Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg   5-0 (2-0) – VERSLAG

Een hartverwarmende wedstrijd op een hele koude middag

Nederland blijft voorspelbaar in zijn onvoorspelbaarheid. Vorige week zaterdag, uit bij Katwijk, konden de T-shirts uit de kast. Een week later is het in één bepaald opzicht compleet anders. Zelfs met een dikke winterjas aan en een muts op was het qua temperatuur niet bepaald goed toeven op de Middelmors. Maar met een guur windje en een dag nadat er 15 centimeter sneeuw viel, deden de geel-zwarte Boys meer dan we als supporter zouden verwachten. Tegen een tegenstander van het kaliber HHC Hardenberg weet je immers dat er een zware middag zou moeten wachten. Maar net als in de laatste wedstrijd van het seizoen 2018-2019, toen de Uien met 6-1 uithaalden tegen HHC, was het ook nu een wedstrijd die minder zwaar was dan men van tevoren zou verwachten. Natuurlijk was dit een verrassing, ondanks de goede serie van Rijnsburgse Boys. En ondanks dat de Hardenbergers geen topserie achter de rug hebben. Het was een mentale verwarming op een koude middag, die de Uien eigenlijk al voor rust beslisten en na de rust fraai afmaakten. 5-0…staat fraai toch ?

Foto: Cor Spruijt

Het leek wel een beetje op de wedstrijd thuis tegen TEC, 11 dagen geleden. Ook toen sloegen de Uien in een tijdsbestek van drie minuten – en voordat de twintigste speelminuut was aangebroken – twee keer keihard toe. En hoe! In de 151 ste wedstrijd van clubicoon Roderick Gielisse deelden de Uien snel twee mokerslagen uit. Dat had al eerder gekund trouwens. Dani van der Moot, die inmiddels al ruim een half jaar droog staat (uhhh…. stond, lees maar verder), kreeg de uitgelezen mogelijkheid om zijn lange doelpuntendroogte ten einde te brengen, maar één op één voor doelman Borgman redde de Hardenbergse goalie. Dat was even pijnlijk, omdat we Dani zijn goal zo gunnen. In die fase was er overigens regelmatig wat miscommunicatie in de Rijnsburgse aanval, waardoor potentieel fraaie aanvallen in balverlies strandden. Maar, de intentie was prima.

Foto: Cor Spruijt

Toeslaan
Hij hing al in de lucht … en hij viel. De assist was van Zeldenrust, die perfect terug legde op Jongeneelen. Jeffrey, altijd al behept geweest met twee gelijkwaardige benen, ramde met links met uiterste precisie de bal langs Borgman en strak langs de paal: 1-0.
En ja hoor, daar was ie eindelijk. Iedereen hoopte erop en gunde het hem. Onze topspits Van der Moot, want dat is hij nog steeds, kreeg de bal na een combinatie met Zeldenrust voor de voeten. HHC verdedigde daar niet al te braaf en dat moet je afstraffen. En dat deed Dani. De 2-0 schoof hij netjes langs Borgman, waarna de vreugde explosie volgde. Niet alleen bij hem en bij het team, ook van de supporterszijde voelde je de opluchting dat Dani zijn eerste sinds lange tijd scoorde. Iedereen op en om het veld gunde het hem, tenzij je een oranje hart hebt natuurlijk.

Foto: Cor Spruijt

Onmachtig HHC
In de tussentijd was HHC van systeem gewisseld. Het bood amper soelaas. Illustratief is het feit dat het grootste ‘gevaar’ van Hardenberg een kopbal in de handen van rustpunt Zonneveld was. Het was slordig in de passing, zoekende en kreeg geen poot aan de grond tegen het geconcentreerd verdedigende Rijnsburgse Boys. Komt dat door het achteruit schuiven van Bram Ros ? Het heeft blijkbaar bepaald geen slechte invloed. Maar, het zal zeker niet de enige factor zijn. Een belangrijk ander punt is dat sommige spelers duidelijk beter in vorm zijn dan pakweg vijf weken geleden. Neem Bram de Bruin, die met een scala aan intercepties menig tegenaanval onschadelijk maakte. Sterker, hij bleef daardoor vrijwel altijd in balbezit en startte meteen een aantal tegenaanvallen. En hij was niet de enige. Mede daarom was 2-0 voor met rust in wezen nog mager.

Foto: Cor Spruijt

Geen Maassluis II
Nee, geen ‘Maassluisje’ deze keer. Zo had Dani van der Moot na rust al snel een flinke kans, maar al glijdend wist hij vlak voor doelman Borgman niet te scoren. Dat werd een corner en daar zat meer in. Wat volgde was één van de zeer weinige gevaarlijke Hardenbergse momenten. Jesper Drost had namelijk echt wel kunnen scoren, stond op pakweg 11 meter van de goal helemaal vrij, maar schoot jammerlijk naast. Dat zijn cruciale momenten. Scoort de tegenstander die niet, dan gaat het meestal de goede kant op. In de fase erna was het enkele keren hachelijk voor de Hardenbergse goal. Het ging maar net goed, maar het was eigenlijk uitstel van erger. Trainer van Hunenstijn van HHC sloeg aan het wisselen, maar het had geen effect. De Uien trokken zich wat terug, misschien iets te veel soms en loerden op de kansen die komen gingen.

Foto: Cor Spruijt

Moot goals
Tsja en waar het Dani van der Moot al een tijd niet mee zat, keerde het tij. Weliswaar ook met fortuin, maar dat is voor een spits niet belangrijk. Want een voorzet van Jeroen Spruijt caramboleerde via een Hardenbergse verdediger en als laatste Dani met een lullige roller achter doelman Borgman: 3-0. Dat was de genadeklap voor HHC. Weliswaar haalde Roderick Gielisse, 150 keer geel-zwart op deze dag, een schot van de eigen doellijn, maar aan de andere kant hadden er nog wat meer kunnen vallen. En uiteindelijk vielen er nog een paar. En fraai ook.
Ze zijn allebei slimme spelers en als je die samen laat spelen, dan kan er echt wat leuks ontstaan. Een vrije bal op rechts werd door Man of the Match Jeffrey Jongeneelen snel, goed en slim genomen. Met een diepe bal voorbij de verdediging lanceerde hij Jeroen Spruijt. De Rijnsburgse goalgetter schoot overtuigend binnen: 4-0.
En daar was ie weer, bliksemschicht Delano Asante. Snel en gevaarlijk, jagend en… een goed schot. Zijn 5-0, een prachtige knal hoog in de verre hoek, was de kroon op een heerlijke middag. Viel er wat op aan te merken ? Amper. Zo beaamde ook Bram Ros. “Af en toe gingen we iets te ver achteruit. Maar aan de andere kant, als je 5-0 wint en je hebt heel weinig weggegeven, dan kan je tevreden zijn. Ze hebben twee grote kansen gehad, tegen ons een stuk of acht, negen. Ze begonnen met 5-3-2, maar na de 2-0 gingen ze heel snel 4-3-3 spelen. Dat hielp niet. Ze begonnen tijdens de wedstrijd te klagen over het dubbele programma, maar dat is natuurlijk geen excuus.”
Heeft de nieuwe positie van Bram Ros te maken met de zegereeks ? Lachend: “we hebben vier wedstrijden – op een goal van mij na – geen tegengoal gehad. Dus geen goal die de tegenstander er zelf in schiet. Het staat gewoon goed. Maar we gaan anderen niet tekort doen, want die deden het daarvoor ook prima. Het scheelt dat iedereen fit is. En ook fit qua uithoudingsvermogen. We zitten er lekker in. En Jeffrey en Dani hadden lang niet gescoord en Delano scoort zijn derde op rij.”
De flow is terug. Volhouden maar.

Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg 5-0 (2-0)
Scheidsrechter: de heer J. te Kloeze
Gele kaart HHC Hardenberg: Kevin Görtz

Toeschouwers: 1100
Scoreverloop:
14. 1-0 Jeffrey Jongeneelen
17. 2-0 Dani van der Moot
64. 3-0 Dani van der Moot
83. 4-0 Jeroen Spruijt
84. 5-0 Delano Asante

Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld; Bert Koomen, Bram Ros, Dennis van der Plas, Rob Zandbergen; Jeroen Spruijt (86. Robbert Olijfveld), Bram de Bruin (77. Marc Magan), Roderick Gielisse; Furhgill Zeldenrust (77. Delano Asante), Dani van der Moot (85. Ian van Otterlo), Jeffrey Jongeneelen (85. Max Hudepohl).
Opstelling HHC Hardenberg: Nick Borgman; Ashwin Manuhutu, Joeri Church, Gersom Klok, Danny Bouws (62. Kevin Görtz); Rutger Etten, Matias Jones Mourigan (62. Rick Hemmink), Glenn Kobussen, Jesper Drost (78. Thomas Reinders); Rob van der Leij, Matthijs Hardijk (62. Steff Kaptein).