outhands

Rijnsburgse Boys in nacompetitie ongeslagen

Rijnsburgse Boys startte met een afwijkende opstelling. Spelers die normaal op de bank zitten of in het tweede spelen hadden het vertrouwen van de technische staf en de gebruikelijke veldspelers gekregen. Met maar liefst negen Rijnsburgers in het team, aangevuld met Jelle Bouma en Menno van Roosmalen, deden de Uien absoluut niet onder voor de Friezen. Harkemase Boys moest, vanwege de veel smallere kwalitatieve selectie, wel voornamelijk een beroep doen op de vaste veldspelers. De Rijnsburgers kenden een droomstart. Vanaf de aftrap had Harkemase Boys de bal nog niet aangeraakt of Marc Kabelaar speelde in het strafschopgebied zijn directe tegenstander Reinder Slager uit. De rechtsback werkte Marc Kabelaar naar de grond waarna scheidsrechter Meyers niets anders kon besluiten om de bal op de stip te leggen. Niels Hogewoning schoot, net als in de penaltyserie in Harkema, de bal strak in de linkerhoek zodat binnen 45 seconden de 1-0 op het scorebord stond.


Andre van Egmond in actie (foto Hans Heemskerk)

Gesteund door de vroege voorsprong kon Rijnsburgse Boys het initiatief aan Harkemase Boys laten. En dat viel niet mee voor de Friezen. Een wedstrijd waarin ze niet meer hoefden, super snel op achterstand kwamen en tenslotte moesten constateren dat de tegenstander af en toe gedurfd en fris speelde, bracht niet het beste in een voetballer naar boven. Pas na 20 minuten kreeg Harkemase Boys een goede mogelijkheid om iets terug te doen. De van een blessure teruggekeerde Oebele Schokker soleerde door het hart van de defensie en kwam oog in oog te staan met Martijn Zwaan. De keeper liet zijn klasse zien en keerde het schot van de, normaal gesproken, gevaarlijke spits. Niet veel later wist André van Egmond de bal vanaf de achterlijn terug te leggen op Niels Hogewoning maar voordat hij zijn voet er tegen kon zetten werkte Ronald van der Heijden de bal weg. In de tegenaanval schoot Patrick Goedhart de bal niet alleen langs de uitgekomen Martijn Zwaan maar ook naast de paal.


In de rust werden alle kampioenen van Rijnsburgse Boys gehuldigd (foto Hans Heemskerk)

Niet in de lijn van de sfeer binnen en buiten het veld liep Kerst Hofman bewust tegen André van Egmond op. Een dreigend opstootje werd gelukkig snel in de kiem gesmoord. Ook bij de laatste twee noemenswaardige acties uit de eerste helft was André van Egmond betrokken. Allereerst wist hij, na zichzelf vrij te hebben gespeeld, de bal breed te leggen op Niels Hogewoning maar zijn schot ging over. Net voor rust ging de Rijnsburger in een duel met Ronald van der Heijden naar de grond. De scheidsrechter floot; niet voor een strafschop maar voor een vrije trap voor Harkemase Boys….

De rust werd benut om alle kampioenselftallen van Rijnsburgse Boys een ereronde te laten lopen over het hoofdveld. Terecht applaus voor alle prestaties van zovele kampioenen en een mooi moment voor een unieke gezamenlijke kampioensfoto.


Het eindsignaal, het feest kan beginnen (foto Hans Heemskerk)

In de tweede helft was de eerste mogelijkheid voor Menno van Roosmalen maar zijn kopbal ging naast. Harkemase Boys had de superbehendige en snelle Martijn Barto in het veld gebracht. Hij zorgde voor meer dreiging maar het eerste werkelijke gevaar kwam pas na ruim 20 minuten. Uit een corner nam hij de bal vol op zijn schoen en vuurde een kanonskogel af. Martijn Zwaan stond volledig in de baan van het schot zodat het geen gevaar opleverde. Twee minuten later draaide hij met een schitterende beweging weg van Jos van Beuningen (die een meer dan prima wedstrijd speelde) en schoot opnieuw op het Rijnsburgse doel maar ook nu bewees Martijn Zwaan zijn waarde. Hoe langer de wedstrijd vorderde des te meer Harkemase Boys er niet meer in geloofde. Het vernieuwde en verjongde Rijnsburgse Boys hield prima stand en profiteerde van de ruimtes die op het middenveld ontstonden. Het laatste kwartier van de wedstrijd was absoluut voor de Rijnsburgers zodat de 2-0 logischer was dan de 1-1. Invaller Bart Freke stuurde een andere invaller, Bennie van Noord, weg. De achter de spitsen opererende speler van het jaar schoot voorlangs. Een andere uitblinker, Vincent Mulder, soleerde de zestien binnen maar zag zijn schot gekeerd. Daarna waren er fraaie aanvallen waarin eerst Thijs Haselhoff zich vast liep en iets later Bennie van Noord zijn schot gekeerd zag worden. Harkemase Boys wist slechts eenmaal, dankzij een slippertje van Menno van Roosmalen, gevaarlijk te worden. Onverwachts kon Martijn Barto uithalen maar hij faalde. Kort voor tijd onderstreepte Vincent Mulder met een schitterende actie de enorme potentie die Rijnsburgse Boys in de breedte van haar selectie bezit. Na meters gemaakt te hebben richting het doel zag hij zijn inzet voorlangs gaan.


Aanvoerder Dennis Groot met de schaal! (foto Hans Heemskerk)

Na vier minuten blessuretijd kon het kampioensfeest (opnieuw) losbarsten. Alle selectiespelers, in pak of shirt, hosten in de middencirkel en kregen een medaille voor het behalen van de zaterdagtitel die werd uitgereikt door de KNVB. Vervolgens was het tijd voor Dennis Groot om de kampioenschaal in ontvangst te nemen en aan zijn medespelers en het publiek te tonen. Een historisch moment na 19 jaar wachten…. De verwachting is dat de huidige selectie tegen de zondagkampioen de prijs gaat binnen halen die nog nooit in Rijnsburgse handen terecht is gekomen: de Algehele Amateurtitel. Maar garanties zijn er absoluut niet….  

Rijnsburgse Boys – Harkemase Boys: 1-0 (1-0)
Scheidsrechter: Meyers

1: 1-0: Niels Hogewoning (penalty)

Toeschouwers: 1.500
Gele Kaart Harkemase Boys: Reinder Slager

Opstelling Rijnsburgse Boys: Martijn Zwaan, Jos van Beuningen, Menno van Roosmalen, Yuri van Es, Jelle Bouma, Vincent Mulder, Niels Hogewoning (63: Bart Freke), Ben van der Meij, Thijs Haselhoff, Marc Kabelaar (62: Leslie van de Berg), André van Egmond (63: Bennie van Noord).
Opstelling Harkemase Boys: Veldhuizen, Reinder Slager, Van der Heijden, Van Dalen, Van Dijk, Van der Meulen, Goedhart (46:Barto), Hofman, Van den Driessche (57: Jansen), Schokker (57: Nicolai), Jelmer Slager.