Rijnsburgse Boys in 45 minuten langs een zwak DOTO

Rijnsburg kwam goed uit de startblokken. In de tweede minuut had doelman De Ligt van DOTO moeite genoeg met een geplaatste krulbal van Jelle Bouma uit een vrije trap. De bal kwam uiteindelijk voor de voeten van Menno van Roosmalen die zijn ploeggenoot Bennie van Noord wist te vinden, die vanwege de eerder genoemde vrije trap nog altijd voorin was. Met een snoekduik kopte de Rijnsburgse verdediger de bal tegen de binnenkant van de paal, maar kon net op tijd worden gestopt door keeper De Ligt. DOTO kan in het eerste kwartier nog aardig meekomen met de Rijnsburgers en in de zesde minuut krijgt de thuisploeg middels El-Akchaoui de eerste kans. Zijn schot in de korte hoek kan echter door Orlowski tot corner worden verwerkt. Niet veel later kan de veelvuldig mee opgekomen Jelle Bouma vanaf links een voorzet afleveren voor de goal van DOTO, maar Martijn Gootjes mist een halve meter lengte om deze bal tegen de touwen te knikken.

Er volgt een fase in de wedstrijd waarbij beide ploegen aan aanvallen toekomen zonder dat hieruit kansen ontstaan. De verdedigers zijn aan beide kanten van het veld net op tijd om een angel uit een eventuele scoringspoging te halen. Na een minuut of twintig spelen krijgt Joost Kuhlmann het op z’n heupen en legt de bal op een presenteerblaadje bij Martijn Gootjes. Het lijkt, zeker voor Gootjes, een koud kunstje om deze bal minimaal op goal te schieten, maar de bal vliegt over de kruising. Even lijkt het erop dat, net als vorige week tegen RVVH, het niet benutten van grote kansen de ploeg doet opbreken. Zover komt het niet. Peter Freke, tot dan toe ongelukkig in de wedstrijd, snoert zijn criticasters de mond door een vrije trap perfect in de rechterkruising te schieten en doelman Jaco de Ligt volstrekt kansloos te laten: 0-1. DOTO probeert wat terug te doen, maar spits Onno Doeland kan geen potten breken deze middag. Een bal verkregen uit een verre crosspass wordt slap in de handschoenen van Orlowski geschoten.

De Rijnsburgers beseffen dat deze tegenstander onmogelijk kan winnen en trachten om het surplus aan kwaliteit om te zetten in meer goals. Uitblinker Raymond Kolder ging voorop in de strijd en krijgt de bal via een kaats met Martijn Gootjes om er vervolgens aan de linkerkant vandoor te gaan. Zijn voorzet snijdt lekker in de zestien van DOTO waar Richal Leitoe de bal met uitgestoken been soepel glijdend kan intikken, althans zo lijkt het. Keeper De Ligt pareert de bal echter, maar uit de rebound kan Leitoe binnen een seconde en nog altijd liggend alsnog binnentikken: 0-2. Het laatste kwartier voor de thee lijkt al een lichte voorbode voor de tweede helft. Het tempo zakt een tandje en grote kansen blijven uit. Een kopbal van Kuhlmann gaat over en een rush van Leitoe door het hart van de defensie ziet er dreigend uit, alleen wordt de meegekomen Gootjes niet bereikt, al probeert de rappe aanvaller dit wel. In de 40e minuut valt de grootste kans voor DOTO te noteren. Verdediger Hoogendoorn kan met een uiterste krachtsinspanning een uitgestoken been tegen de bal krijgen, maar de bal gaat voorlangs en een aansluitingstreffer blijft uit. In de laatste minuut van het eerste bedrijf is het DOTO-verdediger Van den Ende die zelf de wedstrijd definitief de nek omdraait. Een hoge bal op zijn directe tegenstander Martijn Gootjes wordt opzichtig met de hand beroerd door deze Van den Ende en de scheidsrechter kan niet anders dan een strafschop toekennen aan de Rijnsburgers aangezien de handsbal in het strafschopgebied werd gemaakt. Peter Freke mag voor een tweede keer aanleggen, maar nu van beduidend dichterbij. Hij kiest voor dezelfde hoek, maar nu wel laag. Keeper Jaco de Ligt is dichtbij, maar niet dichtbij genoeg: 0-3. Niet veel later zoeken 22 spelers de kleedkamer op.

Na rust lijkt Rijnsburg snel op 0-4 te komen. Een kopbal van dichtbij van Gootjes kan met de nodige moeite worden gekeerd door De Ligt, hoewel dit uiteindelijk niets uitmaakt omdat er voor buitenspel wordt gevlagd. Na een slippertje (eigenlijk een reuze polletje) van Van Roosmalen blijkt de onmacht van DOTO. El-Akchaoui en Doeland kunnen het Tim Orlowski wederom niet moeilijk maken. Rijnsburgse Boys komt echter ook niet meer tot grootse daden. Wellicht dat de wedstrijd van dinsdag nog wat in de benen zat. Joost Kuhlmann en Peter Freke stranden in de eindfase van een aanval en uit een corner van Resham Sardar, hij verving de niet helemaal topfitte Van der Vijver, kopt Van Roosmalen net naast. Oosterlee wil iets forceren en brengt met nog een halfuur op de klok Dave Rijkaard en (terug van weggeweest) Jaap-Jan Zandbergen. Van Roosmalen en Kuhlmann mogen lekker gaan zitten. DOTO komt niet meer aan voetballen toe, maar de Rijnsburgers leggen de tegenstander nog altijd niet op de pijnbank. Een volley van Resham Sardar is weliswaar fraai, maar een makkelijke prooi voor De Ligt en Kolder kan alleen doorstomen naar het doel van de tegenstander, maar schrikt hier kennelijk zo van, dat een schot uiteindelijk uitblijft.

Inmiddels heeft Peter Freke met nog zo’n twintig minuten te spelen licht geblesseerd het veld verruild voor de bank en is Mustafa Celen binnen de lijnen gekomen. Zonder dat hij hier schuldig aan is, gebeurt er hierna echter helemaal niets meer. Scheidsrechter De Rest ziet Van Noord bij een corner kennelijk een uitvoering shirtjes-hangen ten tonele geven, dat hij besluit tot een penalty en een gele prent voor Van Noord. Aanvoerder El-Akchaoui schiet echter op de paal, zodat Orlowski deze middag in ieder geval de nul houdt. In het laatste kwartier valt er geen enkele noemenswaardige actie meer te noteren. Noteren wordt wel gedaan, maar dan door de scheidsrechter die het aantal gele kaarten opvoert tot zes in totaal, een aantal totaal niet passend bij de wedstrijd.

Rijnsburg haalt in ieder geval dit seizoen zes punten en een doelsaldo van 8 voor en 0 tegen de nummer een-na-laatst. Toch zijn deze punten nog niet “in the pocket”, want de club zal voor 1 april (donderdag) aanstaande nog met een kleine € 50.000 op de proppen moet komen om een claim van de fiscus te kunnen aftikken. Lukt dit niet, dan kan de KNVB formeel besluiten om alle uitslagen tegen DOTO te schrappen. Laten we dus hopen dat het DOTO lukt om in de komende dagen  het benodigde geld bijeen te sprokkelen. Niet alleen voor Rijnsburgse Boys, maar ook voor een zuivere competitie en zeker ook voor een sympathieke club, want dat is wel een kwalificatie die bij deze vereniging past. Ik neem aan dat voor eventuele giften wel contact kan opnemen met de penningmeester aldaar.

Volgende week andere koek tegen Barendrecht (thuis).

DOTO – Rijnsburgse Boys 0-3 (0-3)
22) Peter Freke (vrije trap)  0-1
33) Richal Leitoe   0-2
44) Peter Freke   0-3

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Van Noord, Rijkaard
Gele kaarten DOTO: Van Doten, Tavaros Ramos, Van den Ende, El Akchaoui

Scheidsrechter: De heer De Rest
Toeschouwers: 700

Opstelling DOTO: De Ligt, El Ouazizi, Van den Ende, Yilmaz, Doeland, Kargbo (71: Hannati), El-Ackchaoui, Van Doten, Scholten, Hoogendoorn (55: Tavaros Ramos), Hoekstra
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Van Roosmalen (60: Zandbergen), Bouma, Peter Freke (71: Celen), Sardar, Kolder, Gootjes, Kuhlmann (60: Rijkaard), Leitoe