Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – Harkemase Boys 2-1 (1-1) – VERSLAG

1 April grap heeft niet het gewenste effect

Lieve mensen, soms moet je eerlijk zijn. Ik ben knalhard in een Friese 1 april grap getrapt. Om circa twaalf uur ’s middags viel een opvallend Twitter bericht op. Harkemase Boys meldde in een filmpje, opgenomen in de bus naar Rijnsburg, dat hun beider keepers ziek waren. Om heel eerlijk te zijn: dat vinden we natuurlijk niet erg. Als het waar zou zijn. Mijn supportershart klopte sneller. Dit zou gunstig zijn! Driftig ging er een whatsappbericht uit naar doelman Richard van Nieuwkoop: “Ries, hun keepers zijn ziek!” U kent dat wel, de gang der dingen. Het je niet bewust zijn op welke datum je leeft. Dit was ook zo’n voorbeeld. Een krap uur later werd ik wakker. Het was één april. Het was al zo opvallend: Harkemase Boys voorzitter Pieter Spinder had het Twitter bericht als ‘leuk’ bestempeld. Het had een lichtje moeten laten branden. Na een uur ging het lampje aan. Het was een, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen, ‘hoax’. Een nep-bericht. De waarheid mag gezegd worden.
Uw wedstrijdverslaggever trapte er hopeloos in. Wat is dan de enige remedie ? Drie punten halen. Gewoon, om dat lullige gevoel weg te nemen. Het lukte. Onze mannen rekenden in een onderhoudende wedstrijd af met de Harekieten. Ging dat lekker makkelijk ? Mwah. Was het verdiend ? Ja. Waren er kansen om het eerder af te maken ? Absoluut. Onze concurrent voor de tweede periode kon met nul punten naar huis. Het zijn echt moedige gasten hoor, die Friezen. Een tijdens de warming-up over de goal en in het kanaal geschoten bal werd met een geleende boot door de Harekieten opgehaald. Het zijn geen mietjes. En van water zijn ze ook niet bang in Friesland, maar dat wisten we al.

Zucht. Soms is voetbal zo voorspelbaar hè. Pieter Mulders en zijn staf moeten er krankjorum van worden. De aftrap is nog niet gedaan of we staan al achter. In dit geval duurde het nog ‘lang’. Drie minuten om precies te zijn. Masies Artien kreeg een matige voorzet op zijn knie en de bal rolde kantje boord aan de verkeerde kant van de cornervlag achter. Hoekschop! “Dat wordt billenknijpen”, denk je dan. Terecht hoor. De flipperkast ging even aan en ja hoor, Klaas Schotanus werkte binnen: 0-1. Om echt knettergek van te worden.

Foto: Hans Heemskerk


Na afloop gaf trainer Mulders toe dat op een gegeven moment praten geen zin meer heeft. De scherpte moet er intrinsiek zijn en niet aangepraat worden. Het is overigens niet zo dat de Uien hier enorm van uit het veld geslagen werden. Het gros van de wedstrijd waren ze de bovenliggende partij en de inzet was er zeker wel. Aan de arbeid ligt het sowieso eigenlijk nooit. Jeffrey Jongeneelen, de klasbak die zomaar het verschil kan maken, schoot in het vervolg na de tegengoal over. Het was één van de eerste wapenfeiten. Een flinke mogelijkheid kwam vlak erna, toen een kopbal van Serbony knap werd gekeerd door keeper Jansema, waarna Max Hudepohl de rebound naast schoot. Had wel mogen zitten hoor, die bal. Uw wedstrijdverslaggever is fan van Max, dus deze vergeven we hem maar. Toen één van de uitblinkers, Roderick Gielisse, zijn uitstekende schot van een meter of elf gestopt zag worden door de al even uitstekende keeper Jansema, wisten we voldoende. Voetballend zijn wij beter, maar dat zegt zo weinig. Gelukkig kwam de gelijkmaker na niet al te lange tijd langs. Joël Tillema, de avond ervoor nog uitblinkend met zijn maatje Strooker op de kinderbingo, kreeg de bal in de zestien aangespeeld. Wat velen niet verwachtten gebeurde: rechtspoot Tillema draaide naar links en produceerde een niet bepaald hard maar wel zuiver schot: 1-1 in de uiterste hoek. Een terechte gelijkmaker.     Ook in het vervolg speelden de Uien namelijk gewoon beter dan de tegenstander. Beter voetbal is echter geen garantie op succes, zeker niet als Uien weliswaar goed kunnen voetballen, maar ook soms plotsklaps steken kunnen laten vallen. Kansen en kansjes volgden, maar de balans sloeg qua score in de rust naar niemand uit.

Foto: Hans Heemskerk


Eigenlijk was het spelbeeld in de tweede helft niet veel anders. Een Fries surplus aan fysieke kracht, waar Rijnsburgse Boys, conditioneel sterker, regelmatig onderuit voetbalde. Qua voetbal hoeven we voor weinig teams onder te doen, maar er zijn wel wat verbeterpuntjes. Geeft niet, de aanval werd in de tweede helft ruimschoots gezocht. Zo ramde Wesley Goeman, onze sympathieke captain, net naast en kreeg Max Hudepohl de bal niet ver genoeg van de doelman af. Uiteindelijk kregen de Uien de beloning uit een echte counteraanval. Harkemase Boys kreeg zelf een vrije trap te nemen, maar de bal werd door de Uien veroverd. Slechts enkele schijven waren nodig om Strooker te laten opstomen over de linkervleugel. Zijn voorzet, Serbony’s directe tegenstander was te laat terug, werd door de van VVSB overgenomen krachtpatser binnen getikt: 2-1.

Foto: Hans Heemskerk


In het vervolg ging voor Rijnsburgse Boys de poort meer open, echter de mogelijkheden werden niet zo effectief bij de horens gevat. Een combinatie van (enigszins) een gebrek aan zuiverheid, snel spelen en overzicht liet de Harekieten in leven, waar de trekker definitief overgehaald kon worden. Noemenswaardig zijn bijvoorbeeld de kanonskogel van Jeffrey Jongeneelen uit een vrije trap, die keeper Jansema uit zijn doel moest boksen. Misschien was de beste kans wel voor dezelfde Jongeneelen, die behoorlijk vrij na een assist van Goeman vanaf de penaltystip naast schoof. En Jeffrey schoot net naast na een vlotte combinatie met Tillema. Dit overigens na een hachelijke situatie aan de andere kant.
Dat is een beetje het probleem dit seizoen: doelpunten maken kunnen we wel, maar in de verdediging is het evenwicht bij fases vrij snel verstoord. U kent JC wel hè, die meneer die ons vorig jaar helaas ontvallen is: “Als je er één meer maakt dan je tegenstander, win je”. Nou, dat lukte dit keer. Marvin Wijks was ingevallen en had een goal op de schoen, maar de hoek was lastig en de keeper stopte. De eindfase was inmiddels aangebroken en toen kwam het echte moment van onderscheiding voor Richard van Nieuwkoop. Het deerde hem blijkbaar niet dat ik hem had gestoord met 1 April perikelen, want op slag van extra tijd ranselde onze enige echte Ui de bal uit het doel. Een typerend beeld: het moet allang beslist zijn, Harkema gaat va banque spelen en de bal valt nog even voor een Fries poot. Het kan dan zomaar fout aflopen, maar gelukkig liep het goed af…  De concurrent voor winst van de tweede periode (het Paasweekend is beslissend…) is terecht verslagen.

Foto: Hans Heemskerk


De niet bepaald massaal toegestroomde pers kon na afloop het navolgende optekenen uit de mond van Pieter Mulders: “Wist je dat dit een seizoensrecord is voor wat betreft het aantal corners mee ? We hebben zitten turven en we zitten zo rond de vijftien. Alleen lengte is niet altijd bepalend bij een corner. Hidde Prijs kan bijvoorbeeld goed timen waardoor hij gevaarlijk is.” Over conditie: “Ik vond ons conditioneel een stuk sterker dan Harkema. Alleen die jongens vergeten wel eens dat je niet negentig minuten gas kan geven. We moeten leren soms te doseren. We hadden het al ruim voor tijd kunnen killen. Gelukkig valt die 2-2 niet vlak voor tijd, want dat zou heel zuur zijn geweest.” En over de aankomende wedstrijden: “Het Paasweekend wordt cruciaal. We zijn qua trainingen die jongens al aan het voorbereiden op de wedstrijden die komen gaan. Conditioneel is er geen probleem, maar we moeten ons wel wapenen tegen bijvoorbeeld twee wedstrijden in twee dagen. En volgende week komt er voor die jongens ook een leuk potje aan. Gelukkig hebben we vandaag geen schade opgelopen. Het is een kwestie van de komende weken zo goed mogelijk door te zien komen.”

Foto: Hans Heemskerk


Ja, het Paasweekend. Maar de week ervoor mogen we naar Nieuw Zuid. De enige basisspeler die er de laatste keer bij was op Nieuw Zuid is keeper Richard van Nieuwkoop. De datum van toen: 8 mei 2010. Ik heb zo’n vermoeden welke van de twee weekenden de gemiddelde Rijnsburger belangrijker vindt…
Rijnsburgse Boys – Harkemase Boys 2- 1 (1-1)
3′   0-1 Klaas Schotanus
25′ 1-1 Joël Tillema
66′ 2-1 Giovally Serbony
Scheidsrechter: de heer M. Roeleveld
Toeschouwers: 1000
Gele kaart : Bouius (Harkemase Boys)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Strooker, Artien, Prijs, Gielisse; Van Lunteren, Goeman, Tillema; Hudepohl (77. Wijks), Serbony (88. Tjon-A-Njoek), Jongeneelen
Opstelling Harkemase Boys: Jansema; Jongeling, Streutker (83. IJzerman), Huisman de Jong (87. Stelpstra), Schotanus; Bouius, Schokker, Renken; Hardijk, Uuldriks, Van Hezel (79. Musliu).