gerard

Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg 1-6 (0-1) – VERSLAG

“Dit was collectief falen”

Rijnsburgse Boys verloor zaterdagmiddag 20 januari 2018 met 1-6 van HHC Hardenberg op de eigen Middelmors. De manier waarop die nederlaag tot stand kwam, heeft de Uien ontmaskerd. Waar in de eerste seizoenshelft een achterstand door hard werken en geloof in eigen kunnen steeds omgebogen kon worden, werkte dat recept nu niet meer. En waarom niet? Dat is de vraag waar Pieter Mulders met zijn staf en aanvoerder Wesley Goeman met zijn ploeggenoten zich deze week over mogen buigen.

Foto: Hans Heemskerk


Off-day
Aanvoerder Wesley Goeman bleef na de nederlaag geruime tijd onder de douche staan. Hij liet de aanvragers van een interview tergend lang wachten, maar verscheen uiteindelijk toch en nam zijn verantwoordelijkheid als captain van het team. “Dit was een totale off-day van de hele ploeg”, vertelde Wesley na de wedstrijd, “maar we moeten vertrouwen houden in ons kunnen en ons volgende week revancheren. Dat moeten we niet alleen voor onszelf, maar vooral voor de supporters. Zij verdienen vandaag een groot compliment, want zij bleven ons steunen tot het bittere eind. Dat hebben we na de wedstrijd besproken en dat zit in ons achterhoofd”. “Wat ging er fout?”, vroegen we Wesley. “Dit was collectief falen. De ruimtes waren veel te groot. De eerste 20 minuten was niet onaardig, maar we kwamen weer op achterstand. We hebben in de eerste helft kansen gekregen op de gelijkmaker, maar die viel niet. De 0-2 vlak na rust was een mentale tik en daarna bleven de tegengoals vallen. De opbouw ging in een te laag tempo en we waren veel te statisch. 1-6 doet pijn, maar met 1-2 verliezen vind ik net zo erg. We moeten door, dus dit wordt rouwen, nadenken en terugkomen.”

Foto: Hans Heemskerk


Dotjes
Pieter gebruikte na de wedstrijd woorden als “blind en naïef” en “kip zonder kop”. We vroegen hem naar het tactisch plan voor vandaag. “Dat is net zoals bij alle wedstrijden”, vertelde Pieter, “maar vandaag hebben we verloren op individuele kwaliteit. Te veel spelers haalden niet hun niveau. In de eerste helft kregen we nog 5 dotjes van kansen en zag het er niet slecht uit, maar in de tweede helft raakten we het kwijt. Na de 0-2 wisselde ik aanvallend. Daardoor hadden we een blok van 6 voor de aanval en 4 voor de verdediging. Die 6 in de aanval liepen tegen een muur in hun zoneverdediging. Zij konden de lange bal spelen, wij schakelden niet snel genoeg om. Zij hoefden daardoor weinig energie te leveren om ons te bestrijden. Als het middenveld niet loopt, heeft de laatste linie het moeilijk. Dit heeft niets te maken met tactisch falen, maar veel spelers waren ver weg van hun niveau. We zullen maandag moeten gaan zitten met elkaar, dit goed doorspreken en daarna de vorm weer terugvinden”.

Foto: Hans Heemskerk


Vooraf vol vertrouwen
In zijn voorbeschouwing in het sponsorhome was Pieter nog vol vertrouwen. Hij gaf aan dat het gelijkspel van vorige week goed besproken was en dat de spelers erop gebrand waren om de drie punten deze week op Middelmors te houden. De ambiance op het veld was ook hoopvol. De spelers kwamen het veld op, geëscorteerd door de spelers van de JO8-1, 2, 3 en 5. “Een prachtig plaatje”, speakerde Hans Oudwater. Pupil van de Week Demi Zange, keepster van de JO10-3 scoorde direct vanaf de aftrap. En de Uien gingen meteen vanaf de aftrap in de aanval. Maar dat duurde niet lang, want Aalders en Gielisse moesten in de eerste 5 minuten al ingrijpen bij een scherpe aanval van HHC en 4 corners op rij van de Hardenbergers. Toch waren de eerste echte kansen voor de Uien. In de 7e, 10e en 16e minuut waren het respectievelijk Jongeneelen met een schot hoog over, Parami met een schot in handen van de keeper en Aalders met een schot net over de goal.
Toch zag het er toen al niet echt lekker uit. Opoku en Prijs bleven de bal naar elkaar toespelen in plaats van de diepte zoeken. Alle voorwaartsen kozen ervoor om dicht bij hun tegenstander te blijven, onzichtbaar voor een kaatsbal. De uitbraken kwamen vooral uit een toevallig opgepikte tweede bal op het middenveld.
In de 18e minuut ging het voor het eerst mis. Aalders liet de uitblinkende Rick Hemmink te veel ruimte, tot grote opwinding van Mulders aan de zijkant. Hemmink kon de 16 inlopen en voorgeven. Prijs kon nog wegwerken, maar recht in de voeten van Tiemen van Hezel. Die schudde in zijn rush makkelijk Wesley Goeman van zich af en kon de bal van dichtbij in het dak van het doel schieten. Het was op dat moment nog niet te voorzien, maar in de loop van de wedstrijd waren het vooral diezelfde Hemmink en van Hezel van HHC waar het amusement vandaan kwam. Voor de neutrale toeschouwer twee heerlijke voetballers om naar te kijken, maar vooral omdat hun directe geelzwarte tegenstanders veel te veel ruimte weggaven.

Foto: Hans Heemskerk


Net niet
Het lukte de Uien na de achterstand nog wel om enkele malen het eigen aanvalsspel te spelen. Twee mooie aanvallen in de 20e en 23e minuut langs de kant van Gielisse, Jongeneelen en Serbony brachten de bal wél in de doelmond, maar te moeilijk voor Tillema (of te vér naar voren gepositioneerd) om de kansen te kunnen verzilveren. HHC stelde daar nog wel wat kansen tegenover, maar die waren een stuk minder overtuigend. Met een bal van Tillema die net over ging na een corner van Goeman én een moment waarbij Roderick Gielisse opeens oog in oog stond met doelman Ramon Nijland, had Rijnsburg nog kansen op de gelijkmaker, maar ook dat lukte nét niet. Al met al wél dotjes van kansen, maar niet op waarde geschat.

Foto: Hans Heemskerk


Dramatisch vervolg
In de rust was Pieter Mulders zó boos op zijn team, dat in de gang naast de kleedkamer zijn woorden letterlijk te volgen waren. Omdat kleedkamergeheimen heilig zijn, komt daar in dit verslag niets van terug. Maar de verzamelde pers was unaniem van mening dat er in de tweede helft uit een ander vaatje getapt moest gaan worden door de Uien. Want de eerste helft leek toch veel op voetbal zonder idee. Zonder veel mogelijkheden om van achteruit op te bouwen en voorwaartsen die leken te wachten op een wonder. 
Het leek er bij de aanvang van de tweede helft ook even op of Rijnsburg zichzelf teruggevonden had, maar na twee minuten was het open huis. Van rechts het strafschopgebied in, passen naar links, afleggen naar het midden, afdrukken en goal! Weer was het Tiemen van Hezel die kon scoren. En eerlijk is eerlijk, een prachtige aanval.
Pieter wisselde Aalders voor Halman, in een poging om meer druk naar voren te kunnen geven, maar 12 minuten later ging het weer mis. Bij een vrije trap op het middenveld door Jongeneelen mislukt de 1-2 met Prijs. Veel Rijnsburgs zijn vóór de bal, 4 HHC-ers zijn sneller in de tegenstoot en kunnen eenvoudig de verdediging uitspelen. De 0-4 en 0-5 vallen uit een mooi hakje achter het standbeen van van Benthem en een fraaie vrijloopactie van invaller Metaj.
Pas in de 79e minuut weet Joel Tillema de schrale eer te redden door een corner van Goeman in de verre hoek naar binnen te lopen. Maar ook die geredde eer wordt tenietgedaan. In de 89e minuut mag Rick Hemmink aanleggen voor een vrije trap op een Wesley Goeman-afstand. Ook Rick beheerst die kunst en trakteert ons (knarsetandend aanschouwd) op een prachtige goal vér buiten het bereik van Richard van Nieuwkoop. Achteraf bleek de goal van Tillema de enige echte kans van Rijnsburg in de tweede helft. En dat is voor de Uien beschamend weinig. HHC was in de tweede helft om van te genieten, maar daar kwamen we met z’n allen niet voor naar Middelmors.

Foto: Hans Heemskerk


Hoe nu verder?
Pieter Mulders wil maandag met zijn selectie een gesprek voeren. Aanvoerder Wesley Goeman wil aankomende zaterdag de supporters terugbetalen. Maar misschien is het een keer tijd voor een ander scenario.
Is de wedstrijd tegen VVSB nodig voor het herstel van het vertrouwen in eigen kunnen? Of kan een weekje mentale rust voor de basiself van Pieter soelaas bieden?
In zijn voorbeschouwing roemde Pieter de prestatie van Rijnsburg onder 23. Zij wisten afgelopen dinsdag met 7-1 te winnen van Katwijk. Met allemaal uitblinkers, die normaal op de bank of in het tweede spelen. Slechter dan met 1-6 verliezen van HHC kunnen deze jongens het eigenlijk niet doen. Dus, voor aankomende zaterdag, een ander voorstel. Mentale en fysieke rust voor de basiself en een andere opstelling. Beloon de reserves, die wekelijks hun stinkende best doen én onder 23 hebben laten zien wat ze kunnen. Ook op het trainingskamp hebben deze jongens van zich laten spreken. Bij deze de opstelling voor volgende week: Deen, van den Oever, Slootweg, Olf, Ossevoort, Duiker, Magan, Goeman, Hudepohl, Halman en Serbony. Waarom wél Goeman? Laat Wesley maar als aanvoerder dit jonge team leiden. Waarom wél Serbony? Geef hem de kans om tegen VVSB zijn gram te halen.
Waarom deze opstelling? Niet omdat het moet, maar omdat het kan!! Wat hebben we te verliezen?

Foto: Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg 1-6 (0-1)
18’     0-1     Tiemen van Hezel
47’     0-2     Tiemen van Hezel
60’     0-3     Rick Hemmink
69’     0-4     Rens van Benthem
71’     0-5     Shkodran Metaj
79’     1-5     Joël Tillema
89’     1-6     Rick Hemmink
Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort
Assistent-scheidsrechters:    J. van der Waaij en R. Westenberg
Vierde Official: R.C.L. van der Wielen
Toeschouwers: 1200
Gele kaarten
Rijnsburgse Boys: Hidde Prijs
HHC Hardenberg: Rens van Benthem
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Opoku, Prijs, Strooker, Goeman@, Tillema, Aalders (Halman 56’), Jongeneelen (Magan 83’), Serbony, Parami (van den Oever 75’)
Opstelling HHC Hardenberg: Nijland, Görtz (Amakodo 79’), Werkman, Manuhutu, Gouriye, Kobussen@ (Metaj 50’), van der Leij (Nzasi 73’), van Benthem, van Hezel, Hemmink, Bouws,