Rijnsburgse Boys heeft alles nog in eigen hand

Behaalde resultaten uit het verleden bieden ook geen garantie voor resultaat in het heden. Het ging al een paar keer goed dit seizoen maar op Sportpark Roodemolen leiden de vrije trappen van Jelle Bouma in de eerste minuten van de wedstrijd nog tot weinig onrust in de verdediging van Ter Leede. Die ploeg dreigt zelfs op voorsprong te komen wanneer Tim Orlowski zich bijna vergist in een bal die op een polletje stuitert. Meestel is het zijn collega Thomas Waasdorp aan de andere kant die nog wel eens voor een bijzondere situatie wil zorgen maar nu zijn de rollen even omgedraaid. Vanaf de tribune lijkt het waarschijnlijk erger dan het in werkelijkheid is. Maar af en toe is er de nodige onzekerheid in de Rijnsburgse defensie. Drie foutieve of halfslachtige passes worden in vijf minuten geteld. Na een kwartier wordt een corner door Jelle Bouma door het centrum weggekopt, Frank de Groot haalt uit en Tim Orlowski verricht een prachtige redding in de linkerbenedenhoek.

Richal Leitoe in deul met Abdulai Alhassan (foto Hans Heemskerk)

Daarna valt de eerste echte Rijnsburgse kans te noteren. Joost Kuhlmann trekt vanaf de linkervleugel naar binnen en haalt vanaf de rand 16-meter uit. Ditmaal is Thomas Waasdorp op zijn post en tikt de bal uit de rechterbovenhoek. Qua kansen staat het op dat moment 1:1. Even later wordt Richal Leitoe de diepte in gestuurd. Vanaf rechts weet hij Martijn Gootjes te bereiken die aanneemt, draait en schiet. En ziet dat de bal net langs de linkerpaal hobbelt. Veel valt er niet te genieten de eerste helft totdat vlak voor het rustsignaal Peter Freke aan mag leggen voor een vrije trap. Ook nu is het weer Thomas Waasdorp die – in twee keer weliswaar – redding brengt. Vlak daarna komt Martijn Gootjes een bal door op Richal Leitoe die op zijn beurt de laatste man weet uit te spelen, ook nog weet te schieten maar dan recht op de keeper af. Het zal de beste actie van de wedstrijd van de rechtsbuiten blijken te zijn.

Bennie van Noord schrikt van de sliding (foto Hans Heemskerk)

Alhoewel, in navolging van Joost Kuhlmann schiet Leitoe vlak na het begin van de tweede helft nog een bal bijna in de kruising. Maar Thomas Waasdorp wordt na afloop niet voor niets tot man van de wedstrijd gekozen. Het 1e kwartier van de tweede helft is volledig voor Rijnsburgse Boys. Martijn Gootjes schiet vanuit de draai nogmaals over. En Joost Kuhlmann wordt vanaf links weggestuurd door Mustafa Celen maar vindt vervolgens het linkerbeen van Peter Freke. Vervolgens is het Resham Sardar die Joost Kuhlmann precies aangeeft waar hij de bal diep gespeeld wil hebben. Met een fraai gericht schot krult hij de bal om Thomas Waasdorp heen: 0-1. De kopbal van Bennie van Noord drie minuten later had iets lager gericht moeten zijn, dan was de score verdubbeld. Maar de realiteit is dat de bal via de lat het veld weer inspringt. Uit de aanval die daarop volgt krijgt Resham Sardar nog een tweede mogelijkheid om op doel te schieten maar het kan dus niet altijd feest zijn.

Peter Freke in actie (foto Hans Heemskerk)

Dat is het even later aan de andere kant wel. Het is Jamal Ahaddouch die vanuit een inworp teveel vrijheid om aan te leggen krijgt en Tim Orlowski van grote afstand vervolgens kansloos laat (1-1). Twee minuten later denkt heel Rijnsburg aan een stafschop wanneer Martijn Gootjes op aangeven van Joost Kuhlmann tegen de hand van een verdediger aankopt. Scheidsrechter Bronsvoort oordeelde echter anders. Niek Oosterlee besluit dan Peter Freke naar de kant te halen om via André van Egmond een vierde spits aan het front te posteren. “Of je nu 0 of 1 punt haalt, dat is in dit stadium ongeveer gelijk” zo licht hij z’n besluit naderhand toe. Het gaat dus puur om de drie winstpunten, een mening die zijn collega Erik Assink ook moet zijn toegedaan wanneer hij even later een verdediger voor een aanvaller inruilt.

De beslissing in deze wedstrijd valt 10 minuten voor tijd. Een duwfoutje van Mustafa Celen wordt bestraft, de daarop volgende vrije trap belandt messcherp in het strafschopgebied en wie anders dan Sergio Ommel werkt de bal in het doel: 2-1. Met de moed der wanhoop probeert Rijnsburgse Boys nog wel de gelijkmaker te forceren. Maar de grootste kans is dan in een uitval uiteraard voor (weer) Sergio Ommel die oog in oog met Tim Orlowski de bal op een wonderbaarlijke wijze naast weet te schieten.

Teleurstelling en frustatie is af te lezen op het gezicht van Menno van Roosmalen (foto Hans Heemskerk)

Alleen het eerste kwartier van de tweede helft kan de goedkeuring van Niek Oosterlee wegdragen. “Na de 0-1 roep je het onheil over je af” aldus de trainer die na afloop van de wedstrijd ook even stoom moet afblazen. “Te lang hebben velen gedacht: het komt wel. Maar het komt niet en zeker niet vanzelf. We zullen nu moeten laten zien dat we grote venten zijn. We zullen donderdag met z’n allen nog eens de ranglijst bekijken. En dan zal blijken dat er nog vijf finales te spelen zijn.” In die wedstrijden zal Rijnsburgse Boys het vooralsnog zonder Danny van der Vijver moeten doen. De middenvelder kwam in de voorgaande wedstrijd tegen Barendrecht in botsing met doelman Mark Zegers en bleek daarbij zijn onderarm te hebben gebroken. Soms lijkt het er op dat ene Murphy stiekem meespeelt: alles wat fout kan gaan, gaat dan ook fout.

Ter Leede – Rijnsburgse Boys: 2-1 (0-0)
59: 0-1 Resham Sardar; 66: 1-1 Jamal Ahaddouch; 80: 2-1 Sergio Ommel

Gele kaarten Ter Leede: Pascal Zoet, Erik Koot
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Peter Freke, Van Roosmalen, Jelle Bouma

Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort
Toeschouwers:  1.000

Opstelling Ter Leede: Waasdorp, De Groot, Kewal, Oudshoorn (77: Lommers), Holman, Zoet (83: Van der Heijden), Van Wijk, Ahaddouch, Ommel, El Yacbi en Alhassan (60: Koot)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bouma, Celen, Sardar, Van Roosmalen, Peter Freke (74: Van Egmond), Kuhlmann, Gootjes en Leitoe