Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – IJsselmeer vogels 1–0 (0–0) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys weet weer wat winnen is

Zelf scoren en de nul houden – het leverde Rijnsburgse Boys de eerste overwinning van 2022 op. Geen overtuigende zege maar wel eentje waar verder niets op af te dingen viel. Het levert de Uien voorlopig weer een plaats in het linker rijtje van de ranglijst op. Voor IJsselmeervogels ziet het er een stuk somberder uit. Alhoewel de ploeg uit Spakenburg nog nooit degradeerde moet er de komende 16 wedstrijden veel gebeuren om dat te voorkomen. “Als dit zo doorgaat wordt het een droog jaar volgend seizoen” merkte matchwinnaar Rob Zandbergen na afloop op. Een doordenkertje met een glimlach. Alleen tegen IJsselmeervogels scoorde de Rijnsburgse vleugelverdediger waarmee zijn seizoen totaal op twee komt.

Foto: Cor Spruijt

Personele problemen
Tegenstander IJsselmeervogels had voorafgaand aan de wedstrijd al melding gemaakt van 7 afmeldingen. Dat kwam aardig overeen met de namen op het wedstrijdformulier. In vergelijking met de thuiswedstrijd tegen de Uien in oktober waren maar vier namen gelijk. Bij de thuisploeg was het aantal voorziene mutaties wat lager. Op de wedstrijddag had Furhgill Zeldenrust zich ’s ochtends ziekgemeld. En Roderick Gielisse die tijdens de warming-up geblesseerd raakte. Marc Magan was zijn vervanger. Verder stond Wesley Zonneveld na het nodige blessureleed weer onder de lat.

Foto: Cor Spruijt

Eerste kansjes
De geel-zwarte brigade van Henk Wisman weet in het eerste kwartier drie kansen af te dwingen. Dani van der Moot gaat daarbij in de beginfase niet voor eigen succes maar probeert Jeffrey Jongeneelen aan te spelen. Robbert Olijfveld mag dan niet zo vaak vanaf de aftrap in het veld staan, gehinderd door een verdediger van IJsselmeervogels trapt hij jammerlijk in de grond terwijl hij recht in de ogen van doelman Schaap keek. Het zou hem zo gegund zijn om juist tegen zijn oude club de score te openen. En nummer drie mag het predicaat “kans” haast niet dragen alhoewel Jeffrey Jongeneelen best een kanonskogel in gedachten zal hebben gehad. Voor beide ploegen geldt dat veel passes stranden in goede bedoelingen, er zijn er legio die niet aankomen. Was het in de heenwedstrijd Jaimy Schaap nog die een nagenoeg perfecte wedstrijd stond te keepen, vandaag wordt hij maar weinig op de proef gesteld.

Foto: Cor Spruijt

Latje schieten
Bram de Bruin blijkt een snelle leerling te zijn. Halverwege de eerste helft wacht hij te lang met zijn dieptepass zodat Robbert Olijfveld al lang tussen verdediging en doelman verkeert als hij de bal in buitenspelpositie ontvangt. Een fractie later is de uitvoering een stuk beter. Deze keer haalt Olijfveld de achterlijn waarbij zijn voorzet door Dani van der Moot niet tot doelpoging gepromoveerd kan worden. Maar de inmiddels doorgelopen De Bruin onderschept de poging tot uitverdedigen. Helaas landt zijn inzet vanaf de rand van het strafschopgebied met een bal die vanaf de lat weer het veld in gaat. Tijdens de trainingen wil latje schieten nog wel eens een vermakelijk onderdeel zijn, tijdens de wedstrijd is het tamelijk frustrerend. Het had zo mooi af kunnen lopen.

Foto: Cor Spruijt

Scorevrij de rust in
Voor Rijnsburgse Boys is het de grootste mogelijkheid in de eerste helft. Vlak daarna wordt de bal door de bezoekers met de hand in het strafschopgebied beroerd. Maar sinds de laatste spelregelwijzigingen is het pas hands als de scheidsrechter er voor fluit. En dat was nu niet het geval. Voor IJsselmeervogels valt er ook een grote kans te noteren. Niet vreemd voor een ploeg waarvan de verzorger waarschijnlijk de meeste meters in het veld heeft gemaakt. De bal wordt na een vermeende overtreding op ruim twintig meter van Wesley Zonneveld gedeponeerd. Gelukkig beperkt Danny van den Meiracker zich met een geweldige uithaal tot paaltje schieten. Het zou (wederom) zó onverdiend zijn geweest.

Herkenbaar
Aan Rijnsburgse kant gaat zeker nog het nodige mis. Maar zo nu en dan komt dat oude bekende aanvalsspel toch alweer even tevoorschijn. Met name in het begin van de tweede helft toont het duo Van der Moot en Spruijt weer een aantal keren de bekende klasse. Doeltreffende afronden is er helaas dan nog even niet bij maar het moet voldoende hoop voor de toekomst bieden. Er is een zekere Rijnsburgse druk op het doel van IJsselmeervogels waarbij een aantal corners op rij genomen mag worden.

Foto: Cor Spruijt

Rijnsburgse matchwinnaar
De laatste in de serie hoekschoppen levert succes op – de bal komt bij de tweede paal terecht. Waar Dennis van der Plas klaar staat om op Rob Zandbergen terug te leggen. “Ik kon de bal met elk lichaamsdeel binnenwerken” was zijn toelichting achteraf. Gelukkig kiest hij een toegestaan exemplaar. De ontlading bij de spelers is groot – een moment waarop lang gewacht werd. Maar met nog een half uur op de klok is de buit nog lang niet binnen.

Foto: Cor Spruijt

Nuttige invallers
IJsselmeervogels probeert de bal zo veel mogelijk het strafschopgebied in te pompen. En hoopt daarbij op een toevalstreffer. Het wordt gelukkig geen succesvolle methode, mede ook omdat Bram Ros zich als heer en meester in het Rijnsburgse strafschopgebied ontpopt. Zonder al te veel moeite weet Wesley Zonneveld zijn doel schoon te houden. Ondertussen zijn Max Hudepohl en Delano Asante nuttig ingevallen en creëren niet alleen zelf wat kansjes maar houden ook druk op de verdediging van de bezoekers. Jeroen Spruijt krijgt in deze fase nog een behoorlijke kans op het verdubbelen van de score maar stuit op de uitlopende doelman. Uiteindelijk blijkt één treffer voldoende voor drie punten. En mag er naar de wedstrijd van dinsdag tegen TEC worden gekeken.

Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels 1–0 (0–0)

Scheidsrechter: de heer P. Henshuijs
Toeschouwers: 1.200

Gele kaarten – Rijnsburgse Boys: Marc Magan en Jeffrey Jongeneelen
Gele kaarten IJsselmeervogels: Jeffrey Buitenhuis, Pieter Langedijk, Darren Rosheuvel, Miguel Ramdas en Adil Haian

Scoreverloop:
62″ 1-0 Rob Zandbergen
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Rob Zandbergen, Bram Ros, Dennis van der Plas, Bert Koomen, Bram de Bruin, Marc Magan, Jeroen Spruijt (89. Ian van Otterlo), Robbert Olijfveld (76. Delano Asante), Dani van der Moot (76. Max Hudepohl) en Jeffrey Jongeneelen
Opstelling IJsselmeervogels: Jaimy Schaap, Bradley Martis, Jeffrey Buitenhuis, Adil Haian, Darren Rosheuvel, Daniel van Son (46. Pieter Langedijk), Miguel Ramdas, Mike van der Laar (87. Christos Ibrahim), Philippe van Arnhem (46. Jerrel Hak), Steven Sanchez Angulo (70. Ilias Boudouni) en Danny van den Meiracker