Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – Heracles 0–2 (0–0) – VERSLAG

Tactisch zeer gedisciplineerd spelend Rijnsburgse Boys verlaat podium met opgeheven hoofd

19 September 2017 is een datum die voor altijd als hoogtepunt de Rijnsburgse annalen in mag. Op deze dag werd namelijk de eerste eigen lichtinstallatie rond veld één geopend. En als je dat toch doet, doe het dan goed. Nou, dat lukte wel. Eredivisionist Heracles Almelo was de door het lot bepaalde tegenstander. Vooraf hoop je dat de score niet al te hoog oploopt. Ook al zou het ergens wel logisch zijn als het 0-7 zou worden, het zou toch als een vernedering voelen. Om dat te voorkomen had Pieter Mulders zijn elftal niet eens zo verdedigend het veld ingestuurd. Drie pure aanvallers bijvoorbeeld om mee te beginnen, maar wel met de linies kort op elkaar. Bepaald logisch. Spelen tegen een eredivisieclub vereist tactische discipline en verdedigen als een harmonica. En dat ging eigenlijk vrijwel de hele wedstrijd prima. De Uien speelden zeer geconcentreerd tegen een vrijwel op volle oorlogssterkte aantredend Heracles. Vijf kwartier lang leken we op een verlenging af te stevenen. Drie keer trainen tegen dagelijks trainen laat zich echter na een tijdje voelen. Toen de benen niet meer zo goed deden wat de geest wilde kwam er meer ruimte en sloeg de weegschaal richting het oosten uit. Dat het uiteindelijk in blessuretijd nog 0-2 werd mag amper waarde hebben. De équipe van Pieter Mulders kan trots terugkijken op een gedenkwaardige avond.

Foto: Hans Heemskerk


Je zou bijna vergeten dat Heracles Almelo een maand geleden gewoon nog Ajax versloeg. Weliswaar thuis, maar hij staat wel. Anderzijds is het een trend van de laatste pakweg tien jaar. De kleintjes worden slimmer en sterker en ook gewoon beter. Dat zag je ook tijdens Rijnsburgse Boys – Heracles. Rijnsburgse Boys ‘stond’ goed en dat merkten de Heraclieden. In een veelal te laag tempo probeerden ze de geel-zwarte defensie te ontrafelen maar eigenlijk gaf die geen krimp. Om de potentieel gevaarlijke voorzet vanaf links een Almeloër kans te noemen, dat vereist te veel fantasie. Het werd pas echt link na een diepe bal op Jeffrey Jongeneelen. Het soms gladdige veld zorgde voor een glibberpartij tussen hem en Robin Pröpper. Beide trokken wat, maar Jongeneelen stond rapper op de benen en passeerde pardoes Castro. In de tussentijd had Pérez echter al gefloten omdat Jeffrey een overtreding zou hebben gemaakt. Wat wijzen de beelden uit ? De volgende kans op een goal werd door de muur onschadelijk gemaakt: de vrije trap van Goeman ketste op een Almeloër hoofd af.

Foto: Hans Heemskerk


Natuurlijk, Heracles had veel meer de bal. Geen wonder. We zouden pas echt van de stoel vallen als die verhouding ook nog eens in ons voordeel zou zijn. Aan balbezit alleen heb je niet veel. Met speldenprikken waren de Uien net zo gevaarlijk, zoals na een snel genomen vrije trap van Goeman. Jongeneelen nam de bal ineens op de pantoffel, maar de bal ging vrij ver voorlangs. De wapenfeiten van Heracles waren in het vervolg alleen nog een tot corner verwerkte counter en een pegel van Hardeveld op de vuisten van Van Nieuwkoop. Dan was de counter via Hudepohl, Jongeneelen en Strooker fraaier, alleen het schot naast minder.
Eigenlijk haalden de Uien vrij moeiteloos de rust. En dat gaf te denken voor Heracles-coach John Stegeman, die prompt Niemeijer slachtofferde voor Van Ooijen. Die met dubbel O. De onze zou er later in komen…
De wissel had aanvankelijk totaal geen positief effect voor Heracles. Sterker nog, een steengoede voorzet van Strooker vanaf links leek voor Jongeneelen een uitgelezen kans om de 1-0 binnen te glijden. Een slim miniscuul duwtje van een Heraclied weerhield Jef van een memorabele treffer: hij kwam een teenlengte tekort.

Foto: Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys was in deze fase brutaal, zonder een overwicht te hebben. Dit begon na een minuut of twintig in de tweede helft wat te kantelen. De krachten begonnen langzaam maar zeker wat weg te vloeien bij de Boys en de ruimtes werden groter. Paul Gladon, tot op dat moment behoorlijk onzichtbaar door veel te weinig aanvoer en door zijn bewakers Artien en Opoku, werd twee keer redelijk kansrijk, maar een dubbele blokkade voorkwam erger. De billen gingen daarna pas echt samen, want eerst geselde Duarte met een pegel de lat en in de rebound vond Gladon Van Nieuwkoop op zijn weg. Eigenlijk toen je de 0-1 aan voelde komen kregen de Uien de grootste kans op de 1-0. Maikey Parami, ontzettend veel loopwerk verrichtend, kreeg de bal bijna perfect op de kop uit een voorzet van Max Hudepohl. Vanaf een meter of zeven leek de 1-0 in de maak, maar Castro kon de kopbal zonder te hoeven stappen vangen. Dat was zonde, want je weet nooit wat er gebeurt als deze er zomaar in valt. Geen hernieuwing van de bekerheldstatus dus voor Parami, maar laten we die term sowieso maar lekker vallen. Die hebben we inmiddels genoeg gehoord als het om Parami gaat.

Foto: Hans Heemskerk


Heracles wisselde inmiddels dubbel in een ultieme poging om de voorsprong te forceren. Het had vrijwel meteen effect. De eerste poging na deze wissel, Darri’s schot werd door Richard weg gebokst, liep nog met een sisser af. Maar toen Pelupessy de bal van net buiten de zestien voor de pootjes kreeg, moest geel-zwart toch capituleren. Onhoudbaar voor Van Nieuwkoop ging de bal in de verre hoek: 0-1. Het had daarna meteen over en sluiten kunnen zijn, want Van Ooijen soleerde tussen twee man door waarna zijn schot via beide palen uit het doel caramboleerde. Gladon had in de rebound scherprechter kunnen zijn, maar zijn poging ging over…
Mulders wisselde in de slotfase nog twee keer en bracht met Serbony en Halman twee spitsen. Ondanks dat het al afgelopen had kunnen zijn, bekroop menig Ui het gevoel dat het zomaar nog 1-1 zou kunnen worden. Je weet dat die bal maar 1x goed hoeft te vallen. Met lange ballen werd het nog geprobeerd, maar het mocht niet baten. In de blessuretijd zette invaller Vincent Vermeij definitief een streep onder deze wedstrijd: 0-2.
Strijdend, tactisch heel gedisciplineerd en zonder dat ook maar één Ui een onvoldoende haalde ging Rijnsburgse Boys ten onder. De uitslagen op de andere velden staafden de conslusie dat de niveauverschillen in de loop der jaren kleiner zijn geworden. Het blijkt maar weer dat als je de tegengoal een tijd buiten de deur kan houden en zelf met alle neuzen dezelfde kant op speelt, de hoop lang aanwezig blijft.
En dat doet heel veel deugd. Rijnsburgse Boys sloeg op de eerste avond dat het op veld één onder de nieuwe lichtmasten speelde bepaald geen modderfiguur!

Foto: Hans Heemskerk


Pieter Mulders was na afloop een trots man. “Als je tot de 73ste minuut nog 0-0 staat, dan mag je tevreden zijn, maar goed, het mocht niet zo zijn. Het is jammer dat we de kleine kansjes op 1-0 niet maken, want die mogelijkheden hebben we gehad. In een fase na rust hadden wij het veldoverwicht en wonnen we de tweede bal. Toen konden we hun kwetsbaarheid centraal een beetje bloot leggen. Jef en Mike die hele aardige kansen hadden. Na de wedstrijd tegen Lienden, die toch een tikkie gaf, hebben we ons weer kunnen oprichten. Wat dat betreft kwam deze wedstrijd op een mooi moment.”
En over het tactisch strijdplan: “We hebben gewoon 4-3-3 gespeeld, maar dan iets afwachtender, meer op de counter. Jordy speelde voor de verdediging, wat korter op elkaar. Ik ben heel tevreden over hoe alles is gelopen. Ik heb geen één speler gezien die een onvoldoende scoorde. Zij trainen dagelijks, dat zag je natuurlijk. Wij moesten aanzetten en daardoor kwam meer ruimte. Maar dat wij conditioneel de mindere zijn is gewoon een logica. We gingen alleen op een gegeven moment iets te offensief spelen, daar kwam ook de goal van.”

Foto: Hans Heemskerk


Voor de toekomst: “IJsselmeervogels is weer een finale. Een wekelijkse finale. Heracles was voor ons een Champions-finale. Nu gaan we IJsselmeervogels analyseren en kijken hoe we die kunnen bestrijden.”
Man of the match wat uw verslaggever betreft: Roderick Gielisse.
Rijnsburgse Boys – Heracles Almelo 0–2 (0–0)
73.0-1 Joey Pelupessy
90+2. 0-2 Vincent Vermeij
Scheidsrechter: de heer M. Pérez
Toeschouwers: 1100
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Hidde Prijs, Wesley Goeman
Gele kaart Heracles Almelo: Jeff Hardeveld
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Hidde Prijs (86. Jayson Halman), Carlos Opoku, Masies Artien, Roderick Gielisse; Jordy Strooker, Wesley Goeman, Joël Tillema; Max Hudepohl (69. Donny van Oijen), Jeffrey Jongeneelen, Maikey Parami (82. Giovially Serbony).
Opstelling Heracles Almelo: Bram Castro; Wout Droste, Robin Pröpper, Joey Pelupessy, Jeff Hardeveld; Brahim Darri, Lerin Duarte, Reuven Niemeijer (45. Peter van Ooijen); Jamiro Monteiro, Paul Gladon (86. Vincent Vermeij), Kristoffer Peterson (71. Jaroslav Navratil).