste blessure-veinzing. Uit de zoveelste voorzet van de voet van Richal Leitoe kopt Danny van der Vijver naast. Uit de snelle spelhervatting weet Tavaros Ramos de bal hard net langs de verre hoek van de Rijnsburgse goal te schuiven.

Resham Sardar in de lucht gestoken door zijn teamgenoten (Hans Heemskerk)

Nadat Jos van Beuningen Bart Freke is komen aflossen is het broer Peter die met een werkelijk subliem indraaiende voorzet vanaf rechts de bal precies op maat bij Martijn Gootjes aflevert, die daar voor de tweede keer wel raad mee weet en de 2-0 binnenkopt. Zijn vervanger André van Emond staat dan al klaar om hem af te komen lossen en direct na de 2-0 verlaat Gootjes onder luid applaus het veld. De handen op de tribunes kunnen vervolgens op elkaar blijven, want ineens gaat het lopen als een trein. DOTO moet met 2-0 achterin meer ruimte gaan weggeven en gaat achterin één-op-één spelen. Plotseling krijgt Rijnsburg kans op kans. Na attent doorlopen is het Peter Freke die door de defensie uit Pernis weet door te breken en hij gaat alleen op doelman De Ligt door. Helaas kiest hij er niet voor om de bal te stiften, maar schiet tegen de doelman van DOTO aan. Kort daarna speelt Joost Kuhlmann zich goed vrij om een poging te wagen en schiet invaller André van Egmond op de buitenkant van de paal.

Als Niek Oosterlee een kwartier voor tijd dan ook nog eens Resham Sardar als aanvallende middenvelder Peter Freke laat vervangen, komt de kampioensploeg helemaal goed op stoom. Koud op het veld krijgt Sardar de bal op een presenteerblaadje van uitblinker Richal Leitoe, die zonder de rentree van Gootjes, absoluut de man van de wedstrijd zou zijn geworden, en hij kan bijna niet falen: het balletje breed wordt binnengeschoven en doet de score inmiddels verder oplopen tot 3-0. Een minuut later is het Leitoe die nu maar eens besluit om zelf te schieten. Een dwarrelend schot gaat via de binnenkant van de paal in de verre hoek: 4-0.

Ook Andre van Egmond pikt weer een goaltje mee (foto Hans Heemskerk)

Ondanks de inmiddels 4-0 voorsprong lijkt Rijnsburgse Boys gretiger dan eerder in de wedstrijd en gaat het op zoek naar de volgende goal. Na een goede kans voor André van Egmond, is het Danny van der Vijver die alleen op de keeper afgaat. Hij verzuimt echter om de bal op een medespeler af te leggen en ziet zijn 100%-kans verzanden. DOTO komt nu helemaal niet meer in het spel voor en Rijnsburg krijgt via Joost Kuhlmann en Resham Sardar nog twee goed kansen. Uiteindelijk in de laatste minuut is het aanvaller Van Egmond die de score weet vast te zetten op 5-0. Na een fraaie steekpass van Jos van Beuningen schiet de kleine Ui de bal vanaf een meter of twintig achter de kansloze doelman van DOTO.

Uiteindelijk boekt Rijnsburg tegen DOTO dus een eenvoudige en ruime overwinning zonder zelf ook maar iets weg te geven, al moet hierbij wel worden opgemerkt dat het spel in het eerste uur nog te wensen overliet, het zo geplaagde DOTO een relatief willoos slachtoffer bleek en dat volgende week in de zes-punten-wedstrijd tegen Barendrecht aanzienlijk meer tegenstand zal worden geboden. In ieder geval biedt het voetbal in het laatste halfuur alsmede de (trefzekere) rentree van Martijn Gootjes wel degelijk perspectief.

Rijnsburgse Boys – DOTO: 5-0 (1-0)
17) Martijn Gootjes  1-0
66) Martijn Gootjes  2-0
79) Resham Sardar  3-0
80) Richal Leitoe  4-0
90) André van Egmond 5-0