IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg: 2-1 (1-1) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys vecht zich naar de overwinning

In een meer spannende dan goede wedstrijd heeft Rijnsburgse Boys de drie punten in eigen huis gehouden. Ondanks een aanvankelijk overwicht in de eerste helft had HHC Hardenberg zichzelf met slechts een minimale voorsprong van 0-1 beloond. Het niet goed startende Rijnsburgse Boys knokte zich echter terug in de wedstrijd en wist tien minuten voor rust vanuit een penalty de stand gelijk te trekken. De goede lijn werd in de tweede helft voortgezet en binnen vijf minuten beloond met een voorsprong: 2-1. Rijnsburgse Boys wist vervolgens overeind te blijven in het voetbalgevecht dat door beide clubs op de mat werd gelegd. De regen maakte er in de slotfase ook nog een heroïsche setting van. Doordat Rijnsburgse Boys verzuimde de voorsprong te vergroten bleef het tot het laatste fluitsignaal ongekend spannend. De opluchting was des te groter toen na ruim zes minuten blessuretijd de overwinning met de enthousiaste supporters gevierd kon worden. In de jacht op koploper AFC maakte Rijnsburgse Boys dus geen fouten en zette het concurrent HHC Hardenberg op achterstand. Met nog acht finales te gaan is er nog van alles mogelijk om er een onvergetelijk seizoen van te maken.

Openingstreffer
Met slechts één overwinning, één gelijkspel en twee nederlagen in de laatste vier competitiewedstrijden wist HHC Hardenberg dat het alles of niets moest worden in het treffen met Rijnsburgse Boys. De ploeg uit het Oosten van het land leek zich direct te revancheren voor de mindere fase uit de competitie en wellicht de 1-6 nederlaag tegen Rijnsburgse Boys in de thuiswedstrijd. De eerste de beste aanval leverde immers ook de openingstreffer op. Nadat eerst nog een schot van Gersom Klok geblokt was, profiteerde vervolgens de ploeg van Pascal Diender van balverlies van Furhgill Zeldenrust. Matias Jones Mourigan wist met een steekpass Matthijs Hardijk te bereiken. De afzwaaiende topscorer van HHC Hardenberg – volgend seizoen speelt hij voor vv Katwijk – wist met een lage schuiver Wesley Zonneveld te passeren: 0-1.

Balverlies
De vroege voorsprong speelde HHC Hardenberg in de kaart. De ploeg kon meer achterover leunen en Rijnsburgse Boys het spel laten maken. Ondanks dat het veldspel over en weer regelmatig onzuiver was bleek dat bij Rijnsburgse Boys het meest op te vallen. De reden is duidelijk: tweemaal balverlies op het middenveld leverde ook twee grote kansen voor HHC Hardenberg op. Gelukkig wist Bert Koomen een gevaarlijk schot van Matthijs Hardijk te blokken en belandde vijf minuten later de inzet van de volkomen vrijstaande Rob van der Leij over het doel. De eerste dreigende Rijnsburgse aanval, met Dani van der Moot als eindstation, vond pas na 25 minuten plaats. Het leverde in ieder geval een corner op waaruit Jeroen Spruijt meer kracht en richting aan de bal had moeten geven om de Hardenbergers te verontrusten. Aan de andere kant van het speelveld werd Bert Koomen er op snelheid uitgelopen door Thomas Reinders. Matthijs Hardijk had vervolgens de kans om de voorsprong te verdubbelen, maar gelukkig voor iedereen die geelzwart een warm hart toedraagt, ging de bal naast.

Penalty
Gelukkig kon Bert Koomen zichzelf snel revancheren met een gevaarlijk schot na een pass van Roderick Gielisse. Keeper Nick Borgman bleek echter nu nog een betrouwbare sluitpost. Dat Roderick Gielisse wel heerlijk in de wedstrijd zat bleek een minuut later. Wellicht gedragen door de harde wind mee produceerde hij een prima crosspass op Furhgill Zeldenrust. In een poging de bal te onderscheppen maakte Kevin Görtz een onnatuurlijke beweging met zijn bovenarm. Scheidsrechter Jorn te Kloeze was duidelijk in zijn beslissing: penalty. Ondanks dat Jeroen Spruijt, als penaltynemer nummer één, de bal opeiste, was het toch Furhgill Zeldenrust die achter de bal ging staan en Rijnsburgse Boys naast HHC Hardenberg schoot: 1-1. Het was daarmee, na eerder tegen IJsselmeervogels en Excelsior Maassluis te hebben gescoord, de derde thuiswedstrijd op rij waarin Furhgill Zeldenrust vanaf de strafschopstip wist te scoren. Vlak voor rust had Rijnsburgse Boys zowaar bijna op voorsprong kunnen komen. Bram Ros ramde de bal vanuit het zestienmetergebied naar voren die, gedragen door de wind, bijna nog voor de voeten van Delano Asante kwam. Bijna betekende echter wel: helemaal niet….

Snelle voorsprong
In de tweede helft profiteerde HHC Hardenberg van de harde wind mee. Direct vanaf de aftrap wilde de ploeg daar gebruik van maken en binnen de minuut ging ook Matthijs Hardijk binnen de beruchte lijnen naar de grond. Wetend dat de scheidsrechter al eerder voor een strafschop had gefloten trapte hij er nu dus niet in. Bij Rijnsburgse Boys was het, net als in de eerste helft, een goede combinatie tussen Roderick Gielisse en Bert Koomen – die gedurende de wedstrijd indrukwekkend revanche nam van een mindere start – waaruit dreiging ontstond. De aansluitende corner leverde nog niets op, de eerstvolgende aanval wel. Dani van der Moot bewees weer zijn waarde door Delano Asante in stelling te brengen. Met zijn linker schoof hij de bal achter Nick Borgman: 2-1. HHC Hardenberg wist dan wel in de eerste helft op een snelle voorsprong te komen, Rijnsburgse Boys bleek in de tweede helft twee minuten minder tijd nodig te hebben om hetzelfde te doen.

Achtervolging
Nu was het dus HHC Hardenberg die in de achtervolging moest, op jacht naar de gelijkmaker. Toch duurde het bijna twintig minuten voordat de ploeg daar een grote kans voor kreeg. Met een krachtige kopbal leek Rob van der Leij bijna succesvol maar zie daar, een prachtige redding van Wesley Zonneveld voorkwam Hardenbergs succes. De aansluitende corner leverde geen gevaar op, de daaropvolgende counter met Delano Asante wel. De snelle buitenspeler schoot echter in een kansrijke situatie over. Nadat beide ploegen binnen vier minuten een dubbele wissel hadden toegepast konden wellicht de verse krachten het verschil gaan maken. Nadat Bram Ros uit een bijna klutssituatie voor de broodnodige opruiming had gezorgd wist Furhgill Zeldenrust net niet de bal goed bij invaller Anthony van Dongen te krijgen. Invaller Jesper Drost was ongelukkig voor HHC Hardenberg toen hij finaal over de bal maaide. En ook voor invaller Bram de Bruin was er pech toen een inzet van hem geblokt werd.

Volwassen
In de slotfase was het billenknijpen. Rijnsburgse Boys toonde zich wel uiterst volwassen door weinig weg te geven en te loeren op snelle uitbraken. Nino Klaver was weer heerlijk op dreef, zette goed door maar wist toch geen kans te creëren. En Delano Asante kwam bij het ingaan van de blessuretijd kracht te kort om, na een gevaarlijke uitbraak, de bevrijdende derde treffer te maken. Eigenlijk had hij de bal aan Anthony van Dongen moeten afgeven. Het bleek het laatste wapenfeit van de wedstrijd te zijn. Na afloop gaf Delano Asante aan deze tweede treffer dan wel een week later te gaan scoren. In Katwijk, tegen de andere ploeg in het oranje, zal het hopelijk weer een succesvolle middag worden. Een cruciale wedstrijd winnen – al is het zwaar bevochten – daar was de wedstrijd tegen HHC Hardenberg in ieder geval een prima voorbeeld van.

Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg: 2-1 (1-1)
8: Matthijs Hardijk: 0-1
36: Furhgill Zeldenrust: 1-1 (penalty)
51: Delano Asante: 2-1

Scheidsrechter: J. te Kloeze
Toeschouwers: 1.500

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Daan Walraven en Delano Asante
Gele kaarten HHC Hardenberg: Matthijs Hardijk, Gersom Klok, Serginho Fatima en Jurjan Mannes

Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Jordy Strooker (77: Dennis van der Plas), Daan Walraven, Bram Ros, Bert Koomen, Roderick Gielisse (72: Bram de Bruin), Jeroen Spruijt (88: Marc Magan), Nino Klaver, Delano Asante, Dani van der Moot (72: Anthony van Dongen) en Furhgill Zeldenrust (88: Jordy Hilterman),
Opstelling HHC Hardenberg: Nick Borgman, Kevin Görtz (68: Jurjan Mannes), Serginho Fatima, Ashwin Manuhutu, Danny Bouws, Glenn Kobussen, Gersom Klok, Thomas Reinders, Matias Jones Mourigan (84: Marcello Beuker), Rob van der Leij en Matthijs Hardijk (68: Jesper Drost)