Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – Huizen 4-2 (1-0) – Verslag

Fris en gepassioneerd spelende Uien vermaken het geel-zwarte legioen

Rijnsburgse Boys heeft zijn eerste thuiswedstrijd in de nieuwe Derde Divisie gespeeld. SV Huizen kwam op bezoek en heeft dat gemerkt. De mannen van Pieter Mulders speelden met hun hart, zetten de toon, lieten zien wat de intentie is en maakten ook wat foutjes. Het hoort allemaal bij de opvatting die de Uien dit seizoen hebben. Aanvallen, druk zetten, power voetbal en het publiek vermaken. Het lukte allemaal prima. Het is duidelijk dat tegenstanders zoveel mogelijk niet in hun spel dienen te komen en zo rap mogelijk gaan voelen dat er niks te halen valt. Dat is een spelopvatting die lastiger uit te voeren is dan achterover leunen. Het zal af en toe met vallen en opstaan gaan, maar de Middelmors was in deze wedstrijd een plaats van vermaak. De wil droop ervan af en veel Rijnsburgers zullen met een goed gevoel het sportpark hebben verlaten. Waar het team voorop staat, kunnen we niet om de echte uitblinkers heen. Linksbuiten Rachid El Yaakoubi speelde een glansrol, was een plaag voor de Huizer verdediging en liet zien waarom hij gehaald is. De sterke vleugelflitser was the Man of the Match. Excellerende vleugelspelers, daar heeft het publiek naar gehunkerd…

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Het was al snel helder welke van de twee ploegen de bovenliggende partij was in deze wedstrijd. Rijnsburgse Boys dicteerde het spel. SV Huizen, dat de eerste wedstrijd verloren had van Harkemase Boys, liep behoorlijk achteruit, wat Rijnsburgse verdedigers met regelmaat de kans gaf een eind op te stomen. De eerste speldenprik was een felle. De keihard werkende Martijn Tjon-A-Njoek, ook wel Tjoek genoemd, legde perfect terug op Goeman, die zijn pegel rakelings over de lat zag vliegen. Het was de opmaat voor een reeks hele en halve kansen. Zo zag El Yaakoubi zijn lage schot uit de linkerhoek gehaald worden en kon Jeffrey Jongeneelen geen kracht achter een behoorlijke schietkans zetten. De Uien combineerden lekker. Het is te zien dat we er aanvallend aan kwaliteit op vooruit zijn gegaan. Snelheid, gevaarlijk en kort combinatiespel met oog voor de steekpass. Het is lastig te verdedigen en dat bleek in het vervolg. Zo schoot de aanvallend weer sterke Joël Tillema na een slimme bal tussendoor in het zijnet. En de bij corners actieve Hidde Prijs kon na een corner net niet inkoppen. Zijn via de grond gekopte bal ging net over de lat. Het hoogtepunt van de eerste helft kwam toen nog.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Rachid El Yaakoubi, een speler van wie je gauw ziet dat het alles of niks kan zijn, toonde zijn klasse. Twee keer op rij speelde hij een tegenstander uit op de meest vernederende manier, door de benen. Zijn opponenten waren hem kwijt en toen de twee ‘panna’s’ voltooid waren stond hij vlak voor de achterlijn, om doodkalm de bal breed te leggen richting Jeffrey Jongeneelen. Jongeneelen deed waarvoor hij stond, intikken. De 1-0 vlak voor rust was een verdiende en welkome goal op een perfect moment.
Na rust gingen de Boys door met wat ze in de eerste helft deden. Gas geven en aanvallen. De toon die in de eerste helft al was gezet ging richting een symfonie. Zo zette Jongeneelen cross langs de doellijn voor, maar zowel Tjoek als Van Lunteren konden net niet afdrukken. Ook op de tweede goal had Jongeneelen veel invloed. Zijn bal diep op Tillema werd door Tillema perfect op Tjoek teruggelegd. De door ‘kenners’ zo verguisde spits deed waar hij voor inliep: feilloos de 2-0 maken.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


De trein stopte niet. Een tweetal keren zelf aftrappen daargelaten gingen de Uien lekker door. Een schot van Jongeneelen werd net naast getikt en de zwaar op intuïtie spelende El Yaakoubi maakte een acrobatische omhaal die maar net naast ging. Het was uitstel van executie omdat Tjoek wederom scoorde. De assist was deze maal van zijn voormalige HFC-maatje Verdam, die niet zijn beste wedstrijd speelde, maar wel oh zo belangrijk is. De voorassist was van… tsja… Jeffrey Jongeneelen. De voormalige Katwijk-vedette heeft klasse, overzicht en weet hoe hij medespelers in stelling moet brengen. Een heerlijke speler om in je elftal te hebben en als supporter een genot.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Jammer genoeg – Richard van Nieuwkoop baalde flink – waren er twee slappe momenten in de geel-zwarte defensie die een goal opleverden. Weifelend optreden en miscommunicatie stonden aan de basis van zowel de 3-1 als de 4-2. Met wat meer scherpte hadden we namelijk geen enkele tegengoal gehad. U leest het overigens goed, de 4-2. Na de 3-1 werd namelijk snel weer orde op zaken gesteld. Een perfecte aanval over links was daar de oorzaak van. El Yaakoubi gaf Strooker door middel van een werkelijk perfecte bal binnendoor de gelegenheid af te drukken. De aanvallend ingestelde duidelijk aan spierkracht toegenomen linksback aarzelde geen moment en ramde de 4-1 laag binnen. Zoals gezegd was de 4-2 een dompertje, maar een kopbal op de lat van Huizen ten spijt was de zege eigenlijk niet meer in gevaar. Sterker nog, Jeffrey Jongeneelen ramde de bal uit de draai, assist Tjoek, onderkant kruising. En toen Max Hudepohl binnen de lijnen kwam, de moegestreden El Yaakoubi verdiende een publiekswissel, kwam er nog meer vuurwerk. De snelle en talentvolle vleugelspeler kopte eerst net naast en leek daarna te schrikken van een flinke kans. Dichtbij het doel kon Max vrij uithalen, maar hij raakte de bal niet bepaald optimaal. Dat deze nieuweling kwaliteiten heeft gaat nog tot uiting komen. Het slotakkoord was voor Marvin Wijks. In blessuretijd viel hij in, waarop prompt een prachtige actie volgde. Een man passeren en goed terug leggen op Jorn van Lunteren leverde helaas geen goal op. Achter het standbeen langs ‘schoot’ de zeer ijverige en fysiek sterke Van Lunteren voorlangs. Het maakte toen niet meer uit. Rijnsburgse Boys won de eerste thuiswedstrijd van het seizoen dik verdiend met 4-2. En dat had ook zomaar pakweg 7-2 kunnen zijn…
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Pieter Mulders is geen man van vage teksten en zalvende woorden. Eén blik is voldoende om te zien dat onze nieuwe oefenmeester heel goed onder woorden weet te brengen wat hij denkt. Recht voor zijn raap, daar houden we in Rijnsburg van. Over het verleden wil hij het niet meer hebben. “Vier goals is perfect, maar die twee goals tegen zijn gewoon k.. We verdienen die vier goals, ongeacht spel en kansen, hebben weinig weggegeven. Twee goals tegen is zuur. Ze keken toen alleen naar de bal en niet naar de tegenstander. Maar daar sta je centraal voor.” Over de positieve kanten: “We hebben geprobeerd het publiek te vermaken en hebben de drie punten. Ik ben het meest tevreden over de kansen die we gecreëerd hebben en het spel. Het zag er goed uit. Hoog tempo. We hebben alleen in de eerste helft te weinig getemporiseerd. De eerste 45 minuten hebben we volle bak naar voren gespeeld, we mogen soms wel een rustmoment inbouwen. Daardoor creëer je heel veel kansen, alleen dat hou je geen 90 minuten vol. Ik ben tevreden. We maken progressie. “ En over uitblinker El Yaakoubi: “Ik heb hem al wat jaartjes meegemaakt. Het kan vriezen en het kan dooien met hem. Als het gaat dan is ie ongrijpbaar. Hij gaat op de turbo. Hij kreeg misschien iets te veel ballen, waardoor hij op het laatst stuk was. Maar we hebben goeie jongens op de bank. Max viel goed voor hem in.”
Ik vond het een lekker potje. Aan het welgemeende applaus na afloop te horen de rest ook…
Rijnsburgse Boys – Huizen 4-2 (1-0)
45. 1-0 Jeffrey Jongeneelen
52. 2-0 Martijn Tjon-A-Njoek
57. 3-0 Martijn Tjon-A-Njoek
62. 3-1 Guido de Graaf
65. 4-1 Jordy Strooker
67. 4-2 Guido de Graaf
Scheidsrechter: de heer P.N. van der Burg
Toeschouwers: 1.200
Gele kaart Huizen: Laoikili
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Tillema, Gielisse (69. Artien), Prijs, Strooker; Goeman, Verdam, Van Lunteren; Jongeneelen (90+1 Wijks), Tjon-A-Njoek, El Yaakoubi (77. Hudepohl).
Opstelling Huizen: Verkerk; Benning, Papamelodias, Vente, Oehlers; Klaassen (69. Van Ruiswijk), El Biyar (69. Jones), de Graaf; Etwi (53. Van Loen), Eijkemans, Laoikili.