Rijnsburgse Boys in ongelofelijke finale ten onder

Geweldige sfeer bij opkomst (foto Hans Heemskerk)

Sportpark Grote Geert is eigenlijk een maatje te klein voor een dergelijke wedstrijd. Het bordje “uitverkocht” hangt op de voordeur en een kleine vierduizend toeschouwers hebben een plaats gevonden langs het veld. Daarvan zien maar weinigen dat voorzitter Hinke Wolters van WKE een aardige geste heeft voor zijn collega Cees Driebergen van Rijnsburgse Boys. Vorige week ging de penaltystip op de Middelmors verloren, de plaatselijke bakker zorgt nu voor een vervangende stip in de vorm van een taart. Ondertussen is de warming up aan de gang terwijl de eerste regendruppels neerdalen. Zowel Menno van Roosmalen als Dick Zwarthoed staan in de basis. Bennie van Noord (geschorst) en Rodney Cairo (geblesseerd) staan in clubtenue langs de zijlijn, Ted Verdonkschot zit “gewoon” op de bank na zijn rode kaart van vorige week. André Paus zag vlak voor het weekend Erik Eleveld alsnog geschorst worden en maakte verder de wonderbaarlijke genezing van Berend Oosting mee.

De 11 die het moeten gaan doen (foto Hans Heemskerk)

In het begin van de wedstrijd komen bij het aftasten beide keepers maar amper in actie. De eerste kans in de wedstrijd valt na een kleine tien minuten te noteren. Peter Freke wordt op rechts de diepte ingestuurd. De RBB-topscorer schiet diagonaal maar ziet zijn inzet, nog voordat de aanstormende Zwarthoed gevaarlijk kan worden, door Beukeveld gestopt worden. WKE krijgt een eerste mogelijkheid uit een vrije trap van Kevin Mooibroek maar die schiet hoog over. Tegenover afstandschoten van Danny v.d. Vijver en Dick Zwarthoed staan hoge ballen van de Emmenaren richting Weerman en (Berend) Oosting, maar verder dan de roep om een strafschop en twee mogelijke handsballen leidt dat niet. Rijnsburg zoekt het veel van afstand, WKE houdt het nog een aantal keren op hoog naar voren maar aan beide kanten wil de bal niet goed vallen. Een kopbal van Weerman valt recht in de handen van Orlowski, terwijl Zwarthoed met sterk spel aan de basis staat van een mooie pass van Leitoe op Peter Freke. Keer op keer laten de Boys zien dat uitverdedigen tot een aparte kunst verheven kan worden. Maar de Drentse verdediging staat als een hunnebed en is niet te passeren. Op slag van rust is het Orlowski die handelend op moet treden om Lip het scoren in de korte hoek te beletten zodat 0-0 een terechte ruststand is.

Vreugde na het doelpunt van Bart Freke (foto Hans Heemskerk)

De laatste reguliere speelhelft van dit seizoen begint met een druilerig regentje. En een Rijnsburgse ploeg die goed uit de kleedkamer komt. In een driehoekje met Bart Freke en Danny van der Vijver krijgt Dick Zwarthoed de mogelijkheid om van vijf meter in een lastige korte hoek te schieten. Even daarna lukt het Joost Kuhlmann zich los te wurmen van de tegenstander maar hij wordt onrechtmatig gestopt. Met een corner als tussenstation leidt deze aanval tot een kopbal van Menno van Roosmalen op doel. Leitoe komt nog eens als een duveltje uit een doosje tevoorschijn maar is zelf net zo verbaasd over z’n kans als de tegenstander. Het oranje publiek gaat als 1 Drent achter WKE staan als Raymond Kolder een bal uit de kruising kopt. Nog 21 minuten te spelen en het is gestopt met zachtjes regenen. WKE-trainer Paus brengt een extra spits in en levert daarvoor een verdediger in. Want bij deze stand is Rijnsburgse Boys gewoon landskampioen.

Terwijl de omstandigheden steeds zwaarder worden weet Richal Leitoe op rechts zijn man te passeren en hard voor te geven. Uitverdedigen blijkt uitstel van executie. Op een meter of 14 van het doel is het Bart Freke die de bal hoog en hard in het rechterdeel van het doel schiet: 0-1. WKE zet alles op alles en gaat met de moed der wanhoop in de aanval. Als de rook weer opgetrokken is komt Tim Orlowski met de bal tevoorschijn en geeft het signaal “brand meester”. Met nog 12 minuten te spelen is het opnieuw tijd voor een Rijnsburgs feestje. De voorzet is van Raymond Kolder, Beukeveld is al onderweg om die voorzet te onderscheppen wanneer Mooibroek de bal aanraakt en z’n eigen doelman passeert (0-2). De markante verdediger dreigt zo de schlemiel van Emmen te worden, de spanning is uit de wedstrijd zo lijkt het.

Een terugspeelbal van Dennis Groot dwingt Tim Orlowski tot een stompend optreden, Weerman mist de opgelegde kans voor een eretreffer en Jelle Bouma haalt in de 88e minuut een bal van de lijn. De vierde official meldt drie minuten blessuretijd en normaliter wordt de resterende vijf minuten volgespeeld. Zoals ook nu en hoe! Op een voorzet van Theo Gennissen reageert Paul Weerman adequaat en maakt één minuut voor tijd de 1-2. Het is alles of niets aan WKE-kant en het is Berrie Hoogeveen die in de tweede minuut van de blessuretijd raak weet te schieten. Een voorzet van Wessels wordt in de linkerbenedenhoek gewerkt. Ineens is er die beloofde heksenketel die borrelt en kookt. WKE zet nog 1 keer aan – weet Orlowski een inzet niet naar de buitenkant te werken – en tot grote ontsteltenis van alles wat Rijnsburg is schiet Bas Hooiveld de bal over de liggende keeper binnen. Gelijk daarna blaast de scheidsrechter voor het einde. In plaatsen van feesten wordt het negentig minuten verlengen.

Het rampscenario dreigt nog groter te worden wanneer in het begin van de verlenging invaller Wessels de bal kant en klaar in het strafschopgebied neerlegt voor Weerman. De topscorer van WKE weet met het buitenkansje wel raad en dompelt 1.000 Rijnsburg-supporters met 1 schot in rouw. Vanaf dat moment is WKE de bovenliggende partij en gaat geel-zwart op zoek naar een treffer. Schoten van Menno van Roosmalen, Dick Zwarthoed en Danny van der Vijver, maar Beukeveld weigert te buigen. In de allerlaatste minuut van de verlenging is het een vrije trap waarop Danny van der Vijver weer hoop in de Rijnsburgse harten kopt: 4-3. Nog anderhalve minuut en dan is het zeker: dit kampioenschap wordt vanaf 11 meter beslist.

De reeks strafschoppen kent evenals de wedstrijd een vreemd verloop. Tim Orlowski stopt de eerste drie strafschoppen terwijl drie Rijnsburgers ook missen. Bij de 7e penalty neemt WKE een voorsprong en nadat ook de laatste strafschop aan Rijnsburgse kant gestopt wordt is het vonnis definitief voltrokken. De wedstrijdanalyse is voer voor sportpsychologen, het zal de spelers even worst zijn. Emotie komt links en rechts te voorschijn, troostende woorden, een knuffel hier en daar. Applaus van en voor de meegereisde supporters, over en weer  gaan de handen op elkaar. Een voetbalfinale heeft een winnaar en een verliezer. Een dooddoener van jewelste waar niemand vandaag een boodschap aan heeft. Maar toch: de felicitaties gaan vandaag naar WKE. En Rijnsburgse Boys mag met deze spelersgroep, met deze technische staf en met deze supporters ongelofelijk trots terugkijken op een historisch seizoen 2008-2009.

WKE – Rijnsburgse Boys: 4-3 (0-0) WKE wint na strafschoppen (2-1)
71. Bart Freke 0-1; 78. Kevin Mooibroek (e.d.); 89. Paul Weerman 1-2; 90.+2 Berrie Hoogeveen 2-2; 90+4 Bas Hooiveld 3-2; 98. Paul Weerman 4-2; 120. Danny van der Vijver 4-3