gerard

Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels 0-0 (0-0) – VERSLAG

Thriller eindigt onbeslist

Soms heb je van die wedstrijden, waar vanaf de aftrap de doelpunten dreigend of hoopvol in de lucht hangen. En ook al vallen die doelpunten niet, het maakt toch de hele wedstrijd boeiend. Dat is heel wat anders dan een bloedeloze nul-nul. De wedstrijd tussen de Uien en de Roden op 23 september was zo’n boeiende pot. Al in de tweede minuut tekende Rijnsburg voor een schot van Wesley Goeman tussen de palen, waar IJsselmeervogels-keeper Jaimy Schaap op kon ingrijpen. En spannend bleef het tot de vijfde en laatste minuut in blessuretijd, waarin Richard van Nieuwkoop op een schot in de uiterste hoek katachtig met de vingertoppen redde.

Foto: Hans Heemskerk


Onwaardig
Het eerste deel van de wedstrijd was duidelijk voor de Rijnsburgers. IJsselmeervogels legde een spelopvatting op de mat, die de trotse Roden onwaardig is. Ook al is de ploeg van Willem Leushuis in dit seizoen tot nu toe succesvol in de Tweede Divisie, de spelers wachten op eigen helft de tegenstander op en proberen vanuit een foutje of een lange bal de counter in te zetten. En dat zijn we van de Vogels niet gewend. Pieter Mulders was hier al op voorbereid en speelde met een soort 3-4-3 opstelling. Drie verdedigers achterin en twee backs als hangende middenvelders aan de buitenzijde. Dat gaf Rijnsburg mogelijkheden om de Vogels onder druk te zetten en kansen te creëren. Die kansen kwam er ook. In de negende minuut kwam Jeffrey Jongeneelen na een leep balletje van Parami vrij voor het doel. Waar de Rijnsburgse spits normaal koelbloedig het net weet te vinden, ging de bal nu aan de verkeerde kant van de paal nét langs het doel. Ook Tillema kreeg vanuit een moeilijke hoek een direct schietkans na een diepe pass van Artien, maar schoot in de handen van de keeper. Goeman kon in de 41e minuut zijn befaamde vrije trap oefenen na een zware charge op Tillema en een bijbehorende gele kaart, maar schoot voor zijn doen ruim over de goal. En als laatste wapenfeit in de eerste helft kon Tillema, na handig onderscheppen van Jongeneelen, een streep afvoeren, die ternauwernood door Schaap tot corner werd getikt. Allemaal kansen, die goed hadden kunnen zijn voor een goal.

Foto: Hans Heemskerk


Tegenstoten
Maar ook de Roden kregen kansen. Het veld werd klein gehouden, zo’n 5 meter op de Rijnsburgse helft en zo’n 30 meter op de Spakenburgse helft en dan zijn er 22 spelers binnen 35 meter te vinden. Waarbij Rijnsburg de aanvallende toon zette. Dat leverde bij balverlies direct tegenstoten op. Met als grote namen Grot en Powel in de voorhoede. Dat gaf bij elke tegenstoot de nodige opwinding en nervositeit op te tribune en de Rijnsburgse bank. Maar alle kansen ten spijt, écht gevaarlijk werd het nooit in de eerste helft voor de goal van Richard van Nieuwkoop.
Goed uit de rust
Met ongewijzigde teams bij aanvang van de tweede helft (die even moest wachten om synchroon te lopen met het uitzendschema van FOX Sport) kwam Rijnsburg gelukkig goed uit de kleedkamer. Er waren in het eerste deel van de tweede helft wat kleine mogelijkheden aan beide zijden, maar de echte scherpte ontbrak bij alle voorwaartsen. Waarbij ook de conclusie getrokken kan worden dat er aan beide kanten goed werd verdedigend. Al had IJsselmeervogels daar wel vier gele kaarten voor nodig.
Rijnsburg paste in de loop van de tweede helft twee wissels toe. Donny van Oijen verving de sleurende Max Hudepohl en Giovialli Serbony verving de moegestreden Maikey Parami. Beiden hadden ook al de doordeweekse wedstrijd tegen Heracles in de benen.

Foto: Hans Heemskerk


Katachtige redding
De laatste twintig minuten begon Rijnsburg duidelijk de druk op het Spakenburgse doel op te voeren. Dat leidde tot een veelvoud aan corners, luidkeels aangemoedigd door de HKR. Dat leidde ook tot hachelijke momenten op de Rode doellijn, maar de goal wilde niet vallen. Door de Rijnsburgse aanvalsdrift werden de ruimtes groter en kon ook IJsselmeervogels gevaarlijk counteren. Goals hingen aan beide zijden in de lucht. Het was uiteindelijk aan Richard van Nieuwkoop en zijn katachtige redding te danken dat Rijnsburgse Boys in de laatste minuten het lid níet op de neus kreeg, zoals in beide voorgaande competitiewedstrijden wél gebeurde.

Foto: Hans Heemskerk


Goed voorbereid
Pieter Mulders sprak achteraf over “een interessante wedstrijd van onze kant. Zij zakten in en wij konden en wilden het spel maken. We hebben anders gespeeld dan anders en dat pakte goed uit. Het stond organisatorisch goed. Ik wist vooraf dat ze zo teruggetrokken zouden spelen, daar hebben we ons goed op voorbereid. En wij hebben het risico genomen door de aanval te zoeken. Het is jammer dat het ons niet lukte om de kansen te benutten, maar ik ben blij dat we de nul hebben gehouden. We hadden natuurlijk al een fikse wedstrijd in de benen tegen Heracles, maar daar zijn we goed uitgekomen.”
Roderick Gielisse werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd. “Het was een pittig potje”, vertelde Roderick na afloop, “Ik had een andere rol dan normaal, als hangende middenvelder. Daardoor kon ik regelmatig diepgaan en lekkere passjes en voorzetten afleveren. Zij speelden heel erg teruggezakt, waardoor er weinig ruimte was, maar we kregen toch behoorlijke kansen. Normaal zijn dat A-B-C-tjes om af te maken, maar het lukte vandaag niet.”
“Ik vind zelf dat we prima verdedigd hebben”, vervolgt Roderick, “En ik probeer daarbij altijd al mijn inzet te tonen, het is mooi dat ik daarvoor door het publiek word beloond. Wij gingen in elk geval vol voor de winst en dan loop je het risico van een tegengoal. In de vorige wedstrijden zat dat in de laatste minuten steeds tegen, nu pakte dat goed uit. Ik heb zeker geen vervelend gevoel na dit gelijkspel, we hebben als team de boel goed dichtgehouden. En Richard zat er lekker bij in de laatste minuut. Dat we zelf niet scoren is een tegenvaller, maar soms valt-ie goed en soms niet”.

Foto: Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels 0-0
Scheidsrechter: De heer D. Serik
Toeschouwers: 1.450
Geel IJsselmeervogels: Justiana, Nejmi, Ozturk, Buitenhuis
Geel Rijnsburgse Boys: van Oijen 
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Opoku, Artien, Prijs, Goeman@, Strooker, Tillema, Jongeneelen, Parami (80’ Serbony), Hudepohl (62’ van Oijen)
Opstelling IJsselmeervogels: Schaap, Carmelia, Buitenhuis, Justiana, Mejmi@, van Hussen (80’ Olijfveld), van der Laar (54’ Merraki), Powel, Ozturk, Grot, van Leijenhorst