Rijnsburgse Boys handhaaft koppositie

In de voorbije seizoenen waren de wedstrijden tegen DOTO altijd aantrekkelijk om naar te kijken aangezien beide ploegen de neiging hebben om aanvallend voetbal te spelen. Voor vele ligt de uitwedstrijd van vorig seizoen (van 0-4 naar 4-4) nog vers in het geheugen, maar ook de finale om de districtsbeker van twee jaar terug was een aantrekkelijk duel. In die zin viel de wedstrijd van zaterdag tegen, al is de uitslag meer dan voldoende en zat de wedstrijd van afgelopen dinsdag tegen RBC Roosendaal bij sommige jongens wellicht nog in de benen. Hier volgt een verslag van de wedstrijd:

De eerste tien minuten liet de ploeg uit Pernis meteen zien dat deze niet voor 1 punt naar Rijnsburg was gekomen, maar voor de winst speelde. Dit resulteerde in een aantal schoten vanuit de tweede lijn op de goal van Orlowski, die hierbij niet in actie hoefde te komen omdat de ballen naast of over de goal vlogen. In de 12e minuut kreeg Rijnsburg haar eerste kans en dit was meteen de grootste kans tot dan toe. Danny van der Vijver schoot de bal echter van dichtbij over.

Peter Freke legt aan voor de penalty (foto Hans Heemskerk)

Inmiddels was wel duidelijk geworden dat scheidsrechter O’Niel nogal gek op zijn fluit was. De arbiter floot alsof er in de zaal gevoetbald werd. Gelukkig heeft dit ook voordelen, want toen Joost Kuhlmann in de 13e minuut onhandig werd afgestopt door verdediger Neves Soares, kende de Amsterdamse scheidrechter Rijnsburg een penalty toe. De strafschop, die zeker niet door iedere scheidsrechter zou zijn gegeven, werd vervolgens in rechterhoek geschoven door Peter Freke die daarmee zijn tweede strafschop van het seizoen benutte en voor de voorsprong (1-0) tekende.

Het resterende halfuur van de eerste helft was erg rommelig. Er werd veel balverlies geleden door Rijnsburgse Boys en de passing was soms behoorlijk slordig. Hierdoor kon DOTO druk blijven zetten op de helft van Rijnsburg, maar veel meer dan wat afstandsschoten (die overigens bijna allemaal op naam kwamen van de nummer 10 Kerem Yilmaz) kwam DOTO niet. Het hart van de Rijnsburg-supporter ging er in ieder geval niet sneller van kloppen. Kansen om de voorsprong voor rust te verdubbelen waren er nog voor Joost Kuhlmann, die in de 30e minuut, na doelman Van Duijn uit zijn doel te hebben gelokt, vanaf de zijkant van de zestien de bal overlepelde en voor Bennie van Noord (die speelt alsof hij al jaren deel uitmaakt van het team) die in de 44e minuut zijn inzet na een ouderwetse scrimmage van doellijn gehaald zag worden door een kluwen van DOTO-verdedigers. Tot slot was er nog een kans voor Djuric Ascencion, die voor het eerst in de basis begon, maar hij liep zich vast in de defensie van de tegenstander.

Bart Freke wordt door zijn ploeggenoten gefeliciteerd na zijn prachtige doelpunt (foto Hans Heemskerk)

In de tweede helft speelt Rijnburgse Boys wat zorgvuldiger, maar in de eerste tien minuten gebeurt er, op een schot van Rodney Cairo na, bar weinig. In de 57e minuut valt dan toch de 2-0 uit het niets. Bart Freke sjokt wat neerslachtig op het veld na een aantal foute passes wanneer trainer Ted wat peptalk zijn kant uitschreeuwt. Vervolgens krijgt Bart de bal vanaf links van Joost Kulhmann aangespeeld en denkt “laat ik eens uithalen”. Een weergaloos schot vanaf een dikke dertig meter lijkt een eeuwigheid onderweg en zeilt geraffineerd in de kruising: 2-0. Keeper van Duijn is volkomen kansloos.

DOTO brengt vervolgens haar eerste wisselspeler in, maar de 2-0 lijkt Rijnsburg even wat vleugels te geven. De sterk spelende Joost Kuhlman bedient in 63e minuut middels een zogenaamd één-tweetje Rodney Cairo die de bal in de verre hoek plaatst en voor 3-0 zorgt. Daarmee lijkt de wedstrijd gespeeld, maar nog geen minuut na de 3-0 krijgt DOTO haar beste kans van de wedstrijd. Wederom is het Kerem Yilmaz die van een zeldzaam foutje in de Rijnsburgse defensie profiteert, maar de bal net voorlangs schuift. DOTO is een ploeg die de eigen speelstijl niet verloochent ongeacht de stand in de wedstrijd. Maar veel meer dan een aantal schoten van afstand (jawel, weer van Yilmaz) komt de ploeg niet.

Rodney Cairo zorgt voor de 3-0 (foto Hans Heemskerk)

Het laatste halfuur gebeurt er niet zoveel meer. Tien minuten voor het einde van de officiële speeltijd gaan de handen op elkaar langs het veld als Joost Kuhlmann het veld verlaat. Hij was vandaag betrokken bij alle drie de doelpunten en zal komende wedstrijden danig worden gemist als er deze week een uitspraak zal zijn gedaan inzake de bij Katwijk opgelopen rode kaart. De handen gaan echter ook op elkaar voor de vervanger van Kuhlmann, de van een blessure teruggekeerde Martijn Gootjes. Wellicht kan hij volgende week tegen ARC alweer een hele wedstrijd spelen. Vlak voor tijd krijgt DOTO-aanvoerder Wijngaarde wegens mekkeren de derde gele kaart in een overigens zeer sportieve wedstrijd.

Net op het moment dat iedereen de 3-0 al in de statistieken noteert, valt in de laatste seconden van de wedstrijd toch nog de eretreffer voor DOTO. Na een uitstekende vrije trap die tussen de linies belandt, kopt Patrick End van DOTO de bal van ver over de enkele meters voor zijn doel staande Orlowski: 3-1. Op basis van inzet zeker verdiend voor DOTO, maar voor de dit seizoen zo degelijke verdediging van Rijnsburg, moet dit toch als een domper zijn aangekomen. Het blijft namelijk zeer lastig om tegen Rijnsburgse Boys te scoren. Beide tegentreffers in de competitie vielen pas in de slotfase. Met deze solide verdediging en genoeg scorende mensen moet Rijnsburg ook dit seizoen weer hele hoge ogen kunnen gooien.

Rijnsburgse Boys – DOTO: 3-1 (1-0)
14) Peter Freke (strafschop) 1-0; 57) Bart Freke 2-0; 63) Rodney Cairo; 90+3) Patrick End 3-1

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Rodney Cairo
Gele kaarten DOTO: Orlando Neves Soares/ Harvey Wijngaarde

Scheidsrechter: O’Niel
Toeschouwers: 1.500

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (68: Zwarthoed), Van der Vijver (68: Hogewoning), Kolder, Kuhlmann (81: Gootjes), Ascencion, Cairo

Opstelling DOTO: van Duijn, Neves Soares (78: Hoekstra), Hoogendoorn, El-Ackchaoui, Kargbo, Wijngaarde, El Yacoubi (73: Lito Rodriques de Pina), Brouwer (57: Dino Rodriques de Pina), Doeland, Yilmaz, End