outhands

Rijnsburgse Boys – GVVV in de pers

 De wedstrijd van afgelopen zaterdag – en met name de daarbij horende score – zette de verschillende media aan tot het verzinnen van enige superlatieven. “Wetten van de topklasse voor G.V.V.V. nu volstrekt duidelijk” laat de webredactie van GVVV weten. “Verlies tegen de ‘Uien’, zou absoluut geen schande zijn, maar G.V.V.V. werd ingezeept, geschoren, geknipt en afgedroogd en met een geheel nieuw gezicht terug gestuurd naar Veenendaal.” Voor het eerst sinds mensenheugenis is het droog in de afgelopen week en dan weer dit: “GVVV afgedroogd door Rijnsburgse Boys” meldt De Gelderlander. Maar ja, een 7-2 nederlaag mag je inderdaad flink nat gaan noemen. “GVVV is weer terug op aarde”. De krant noemt de 1e nederlaag van het seizoen een ontzettende afstraffing.

De mooiste kop komt op naam van de Veenendaalse krant, de equivalent van De Rijnsburger maar dan in digitale versie. “GVVV nu zelf slachtoffer van doelpuntengeweld” waarmee de krant ongetwijfeld doelt op de gemiddelde score van de Veenendalers in de 1e vier wedstrijden van het seizoen. “Wij hadden de bal nog maar nauwelijks aangeraakt. Al was het eerste doelpunt meters buitenspel.” Daarmee lijkt het alsof trainer Erik Assink van GVVV wordt geciteerd. En wordt de storm van protesten in het kamp van de blauwhemden in de 2e minuut van de wedstrijd ook verklaard.

“Galavoorstelling van Rijnsburgse Boys” roept het Leidsch Dagblad reeds vanaf de voorpagina toe. Om het in het sportkatern nog eens dunnetjes over te doen: “Grote mensenvoetbal – Rijnsburgse Boys ontneemt GVVV alle illusies”. In twee openingszinnen vat Hielke Biemond het GVVV-gevoel samen. “Met de borst vooruit en als trotste koploper betraden de spelers van GVVV het veld. Verbleekt en vernederd verlieten zij stilletjes het sportpark….”. De verslaggever vergelijkt de vorm van de geel-zwarte brigade met de allerbeste dagen van een seizoen eerder. “Voor eigen publiek beleefde Rijnsburgse Boys een gelukzalige middag. (..) Met een aanstekelijk enthousiasme bleef de ploeg frivool combinerend op zoek gaan naar méér (..) Lekker voetballen, in de zon. Met die instelling raakten de Rijnsburgers de kern van het voetbalspel: plezier maken”.

Het Nederlands Dagblad was voor de eerste keer dit seizoen bij een wedstrijd van Rijnsburgse Boys. Verslaggever Andre Bijl keek zijn ogen uit en kopte: Oppermachtig Rijnsburgse Boys geeft GVVV lesje. ‘’Een bij vlagen briljant Rijnsburgse Boys bleek zaterdag een paar maten te groot voor GVVV. De verrassende koplopers uit Veenendaal werden met 7-2 van de mat geveegd en mochten de handjes dichtknijpen dat de uien niet voor de dubbele cijfers gingen.’’ Trainer Eric Assink werd ook geciteerd: ‘’We hebben Rijnsburg geen strobreed in de weg gelegd. Sterker nog: we hebben ze in het zadel geholpen.’’ De verslaggever beaamde dat volkomen: ‘’GVVV kwam op alle fronten tekort tegen een superieure thuisclub die onderstreepte een serieuze gooi naar de titel te willen doen. In de tweede helft trakteerden de Boys het publiek een half uurtje op gallery play.”

“Rijnsburgse Boys heeft zaterdag koploper GVVV een oorwassing gegeven” is de alleszeggende kop op RTV West. Wie de korte tekst hier gaat lezen kan gelijk de samenvatting in beeld en geluid even meenemen. Ook RTV Utrecht was op de Middelmors aanwezig. “GVVV verliest met grote cijfers” is de kop waar nauwelijks iets aan toegevoegd hoeft te worden. “Rijnsburgse Boys maakt koploper GVVV in: 7-2” is een andere variant die te lezen valt op FC Update. Op “Rijnsburgse Boys geeft vol gas” valt de keuze van Voetbal op Zaterdag. De Boys worden vergeleken met een roofvogel op Sportpark Middelmors die tegenstander GVVV volledig aan flarden scheurde. En dat terwijl onze Kaay de Kraay weinig weg heeft van een roofvogel en de onschuld zelf is. De site meldt nog een andere verwerpelijke actie maar zal bedoelen dat de Boys nogmaals het gaspedaal indrukten na de 5-2. De meest gelezen sportsite in het zaterdagvoetbal geeft vervolgens nog een paar fraaie voorzetten door te spreken van “sportpark Middelmors een prachtige schiettent waar het heerlijk toeven was” en “De gehaktmolen draaide nog niet op volle toeren”. En dat een typefoutje zo gemaakt is, zo zal ook Topklasser zich achteraf realiseren “Rijnsburg leert GVV hardhandig de les”.

Naast de reguliere papieren en digitale voetbalbronnen is Dennis Verwoert een vervent GVVV-aanhanger die in zijn web-blogspot zijn visie op de verloren wedstrijd geeft. Een feitelijk leuk geschreven verhaal waarbij hij wel de oorzaak van de verliespartij boven water haalt: tegen Harkemase Boys liet GVVV de bal het werk doen, op het veld in Rijnsburg worden teveel postbodes gesignaleerd. De columnist doet niet alleen zijn verhaal, een deel van de wedstrijd kijkt hij door de lens van zijn camera. En voor wie ondertussen uitgelezen is: ook bij Dick Gijsbertsen is het nodige fotomateriaal te vinden.

Wie na het lezen van zoveel complimenten eindelijk in de laatste alinea van dit nieuwsbericht aankomt moet overigens wel gewaarschuwd worden: Zaterdag beginnen beide teams weer met nul voor en nul tegen.