Piet Kralt

Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg 2-1 (0-1) – VERSLAG

De meerwaarde van drie punten

Voetbalteams krijgen voor een verloren wedstrijd nul punten, voor een gelijkspel een punt en voor een winstpartij drie punten. Soms wegen drie punten extra zwaar. Zoals deze zaterdag bij Rijnsburgse Boys. Winst was al lang niet meer voorgekomen, zoals elke radioverslaggever op de perstribune niet moe werd te zeggen. Na de 2-1 winst op HHC Hardenberg was de opluchting dan ook groot. Na een aantal keren ruimschoots niet (Kon. HFC, Katwijk) en een aantal keren net niet (Quick Boys, ACV) was het nu wel. Wie kritisch is, zegt misschien net wel. Maar dat deed geen recht aan het spelbeeld. Rijnsburgse Boys was de betere ploeg.

Het was winderig, koud en nat op de Middelmors. Misschien verklaart dat het betrekkelijk lage aantal toeschouwers. Je zou denken dat die juist nu nodig waren om de ploeg aan te moedigen, maar niet iedereen zit daar kennelijk zo in.

Hotseknotsbegoniavoetbal
Het begin was rommelig en halverwege de eerste helft staat er in mijn aantekeningen ‘hotseknotsbegoniavoetbal’. De term is afkomstig van wijlen Hans Kraay senior en behoeft geen nadere toelichting. Het spel golfde op en neer, maar uitgespeelde kansen waren schaars. Een mooie aanval via Delano Asante kon door Dani van der Moot niet met een doelpunt worden bekroond. Maar er werden ook veel ballen naar de verkeerde kleur gespeeld.
In de 33e minuut scoorde HHC Hardenberg. Er was een veelbelovende aanval van Rijnsburgse Boys. Nino Klaver had de bal en van alle dingen die hij kon doen maar hij deed precies het verkeerde . Hij speelde de bal naar HHC-er. Een snelle uitval volgde. In no-time schoot Pascal Mulder achter Wesley Zonneveld.
Het antwoord leek snel te komen, maar Dani van de Moot kopte uit een corner knalhard op de paal. Maar ook HHC Hardenberg zat niet stil. Vlak voor rust redde Wesley Zonneveld uit een snelle Hardenbergse aanval. Toen de rust aanbrak was er weinig optimisme. Weer zo’n middag?

Wissel met gevolgen
De tweede helft begon een paar minuten later vanwege een niet alledaagse reden. Scheidsrechter Alwin Steeg had problemen met zijn oortje. Vroeger had een scheids alleen een fluit. De vooruitgang maakt ons steeds afhankelijker van de techniek.
Hoe dan ook, HHC bracht de bal weer aan het rollen en creëerde de eerste kans. De Boys deden wel wat terug, maar even later weer een kans voor de Hardenbergers. Gelukkig weer geen goal.
Gaandeweg nam Rijnsburg meer initiatief en moest HHC terug. De ploeg uit Hardenberg had steeds meer overtredingen nodig, maar claimde ook een penalty. De schwalbe was zo beroerd uitgevoerd, dat de aanvaller geel kreeg.
Na een uur loste Anthony van Dongen Dani van der Moot af, een wissel met gevolgen. Want koud in het veld kwam de 1-1 van zijn schoen na een assist van Asante. De opluchting was zo groot dat je dat aan het gejuich kon horen.
Van Dongen bleef ook verder gevaarlijk vanaf de linkervleugel, terwijl Furhgill Zeldenrust spits werd. De wedstrijd bleef rommelig, maar Rijnsburg bleef de bovenliggende partij. HHC grossierde in overtredingen, kreeg de nodige gele kaarten (Serginho Nzita Fatima , Danny Bouws en Jesper Drost) en speelde vrijwel alleen nog de lange bal. Asante kreeg namens Rijnsburgse Boys nog geel.

Kopkanon
In de 77e minuut werd het Rijnsburgse overwicht in een goal omgezet. Het bleek de winnende te zijn. Furhgill Zeldenrust mocht weer een vrije trap nemen wen legde de bal panklaar voor Dennis van der Plas. Hij sprong boven iedereen uit. Drie keepers hadden die bal niet kunnen tegenhouden, dus die ene in het HHC-doel was kansloos. Er was nog wel even paniek, want bij de landing viel Dennis op zijn achterhoofd. Maar hij kon verder en we zullen maar zeggen: voor zo’n belangrijke goal moet je wat overhebben. Hij werd per slot van rekening ook Man of the Match.
Rijnsburg bleef sterker. Gielisse speelde zich vrij, maar schoot vervolgens naast. HHC Hardenberg creëerde ook niets meer. Zo eindigde de wedstrijd in een zwaar bevochten en zwaar verdiende overwinning voor de Boys. Was dit dan de ommekeer. Volgende weer tegen FC Lisse en de week daarop tegen Jong Almere City nog maar eens voor de driepunter gaan.

Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg 2-1 (0-1)

33’ 0-1 Pascal Mulder
62’ 1-1 Anthony van Dongen
78’ 2-1 Dennis van der Plas
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Delano Asante
Gele kaarten HHC Hardenberg: Serginho Fatima, Jesper Drost, Danny Bouws

Scheidsrechter: de heer Alwin Steeg

Toeschouwers: 700

Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Sjors Kramer, Daan Walraven, Dennis van der Plas, Rob Zandbergen, Roderick Gielisse, Nino Klaver, Delano Asante, Steff van Rooijen, Furhgill Zeldenrust (90+2. Mitchi Huijsman), Dani van der Moot (60 Anthony van Dongen).
Opstelling HHC Hardenberg: Jorick Maats, Danny Bouws (75. Joerie Chruch), Serginho Nzita Fatima, Pascal Mulder, Ashwin Manuhutu, Steijn Strijker (75. Noah ten Brinke), Matias Jones Mourigan (75. Thom Olde Weghuis), Jesper Drost, Thijmen de Lange (66. Sander Egbers, )Thomas Reinders, Rob van der Leij.