IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – HSV Hoek: 0-2 (0-1)

Rijnsburgse Boys knalt door de ondergrens

Op de warmste novemberdag ooit kreeg Rijnsburgse Boys een ijskoude douche te verwerken. Debutant HSV Hoek versloeg Rijnsburgse Boys met 0-2 waardoor de vierde achtereenvolgende thuisnederlaag een feit werd. Wij moeten bijna vijftig jaar terug in de tijd om nog slechtere thuisresultaten tegen te komen. In Vlietstede zullen ze het wellicht nog wel weten: in het seizoen 1967-1968 verloor Rijnsburgse Boys vijfmaal op rij een thuisduel. Afgelopen zaterdag liep het dramatisch slecht spelende Rijnsburgse Boys na honderd seconden achter de feiten aan toen het eerste schot van HSV Hoek op doel direct raak was. Het ontbrak de Zeeuwen aan scherpte om voor rust uit te lopen naar 0-2 of zelfs 0-3. Daardoor kon Rijnsburgse Boys, na ruim een uur spelen, op gelijke hoogte komen na een cadeautje van de scheidsrechter. Het missen van de verkregen penalty door Raily Ignacio paste vervolgens geheel in de geest van de wedstrijd. Het geloof, de vorm en het zelfvertrouwen waren allemaal niet aanwezig waardoor de tweede tegentreffer in blessuretijd geen verrassing meer was. ’In het verleden waren clubs bang om op Middelmors te spelen, nu komen ze er om een feestje te vieren’ aldus een balende en teleurgestelde Richard van Nieuwkoop.

rbb-hoek

Foto Hans Heemskerk


Afspraken nakomen. Het is verrekte handig in een teamsport om met elkaar goede resultaten te behalen. Of direct bij de les zijn en niet zitten slapen. Beide clichés zijn wel van toepassing op de vroege treffer van HSV Hoek. De klok telde exact 1 minuut en 37 seconden toen de volkomen vrijstaande Mattis Persoons mocht uithalen: 0-1. Ondanks alle aanwezige ervaring: welkom Middelmors zou je bijna zeggen. Net als vorige week gebeurde er vervolgens bijzonder weinig op het, vooral aan de tribune zijde, zompige speelveld. Terwijl de mannen van Niek Oosterlee op zoek waren naar, zeg het maar, de juiste vorm of acceptabele spelpatronen, wachtte HSV Hoek op de volgende mogelijkheid om toe te slaan. Het eerste kwartier was nog net niet voorbij of binnen één minuut kreeg eerst Kyle Doesburg en vervolgens Jelle de Schryver alle ruimte om te schieten. Beide schoten gingen naast.
rbb-hoek (2)

Foto Hans Heemskerk


De wedstrijd was een kwartier oud of Mark van den Boogaart moest met een hamstringblessure het veld verlaten. Cas Knoester nam zijn plek in en deed dat prima. De aanvoerdersband hoefde niet afgegeven te worden; deze was als goed gebaar al aan Ronald Breinburg gegund. De verlate viering van zijn 100ste competitieduel, die hij vier weken geleden tegen Sparta Nijkerk speelde, was de reden.
Slechts tweemaal kwam Rijnsburgse Boys dicht in de buurt van het doel van keeper Mitchell Braafhart. Na een bijzondere vrije tap van Martin van Eeuwijk, een soort lobje, werkte Raily Ignacio de bal over het doel. Vier minuten later wist Quincy van de Leuv de opening te vinden en speelde Raily Ignacio aan, die vervolgens opnieuw de bal over de lat schoot. De kansen voor HSV Hoek waren gevaarlijker. In duel met Ronald Breiburg ging Mattis Persoons naar de grond. Scheidsrechter Bronsvoort zag,  tot opluchting van alle Rijnsburgers, geen aanleiding om naar de penaltystip te wijzen. Vervolgens kwam de razendsnelle Kyle Doesburg, Leon Tol had letterlijk en figuurlijk zijn handen aan hem vol, een teenlengte tekort om een scherpe voorzet doeltreffend af te ronden.
rbb-hoek (3)

Foto Hans Heemskerk


Het rustsignaal kwam als een bevrijding voor Rijnsburgse Boys. ’Het weglopen uit positie, de ballen van de voet laten lopen, het uitglijden, wij speelden zwaar onder ons niveau’ aldus Niek Oosterlee. In de rust is hij niet boos geworden op zijn spelers. ’Ik heb hen aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Ik heb hen verteld dat zij zichzelf zoveel tekort doen wanneer zij dit niveau op de mat leggen. Het is niet alleen Rijnsburg-onwaardig, ook jezelf verneder je er mee’. De speech van de trainer leek niet aan dovemansoren gericht. Binnen de minuut had Raily Ignacio, via een vrije trap, de na rust ingevallen keeper Jordi de Jonghe getest. Het schot van de Rijnsburgse topscoorder belandde op het lichaam van de doelman. Vijf minuten later was het opnieuw Jordi de Jonghe die zich in de kijker speelde. Een 100% kans voor Martin van Eeuwijk maakte hij via zijn benen onschadelijk. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen: hoe kan je zo’n kans missen…
rbb-hoek (4)

Foto Hans Heemskerk


Nadat twee schoten van Mateusz Kuzmicki naast gingen, waarvan de tweede net naast de kruising, kreeg Rijnsburgse Boys via een penalty de beste kans om de gelijkmaker te scoren. Cas Knoester ging in een, onschuldig ogend, duel met Lionel Fitsch naar de grond. Raily Ignacio, toch al niet in vorm, pakte het cadeautje niet uit. Jordi de Jonghe koos de juiste hoek en tikte de bal voor de doellijn weg. Vloeiende aanvallen, ze waren schaars deze middag. Niet verwonderlijk was dan ook dat de volgende Rijnsburgse mogelijkheid opnieuw uit een vrije trap kwam. Na het doeltreffende resultaat van een aantal weken geleden tegen Kozakken Boys mocht opnieuw Quincy van de Leuv het proberen. Nu ging de bal net over. Drie minuten later was het Martin van Eeuwijk die een vrije trap snel nam en de bal op Raily Ignacio speelde. Opnieuw brachten, voor HSV Hoek dan, de benen van de keeper redding.
rbb-hoek (5)

Foto Hans Heemskerk


Terwijl de tijd wegtikte verdween alle Rijnsburgse hoop op een goede afloop. Extra aanvaller Jeffrey Koemans schoot, na een één-tweetje met Quincy van de Leuv, naast en Ahmed Ali zag zijn kopbal voorlangs het doel gaan. De risico’s die genomen waren, Jeroen Hessing was immers gewisseld, leverde HSV Hoek natuurlijk ook kansen op. Kyle Doesburg kwam tweemaal oog in oog met Richard van Nieuwkoop te staan maar faalde net zo vaak. In blessuretijd betekende balverlies van Ahmed Ali een niet te missen kans voor invaller Thomas van Renterghem. En dat deed hij dus ook niet: 0-2. De zon, die inmiddels achter de wolken schuil was gegaan, liet het op zijn manier ook killer worden op Middelmors. Na afloop heerste een ijzige stilte in de catacomben.
‘Wij zijn samen om zowel in goede als slechte tijden één team te zijn’ aldus Niek Oosterlee. ‘Maar het woord is nu wel aan de spelers. Zij moeten het echt gaan laten zien. De hand van der trainer wordt, zowel bij succes als bij falen, altijd overschat. Ik kan alleen de spelers aan spreken op wat niet goed gaat. En dan hopen dat het kantelt.’
Rijnsburgse Boys – HSV Hoek: 0-2 (0-1)
2: Mattis Persoons: 0-1
90+2: Thomas van Renterghem: 0-2
Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort
Toeschouwers: 900
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Leon Tol
Geel kaarten HSV Hoek: Mateusz Kuzmicki en Birgen Martens
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Ahmed Ali, Leon Tol, Jeroen Hessing (77: Jeffrey Koemans), Ronald Breinburg, Mark van den Boogaart (17: Cas Knoester), Martin van Eeuwijk, Resham Sardar (46: Renee Troost), Quincy van de Leuv, Raily Ignacio en Marvin Wijks
Opstelling HSV Hoek: Mitchell Braafhart (46: Jordi de Jonghe), Reguillo Vandepitte, Fabian Wilson, Lionel Fitsch, Birgen Martens, Mattis Persoons (79: Thomas van Renterghem), Jelle de Schryver (86: Ibrahim Eryürük), Gert-Jan van Leiden, Mateusz Kuzmicki, Kyle Doesburg en Matthieu Voet